Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Κέικ με βερίκοκο, αμύγδαλα και κουκουνάρι

Σε πείσμα της ζέστης και του καλοκαιριού συνεχίζω να ανάβω την ηλεκτρικη κουζίνα και να ψήνω τα αγαπημένα μου κέικ. Κέικ όλο το χρόνο, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κάθε εποχής. Δεν ξέρω αν το έχω αναφέρει, αλλά δεν τρώω τα φρούτα. Όχι πως τα αηδιάζω, αλλά δεν θ’ απλώσω
ποτέ το χέρι στη φρουτιέρα να πάρω ένα. Δεν βρίσκω το λόγο. Παρ΄όλα αυτά ζω 11 μήνες το χρόνο, περιμένοντας τον 1 μήνα που θα υπάρχουν σύκα. Είναι το μόνο που αποζητώ δια καώς.
-“Θες φρούτο να σου καθαρίσω?» μου έλεγε η μάνα μου. -“Θες να πάθω δηλητηρίαση»? της απαντούσα . -“Παιδάκι μου εσύ δεν παίζεσαι» … απαξιωτικά! Το κέικ βερίκοκο το έφτιαξα γιατί μέσα του υπήρχε ο κράχτης που λέγεται αμύγδαλο και γιατί τα βερίκοκα αλέθονταν σε πούλπα. Αν ήταν σε κομμάτια θα το σκεφτόμουν περισσότερο. Τρώγοντάς το, με ξάφνιασε ευχάριστα η υγρασία που είχε κρατήσει μέσα του, καθώς και το ότι το αμύγδαλο κριτσάνιζε στο στόμα, κάτι που μου αρέσει πολύ. Ήταν πραγματικά πολύ, πολύ νόστιμο γι΄αυτό και το προτείνω!!!
ΚΕΙΚ ΜΕ ΒΕΡΙΚΟΚΟ, ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ
Υλικά: 1) 3 αυγά 2) 180 γραμμάρια ζάχαρη 3) 230 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο 4) 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 5) 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν 6) 200 γραμμάρια πολύ ώριμα βερίκοκα πολτοποιημένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός 7) 150 γραμμάρια αμύγδαλα άσπρα, τριμμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σχεδόν σκόνη 8) 50 γραμμάρια κουκουνάρι τριμμένο στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σκόνη Μέθοδος: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε για 5 λεπτά ώσπου να γίνουν λευκή κρέμα και να φουσκώσουν. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτουμε τον πολτό βερίκοκου μαζί με το τριμμένο κουκουνάρι και αμύγδαλο και κάνουμε το τελευταίο ανακάτεμα ώστε το μίγμα να ενωθεί. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ και ρίχνουμε εκεί τη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά (λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο ανάλογα με το φούρνο μας. Για να δούμε αν είναι έτοιμο βυθίζουμε ένα μαχαίρι σε δύο σημεία του. Αν βγει καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αν βγει με υπολείμματα ζύμης, τότε πρέπει να το αφήσουμε στο φούρνο να ψηθεί λίγο ακόμα.
Καλή επιτυχία!! Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κουκουνάρι με αμύγδαλο και έτσι να φτιάξετε το κέικ μόνο με αυτό. Επίσης μπορείτε αντί για κουκουνάρι να βάλετε κάποιον άλλο ξηρό καρπό όπως φουντούκι.




Πηγή: Food for thought 
biologikaorganikaproionta.com

Ετικέτες ,