Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Δύο ρομποτικά χέρια πιάνουν διαστημικά σκουπίδια και…ρώγες σταφυλιών


Δύο ρομποτικούς βραχίονες με ξεχωριστές δυνατότητες και εφαρμογές κατασκεύασαν ερευνητικές ομάδες στην Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Ευρώπη, ερευνητές της Σχολής Μηχανικής του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της
Λωζάννης (EFPL), με επικεφαλής την καθηγήτρια Οντ Μπιγιάρ του Εργαστηρίου Αλγορίθμων και Συστημάτων Μάθησης (LASA) κατασκεύασαν ένα ρομποτικό χέρι με αστραπιαία αντανακλαστικά που μπορεί να αρπάζει ιπτάμενα αντικείμενα σε χρόνο της τάξης των πέντε εκατοστών του δευτερολέπτου.
Οι δοκιμές περιελάμβαναν τη χρήση αντικειμένων όπως μπάλες, μπουκάλια, σφυρί, ρακέτα του τένις κ.ά.
Το ρομποτικό χέρι είναι κατ’ ουσία ένας ρομποτικός βραχίονας με ανοιχτή παλάμη, ο οποίος παραμένει τελείως ακίνητος, έως ότου δει κάτι να πετιέται προς το μέρος του. Το βιονικό χέρι έχει μήκος ενάμιση μέτρο, διαθέτει τρεις αρθρώσεις και τέσσερα δάχτυλα. Θεωρείται μοναδικό στο είδος του διεθνώς, χάρη στην ικανότητά του να πιάνει αντικείμενα ακανόνιστου σχήματος σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Το ρομπότ διαθέτει μάλιστα ενός είδους τεχνητή νοημοσύνη καθώς αποθηκεύει και αξιοποιεί στοιχεία σχετικά με τις τροχιές και τις ταχύτητες των αντικειμένων που εκτοξεύονται γύρω του.
Σε πρώτη φάση, το ρομπότ θα χρησιμοποιηθεί σε διαστημικές εφαρμογές καθώς θα ενσωματωθεί σε ένα δορυφόρο για να συλλαμβάνει επικίνδυνα αντικείμενα που πετούν γύρω του.
Σύμφωνα με τη δημιουργός του ρομπότ, Οντ Μπιγιάρ, “τα ρομπότ θα έχουν όλο και πιο έντονη παρουσία στις καθημερινές ζωές μας και θα χρησιμοποιούνται για να εκτελούνται διάφορες εργασίες, συνεπώς θα πρέπει να μπορούν να πιάνουν ή να αποφεύγουν πολύπλοκα κινούμενα αντικείμενα. Χρειαζόμαστε όχι μόνο μηχανές που να είναι ικανές να αντιδρούν άμεσα, αλλά επίσης να προβλέπουν την δυναμική τροχιά του κινούμενου αντικειμένου και να κινούνται ανάλογα”.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό ρομποτικής «IEEE Transactions in Robotics».
—Βραχίονας για ανθρώπους
vioniko-heri-114753 (2)Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, η αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε ένα ρομποτικό χέρι για ακρωτηριασμένους ανθρώπους, το εκτελεί πολλαπλές κινήσεις ταυτόχρονα, ακριβώς όπως ένα φυσικό άκρο.
Το ρομποτικό χέρι πήρε το όνομα «Λιουκ», από το όνομα του Λιουκ Σκάιγουόκερ, ήρωα του «Πολέμου των Αστρων» που ακρωτηριάστηκε σε μονομαχία με τον Νταρθ Βέιντερ.
Το χέρι κατασκευάστηκε από την εταιρεία DEKA Arm System, με χρηματοδότηση Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DΑRPA) του αμερικανικού Πενταγώνου.
Το χέρι αναμένεται να τοποθετηθεί σε πολλούς από τους 1800 και πλέον αμερικανούς στρατιώτες που ακρωτηριάστηκαν στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και σε άλλους πολέμους.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι το 90% όσων ασθενών χρησιμοποίησαν το ρομποτικό χέρι, μπόρεσαν να ολοκληρώσουν “λεπτές” κινήσεις με τα τεχνητά δάχτυλα, όπως να χρησιμοποιούν κλειδιά, να τρώνε μόνοι, να ανεβοκατεβάζουν φερμουάρ στα ρούχα τους και να χτενίζονται.
Το προσθετικό χέρι μιμείται σε μέγεθος, βάρος, σχήμα και δύναμη ένα ενήλικο χέρι, έτσι ώστε να δίνει όσο γίνεται πιο φυσική αίσθηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αυτούς που έχουν ακρωτηριαστεί από τον ώμο ή το μπράτσο, αλλά όχι από εκείνους που έχουν χάσει το άκρο τους από τον αγκώνα ή από τον καρπό.
Το βιονικό χέρι διαθέτει ηλεκτρόδια που συνεχώς ανιχνεύουν την ηλεκτρική δραστηριότητα των φυσικών μυών του ατόμου και, στη συνέχεια, στέλνουν τα ανάλογα σήματα στον επεξεργαστή του ρομπότ, ώστε, με τη βοήθεια μιας σειράς «έξυπνων» αισθητήρων, αυτό να κάνει τον κατάλληλο συνδυασμό κινήσεων με τα τεχνητά δάχτυλά του.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η επιδεξιότητά του είναι τέτοια που μπορεί να πιάσει τη ρώγα ενός σταφυλιού.


econews

Ετικέτες ,