Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Μουσακάς με κολοκυθάκια

Ότι θα γινόταν τόσο νόστιμος ο μουσακάς με κολοκυθάκια αντί μελιτζάνας ειλικρινά δεν το περίμενα…. Κι όμως! είναι πολύ νόστιμος και ελαφρύς! Το κολοκυθάκι δεν τραβάει τόσο λάδι όπως η μελιτζάνα και παντρεύεται όμορφα με τον κιμά και την πατάτα. Η κρέμα μπεσαμέλ είναι το “κερασάκι στην τούρτα»!!!! Φυσικά για να γίνει νόστιμος ο μουσακάς γενικότερα θέλει προεργασία. Προτηγάνισμα των ροδελών κολοκυθιού και πατάτας και προετοιμασία του κιμά, που στη δική μας εκδοχή, δεν είχε αλλαγές από τον κιμά που κάνουμε για το μουσακά με μελιτζάνες! Γίνεται ζουμερός γιατί τα κολοκυθάκια βγάζουν ζουμάκι, αλλά αυτό δεν μας χαλάει καθόλου μιας κι έχουμε και ζωάκια να ταΐσουμε στην αυλή! Τα ζουμάκια για να μην μας ενοχλούν βέβαια, υπάρχει τρόπος να τα μαζέψουμε…. Βγάζουμε από το ταψί μας 2 κομμάτια μουσακά και το γέρνουμε προς εκείνη τη μεριά τοποθετώντας μια διπλωμένη πετσέτα κάτω από την αντίθετη πλευρά του ταψιού. Κατεβαίνουν όλα τα υγρά εκεί και μοιράζουμε αναλόγως τα κομμάτια μας!!!! Πάντως οι φωτογραφίες που θα δείτε είναι κομμάτι που το έβγαλα από το ταψί χωρίς να στραγγίξω τα ζουμάκια…. Άρα το κομμάτι από μόνο του δεν είναι τόσο ζουμερό και λαδερό! Υλικά:
  • Τόσες ροδέλες κολοκυθιού όσες να γεμίσουν τα ταψί μας
  • Τόσες ροδέλες πατάτας όσες να γεμίσουν το ταψί μας
  • 1 κιλό ανάμεικτο κιμά (μοσχάρι – χοιρινό)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φρέσκιες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τη γεύση μας
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα και τον κιμά
Για την κρέμα:
  • 5 κ.σ. αλεύρι
  • 5 κ.σ. φυτίνη ή ελαιόλαδο
  • αλάτι λίγο για να μην είναι εντελώς γλυκιά η κρέμα
  • μοσχοκάρυδο αρκετό και πιπέρι
  • τριμμένο τυρί ότι μας αρέσει (προσοχή στο αλάτι αν είναι αλμυρό το τυρί)
  • 800ml γάλα
  • 1 αυγό (αν δεν βάλουμε αυγό άλλα 100m γάλα)
Πώς τον φτιάχνουμε:
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες πάχους μισού εκατοστού περίπου τις πατάτες.
  • Κόβουμε και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες πάχους μισού εκατοστού περίπου.
  • Αρχίζουμε το προτηγάνισμα, πρώτα τις πατάτες περίπου 2 λεπτά από τη μια μεριά και 2 λεπτά από την άλλη σε ελαιόλαδο.
  • Μετά σειρά έχουν τα κολοκυθάκια, τα οποία προτηγανίζουμε ή σκέτα ή βουτηγμένα σε αλεύρι.
  • Στο μεταξύ και παράλληλα, σε άλλο μάτι της κουζίνας φτιάχνουμε τον κιμά, τον οποίον διαλύουμε καλά με μια κουτάλα και τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο, το τριμμένο κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου τι οποίες έχουμε κόψει στα 4.
  • Κατόπιν προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ.
  • Αλάτι και πιπέρι και σβήνουμε τη φωτιά. Είπαμε προμαγείρεμα γιατί θα ψηθούν τα υλικά μας μετά.
  • Στο ταψί μας που είναι ελαφρώς λαδωμένο στρώνουμε πρώτα τις πατάτες καλύπτοντας κάθε τρύπα του ταψιού ώστε να είναι όλος ο πάτος καλυμμένος.
  • Πάνω στις πατάτες στρώνουμε κιμά να τις σκεπάσει καλά.
  • Πάνω στον κιμά στρώνουμε κολοκυθάκια τα οποία αλατίζουμε ελαφρώς.
  • Ο κιμάς που ίσως περισσέψει μπαίνει πάνω στα κολοκυθάκια.
  • Και τέλος φτιάχνουμε την κρέμα και την απλώνουμε πάνω στα κολοκυθάκια!
  • Η κρέμα γίνεται ως εξής: Τσιγαρίζουμε το αλεύρι καλά στη φυτίνη και μετά αφού έχουμε βγάλει από τη φωτιά την κατσαρόλα μας, ρίχνουμε το γάλα με τα αυγά και τα μπαχαρικά τα οποία έχουμε χτυπήσει μαζί με το γάλα.
  • Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις το μείγμα για να διαλυθεί το αλεύρι και να μην μας σβωλιάσει η κρέμα.
  • Όταν διαλυθεί καλά την ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πηχτώνει. Στο μεταξύ προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί.
  • Η κρέμα δεν θέλουμε να είναι πολύ σφιχτή!
  • Τέλος την απλώνουμε πάνω στα κολοκυθάκια και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο μας.



  • Πηγή: Η απόλαυση της βρώσης
    biologikaorganikaproionta.com

    Ετικέτες ,