Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ψωμί ζυμωτό με ελιές και παπαρουνόσπορο

Υλικά

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 500 γρ
  • Μαγιά νωπή ή ξερή 1 κύβος ή 1 φακελάκι
  • Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι 1 πρέζα
  • Θυμάρι 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Ελιές ροδέλες 3 κουταλιές της σούπας
  • Νερό χλιαρό 2 1/2 φλιτζάνια περίπου
  • Παπαρουνόσπορος 1 κουτάλι της σούπας
  • Πάπρικα γλυκιά 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα

Οδηγίες

Βάζουμε σε μπολ  1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό με την  μαγιά και την ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά να λιώσουν. Σε μεγάλο μπολ , κοσκινίζουμε το αλεύρι, βάζουμε το αλάτι, κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε  την λιωμένη μαγιά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό σιγά σιγά.  Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη σφιχτή που δεν κολλάει στα χέρια (στην πράξη βλέπουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι ή νερό για να έχουμε την επιθυμητή ζύμη),  συνεχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε το θυμάρι,τις ελιές, την πάπρικα και ζυμώνουμε να πετύχουμε μια ομοιόμορφη , λεία  ζύμη. Αλείφουμε με πινέλο με ελαιόλαδο μια στρογγυλή φόρμα, απλώνουμε την ζύμη μας μέσα, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της , πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο, κάνουμε λίγες τρύπες με ένα καλαμάκι, την σκεπάζουμε και την βάζουμε σε ζεστό μέρος  μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε το ψωμί μας για περίπου 30-35 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας). Το βγάζουμε, το αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε να ξεφορμαριστεί. Τρώγεται ζεστό και κρύο.

  
Chefoulis

Ετικέτες ,