Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Μάχη για τον έλεγχο της Oυκρανίας


 
Οι φιλοαμερικανικοί κύκλοι στο Κίεβο δηλώνουν από τώρα ότι θα αντιταχθούν στη διάλυση της Βουλής καθώς γνωρίζουν ότι πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν πλήρη επικράτηση των φιλογερμανών πολιτικών σε όλα τα πολιτικά επίπεδα

Του Μιχάλη Ψύλου
μάχη-για-τον-έλεγχο-της-ουκρανίας
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο Τζόφρι Πιατ κάνει λόγο για «τις πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία της ανεξάρτητης Ουκρανίας». Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, υποστηρίζει ότι οι 
προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία θα διαδραματίσουν «κρίσιμο ρόλο» για να βγει η χώρα από την κρίση και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα. Λίγους μήνες μετά την απόσχιση της Ουκρανίας από τη ρωσική σφαίρα επιρροής οι δύο μεγάλες δυνάμεις της Δύσης -Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία- ερίζουν για τον έλεγχο της χώρας, με τις προεδρικές εκλογές της άλλης Κυριακής να αποτελούν ίσως τον κρισιμότερο κρίκο στην αλυσίδα της διελκυστίνδας. Η Ουάσινγκτον πήρε από την αρχή υπό τον έλεγχό της τους νεοναζί πραξικοπηματίες στο Κίεβο επιβάλλοντας στην πρωθυπουργία τον Αρσένι Γιάτσενιουκ και εκτοπίζοντας τους Γερμανούς. Σήμερα, το Βερολίνο ελπίζει να εκλέξει δικό του άνθρωπο ως πρόεδρο της Ουκρανίας, αποσπώντας από τους Αμερικανούς τον έλεγχο της κατάστασης.
Επικρατέστεροι υποψήφιοι πρόεδροι, δύο ολιγάρχες: ο δισεκατομμυριούχος σοκολατοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο και η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο. Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» ενάντια στην επονομαζόμενη και «πριγκίπισσα του φυσικού αερίου», που έκανε τεράστια περιουσία εκμεταλλευόμενη το αξίωμά της στη «συνεργασία» της με τους Ρώσους.
Ο Ποροσένκο, που θεωρείται σχεδόν βέβαιος νικητής σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τη Γερμανία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο βασικός «άνθρωπος των Γερμανών» στο Κίεβο, Βιτάλι Κλίτσκο, από τους πρωτεργάτες τής πάλαι ποτέ αντιπολίτευσης, παραιτήθηκε υπέρ του Ποροσένκο. Πρώην πυγμάχος ο Βιτάλι Κλίτσκο ερχόταν δεύτερος στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 12,9%, αλλά αποφάσισε να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι Αμερικανοί «έπαιξαν» αρχικά με την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία όμως μετά βίας ξεπερνά το 10% στις δημοσκοπήσεις. Αρα, θα αναγκαστούν να αποδεχτούν τον Ποροσένκο, ελπίζοντας ότι θα εξακολουθήσουν να ελέγχουν την κατάσταση μέσω του πρωθυπουργού Γιάτσενιουκ.
Ουκρανική προσέγγιση Βερολίνου-Μόσχας;
Θα παραμείνει όμως ο φιλοαμερικανός Γιάτσενιουκ στην πρωθυπουργία; Ο φιλογερμανός νέος πρόεδρος της Ουκρανίας θα χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του για να υλοποιήσει την υπόσχεσή του να διαλύσει το ουκρανικό Κοινοβούλιο, το Verkhovna Rada, και να προκηρύξει και βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής ζωής στο Κίεβο; Οι φιλοαμερικανικοί κύκλοι στο Κίεβο δηλώνουν από τώρα ότι θα αντιταχθούν στη διάλυση της Βουλής. Γνωρίζουν ότι πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν πλήρη επικράτηση των φιλογερμανών πολιτικών σε όλα τα πολιτικά επίπεδα. Αν το Βερολίνο πετύχει τον στόχο του, θα επιχειρήσει να προωθήσει την πολιτική του για εξεύρεση συμβιβασμού με τη Ρωσία στο ουκρανικό πρόβλημα μέσω του νέου προέδρου της χώρας τον οποίο θα ελέγχει. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που βρέθηκε στο Κίεβο ως διαμεσολαβητής, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων της ανατολικής Ουκρανίας θα βοηθήσουν στον αφοπλισμό των αυτονομιστών και θα βελτιώσουν την κατάσταση. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να επιτευχθεί η ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας και η παροχή εξαιρετικά αυξημένης αυτονομίας στις περιοχές της χώρας όπου κατοικούν Ρώσοι. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτιμά ότι η Μόσχα και το Βερολίνο μπορούν να διαμοιράσουν την Ουκρανία. Τα εδάφη όπου κατοικούν οι Ρώσοι να προσαρτηθούν ουσιαστικά στη Ρωσία – είτε μέσω ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είτε συγκαλυμμένα και σταδιακά σε περίπτωση ομοσπονδιοποίησης της Ουκρανίας.
Οι Αμερικανοί θέλουν πόλεμο
Ο Ποροσένκο αναμένεται να αντιμετωπίσει πιο διαλλακτικά και τη Μόσχα, που έχει στο πλευρό της ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία. Ηδη, 9 στους 10 κατοίκους στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ψήφισαν υπέρ της απόσχισης της ανατολικής Ουκρανίας στα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν από τους αυτονομιστές. Το εντυπωσιακό ήταν μάλιστα η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.
«Οι πολίτες στην ανατολική Ουκρανία θέλουν μια ομόσπονδη χώρα και ισχυρή αυτονομία στις επαρχίες τους. Δεν θέλουν να αποσχιστούν από την Ουκρανία», γράφει ο Αμερικανός αναλυτής Μάικ Γουίτνεϊ. «Είναι ενάντια στις ΗΠΑ γιατί βλέπουν ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί έναν πόλεμο. Ο πόλεμος είναι το όχημα για τη διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μικροσκοπικά κρατίδια τα οποία δεν συνιστούν απειλή για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, που είναι διάσπαρτες σε όλη την Ασία. Ο πόλεμος είναι το μέσο με το οποίο η Ουάσινγκτον μπορεί να περικυκλώσει την Κίνα και να ελέγξει έτσι τη μελλοντική της ανάπτυξη. Ο πόλεμος θα ανοίξει τον δρόμο για τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ και την υπονόμευση της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη», τονίζει ο Αμερικανός αναλυτής.
Η Ουάσινγκτον θα επιχειρήσει μέσω της ουκρανικής κρίσης να υπονομεύσει την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας και όλης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, για να ελέγξουν οι Αμερικανοί ενεργειακά τη Γερμανία και την Ε.Ε. Ολοι οι παράγοντες στην ουκρανική κρίση περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα στις προεδρικές εκλογές για να διαμορφώσουν τις επόμενες κινήσεις τους…



olympia.gr 

Ετικέτες ,