Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Τα δύο ονόματα έκπληξη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τα δύο ονόματα έκπληξη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η συγκυβέρνηση αναζητά πρόσωπα που δε θα μπορούν να καταψηφίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Στο πολιτικό προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο, διακινούνται κάθε είδους σενάρια τόσο για το όνομα του προσώπου θα διαδεχθεί στις αρχές του νέου χρόνου τον κ. Κάρολο Παπούλια, που συμπληρώνει δεκαετία στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, όσο και για τη διάρθρωση της αυξημένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που απαιτείται για την εκλογή του νέου ανώτατου άρχοντα.

Σε αντίθεση με τα ονόματα γνωστών πολιτικών που διαδράματισαν ρόλο κατά το παρελθόν, τα οποία βλέπουμε συχνά πυκνά το φως της δημοσιότητας, ορισμένες φορές μόνο και μόνο για να «καούν και άλλοτε για να δοκιμαστούν οι πιθανές αντιδράσεις, στην κορυφή της άτυπης λίστας που έχουν καταρτίσει οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού με διεθνή ακτινοβολία.

Καλά πληροφορημένες πηγές, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» αναφέρουν ότι σε συζητήσεις στο στενό κύκλο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος έπεσε το όνομα του διαπρεπούς Έλληνα σκηνοθέτη του γαλλικού κινηματογράφου Κώστα Γαβρά, ο οποίος με το έργο του - τις ταινίες «Ζ», οι «Ο Αγνοούμενος», «Κατάσταση Πολιορκίας», «Αμήν», κ.α. - έχει τιμήσει το όνομα της Ελλάδας διεθνώς. Ένα άλλο όνομα που ακούστηκε από το χώρο του πνεύματος είναι αυτό της διακεκριμένης ποιήτριας και ακαδημαϊκού Κικής Δημουλά, η οποία έχει τιμηθεί για το έργο της.

Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι του πνεύματος, πέρα από τις ενδεχόμενες υποψηφιότητες του κ. Γαβρά και της κυρίας Δημουλά, όπως και άλλες ανάλογες που ζητούνται, όπως του διακεκριμένου καθηγητή Φυσικής κ. Δημήτρη Νανόπουλου, έχουν μάλλον προβάδισμα στην προαίρεση της κυβερνητικής ηγεσίας σε σχέση με όσους ακούγονται από το χώρο της πολιτικής και μπορεί αν δημιουργήσουν εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Για παράδειγμα , όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που προτείνεται από νυν και πρώην στελέχη του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος μπορεί να ενώσει τη συντηρητική παράταξη και να υποχρεώσει επί παραδείγματι τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο να συμφωνήσει με την υποψηφιότητά του.

Αντιστοίχως το ίδιο εκτιμάται ότι θα συνέβαινε σε ανάλογη πρόταση για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο οποίος δεν γίνεται αποδεκτός από πολλά στελέχη που είτε είναι στη Νέας Δημοκρατία είτε προέρχονται από τους κόλπους της ενώ δύσκολα θα συμφωνούσαν σε αυτήν την επιλογή πολλοί από τους ήδη ανεξάρτητους βουλευτές.

Η αντίδραση του Κωνσταντόπουλου και η επιφύλαξη του Κουβέλη


Ηχηρά αντιθέτως αντέδρασε ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος όταν ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμίκος, ψέγοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα που θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αναρωτήθηκε για τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού: Δηλαδή εάν κατέβαινε ο Κωνσταντόπουλος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον πίστευε;»

Χωρίς πάντως να μπορεί να προεξοφλήσει από τώρα τι θα συμβεί έπειτα από έξι μήνες και με δεδομένο ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνουν τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες - στις δύο πρώτες από τις οποίες απαιτούνται για την εκλογή 200 ψήφοι - που μειώνονται σε 180 στην τρίτη ψηφοφορία, η περίπτωση της υποψηφιότητας του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη εξακολουθεί να φαντάζει ως η πλέον ευχερής λύση από τον χώρο της πολιτικής αφού οι βουλευτές που τον ακολουθούν μπορεί να αποδειχθούν το «κλειδί» για την «προεδρική πλειοψηφία»


newsbeast.gr

Ετικέτες ,