Πίτσα γίγας με αφράτο φύλλο
Πίτσα
γίγας με αφράτο φύλλο! Αγαπημένη μικρών και μεγάλων, σίγουρα δεν είναι
ποτέ αρκετή. Για δοκιμάστε τη σε αυτό το μέγεθος και ίσως φτάσει για
δύο! Ιδανική και για παιδικά πάρτυ, αλλά και για βράδια με φίλους.
Υλικά ζύμης
• 300 γρ. αλεύρι μαλακό
• 250 γρ. αλεύρι σκληρό
• 150 γρ. χλιαρό νερό
• 150 γρ. χλιαρό γάλα
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
• 1 αυγό
• ¼ κ. γλ. ζάχαρη
• 4 κ. σ. ελαιόλαδο
• 1 κ. γλ. αλάτι
• ¼ κ. γλ. ρίγανη
Υλικά γέμισης
• 150 γρ. μπέικον
• 150 γρ. ζαμπόν ή πάριζα ψιλοκκομένη
• 230 γρ. γκούντα τριμμένη
• 220 γρ. κασέρι τριμμένο
• 80 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• 100 γρ. μανιτάρια σε φέτες
• 1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά, σε μπαστουνάκια
• 5 - 6 κ. σ. κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας
• 1 κ. γλ. αποξηραμένα βότανα (μαντζουράνα, ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι)
Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 3 - 4 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 15', να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στο μπολ με τη μαγιά, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε ώσπου να απορροφήσει όλο το αλεύρι και να μην κολλάει στα χέρια. (Αν χρειαστεί νερό προσθέτουμε).
Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5' - 7', ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Έπειτα τη μαζεύουμε σε μπάλα και την ξαναβάζουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και ελαφριά κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος.
Αφού διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη, λαδώνουμε ελαφρά τη λαμαρίνα της κουζίνας, (το ρηχό ταψί) και ανοίγουμε τη ζύμη, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας, φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, η ζύμη να είναι ανασηκωμένη.
Στη συνέχεια σ' ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα τυριά.
Με ένα κουτάλι αλείφουμε την κέτσαπ στη ζύμη και σκορπίζουμε τα αποξηραμένα βότανα.
Έπειτα απλώνουμε τα μανιτάρια και τα δύο τρίτα απ' τα τυριά.
Μετά βάζουμε το ζαμπόν, το μπέικον και τελευταίες τις πιπεριές.
Τελειώνουμε ρίχνοντας το τυρί που μας έχει μείνει.
Ψήνουμε στους 230°C στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 25'- 30', στην προτελευταία σχάρα του φούρνου, έως ότου ροδίσει καλά.
-Εναλλακτικά, αντί για τη λαμαρίνα της κουζίνας μας, μπορούμε να την φτιάξουμε σε δύο ταψάκια για πίτσα.
-Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για μία μέρα καλυμμένη με μεμβράνη, ή δύο μήνες στην κατάψυξη.
• 300 γρ. αλεύρι μαλακό
• 250 γρ. αλεύρι σκληρό
• 150 γρ. χλιαρό νερό
• 150 γρ. χλιαρό γάλα
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
• 1 αυγό
• ¼ κ. γλ. ζάχαρη
• 4 κ. σ. ελαιόλαδο
• 1 κ. γλ. αλάτι
• ¼ κ. γλ. ρίγανη
Υλικά γέμισης
• 150 γρ. μπέικον
• 150 γρ. ζαμπόν ή πάριζα ψιλοκκομένη
• 230 γρ. γκούντα τριμμένη
• 220 γρ. κασέρι τριμμένο
• 80 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• 100 γρ. μανιτάρια σε φέτες
• 1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά, σε μπαστουνάκια
• 5 - 6 κ. σ. κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας
• 1 κ. γλ. αποξηραμένα βότανα (μαντζουράνα, ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι)
Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 3 - 4 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 15', να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στο μπολ με τη μαγιά, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε ώσπου να απορροφήσει όλο το αλεύρι και να μην κολλάει στα χέρια. (Αν χρειαστεί νερό προσθέτουμε).
Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5' - 7', ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Έπειτα τη μαζεύουμε σε μπάλα και την ξαναβάζουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και ελαφριά κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος.
Αφού διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη, λαδώνουμε ελαφρά τη λαμαρίνα της κουζίνας, (το ρηχό ταψί) και ανοίγουμε τη ζύμη, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας, φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, η ζύμη να είναι ανασηκωμένη.
Στη συνέχεια σ' ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα τυριά.
Με ένα κουτάλι αλείφουμε την κέτσαπ στη ζύμη και σκορπίζουμε τα αποξηραμένα βότανα.
Έπειτα απλώνουμε τα μανιτάρια και τα δύο τρίτα απ' τα τυριά.
Μετά βάζουμε το ζαμπόν, το μπέικον και τελευταίες τις πιπεριές.
Τελειώνουμε ρίχνοντας το τυρί που μας έχει μείνει.
Ψήνουμε στους 230°C στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 25'- 30', στην προτελευταία σχάρα του φούρνου, έως ότου ροδίσει καλά.
-Εναλλακτικά, αντί για τη λαμαρίνα της κουζίνας μας, μπορούμε να την φτιάξουμε σε δύο ταψάκια για πίτσα.
-Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για μία μέρα καλυμμένη με μεμβράνη, ή δύο μήνες στην κατάψυξη.
Πηγή:faghta-giagias.blogspot.com
fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα