Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Παγωτό και διατροφή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


παγωτό και διατροφή
Το πιο δροσιστικό και απολαυστικό γλύκισμα για το καλοκαίρι -και όχι μόνο- στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί και όλοι ανεξαιρέτως υποκύπτουν, δεν είναι άλλο από το παγωτό. Το ερώτημα, όμως, που κάνει κάποιες γυναίκες να διστάζουν και να αποφεύγουν την ευχαρίστηση ενός
παγωτού, είναι κατά πόσο μπορούμε να φάμε ένα παγωτό αν βρισκόμαστε σε δίαιτα ή προσέχουμε τη διατροφή μας, αλλά και ποιο είδος παγωτού θα πρέπει να προτιμήσουμε ώστε να μη φορτωθεί ο οργανισμός μας με υπερβολικές θερμίδες.
Παγωτό και διατροφή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Σύσταση παγωτών:
Αρχικά να πούμε ότι το βασικό συστατικό από το οποίο αποτελούνται τα περισσότερα παγωτά, είναι το γάλα. Το γάλα που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι φρέσκο πλήρες ή ημι-αποβουτυρωμένο, συμπυκνωμένο (εβαπορέ) ή και γάλα σε σκόνη. Μερικές ακόμα πρώτες ύλες του παγωτού είναι η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά που την αντικαθιστούν, το βούτυρο, τα αυγά, όπως ακόμα και το αλκοόλ.
Επιπλέον, σε κάποια παγωτά μπορεί να υπάρχει προσθήκη σοκολάτας (σε κομματάκια), φρούτων, ξηρών καρπών, σιροπιού ή και διάφορων χρωστικών ουσιών-σταθεροποιητών, όπως επίσης είναι πιθανόν να έχουν προστεθεί βελτιωτικά γεύσης, που έχουν ως αποτέλεσμα τη συνολική βελτίωση της γεύσης του παγωτού. Όμως , όσα περισσότερα προστίθενται στη γεύση πιθανότατα προστίθενται και στον υπολογισμό των θερμίδων.
Θρεπτική αξία παγωτού:
Ως προς τη θρεπτική αξία του παγωτού, πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν είναι ένα άχρηστο γλυκό για τη διατροφή μας, που μόνο γεύση και θερμίδες μας προσδίδει. Αντιθέτως, περιλαμβάνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας λόγω του γάλακτος που περιέχει, ασβέστιο σε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, απλούς υδατάνθρακες εκ των οποίων κυρίως την ζάχαρη, λιπαρά, φώσφορο και βιταμίνες A,B1,B2,B12,D.
Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι το παγωτό καλύπτει το 5% με 10% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε ενέργεια (100-250 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), το 10% των ημερήσιων αναγκών μας σε υδατάνθρακες (20-15 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια παγωτού) , το 5% με 10% των αναγκών μας σε πρωτεΐνες, το 10% -15% των ημερήσιων αναγκών μας σε λίπη, το 35% -40% σε φώσφορο και ασβέστιο, το 10% με 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α και το 20% σε βιταμίνη B12.
Παγωτά και θερμίδες:
Επειδή ο υπολογισμός των θερμίδων είναι αυτό που μας «βασανίζει» και μας ταλαιπωρεί περισσότερο τις περιόδους που προσέχουμε τη διατροφή μας, καλό είναι να δούμε κάποιες αναλυτικές πληροφορίες για τις θερμίδες των παγωτών.
Η θερμιδική αξία των πιο συνηθισμένων παγωτών –για μια συνηθισμένη μπάλα παγωτού 100 γραμμαρίων ή για ένα μικρό ξυλάκι (ή πυραυλάκι ή μικρό κυπελάκι) ή για 2 μέτρια παγωτίνια- είναι η εξής :
-παγωτό γιαούρτι, σκέτο χωρίς γαρνιτούρες: 100-120 θερμίδες
-παγωτό βανίλια: 180-200 θερμίδες
-παγωτό βανίλια-χωνάκι: 150-180 θερμίδες
-παγωτό με διάφορες γεύσεις φρούτων: 130-150 θερμίδες
-παγωτό σοκολάτα με κομμάτια σοκολάτας: 250-300 θερμίδες
-παγωτό παρφέ: 220-250 θερμίδες
-παγωτό 0% : 125-130 θερμίδες
-γρανίτα: 100-120 θερμίδες
Όπως διαπιστώνουμε από τα παραπάνω, η μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων γίνεται από μια μπάλα παγωτό σοκολάτα με κομμάτια σοκολάτας όπως επίσης και από τα παρφέ παγωτά (πόσο μάλιστα από το συνδυασμό τους), ενώ αντίθετα το πιο «ακίνδυνο» ως προς τις θερμίδες, για τη διατροφή μας είναι η κατανάλωση μιας γρανίτας, κάποιου παγωτού 0% ή αν προτιμήσουμε το σκέτο παγωτό γιαούρτι, χωρίς φυσικά όλες αυτές τις γαρνιτούρες που τα τελευταία χρόνια του προστίθενται επιπλέον.
7 Χρήσιμες συμβουλές για τα παγωτά:
1) Το παγωτό 0% αναφέρεται συνήθως στη ζάχαρη και όχι στο λίπος. Τα παγωτά αυτά έχουν πολλά λιπαρά και άρα πολλές θερμίδες, εκτός αν γράφουν επάνω στη συσκευασία τους 0% ζάχαρη και 0% λιπαρά.
2) Έχετε τη δυνατότητα να καταναλώσετε το παγωτό στη θέση οποιουδήποτε άλλου γλυκού, 3 με 4 φορές την εβδομάδα.
3) Εάν προσέχετε τη διατροφή σας ή είστε σε δίαιτα, προτιμήστε όπως προαναφέραμε τη γρανίτα, το παγωτό 0% ή το παγωτό γιαούρτι, χωρίς πρόσθετα συστατικά ή γαρνιτούρες.
4) Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε τα παγωτά αμέσως μετά το γεύμα σας, αλλά περιμένετε να χωνέψετε και δώστε αργότερα στον οργανισμό σας αυτές τις εξτρά θερμίδες.
5) Το παγωτό όπως και οποιοδήποτε άλλο γλύκισμα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει κανένα κύριο γεύμα. Μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει και φαγητό και γλυκό ή παγωτό, είναι η πιο κατάλληλη και πιο σωστή δίαιτα-διατροφή.
6) Αν τα καταφέρνετε με τη ζαχαροπλαστική, προτιμήστε να φτιάξετε τα δικά σας, σπιτικά παγωτά αλλά προσέξτε και σε αυτή την περίπτωση να τα καταναλώσετε με μέτρο. Δε σημαίνει ότι επειδή είναι σπιτικά δεν έχουν και θερμίδες
7) Τέλος, μην έχετε ενοχές όταν τρώτε παγωτό (ή γενικά γλυκό), αλλά απολαύστε το! Αν το καταναλώνετε με μέτρο και δεν κάνετε υπερβολές δεν υπάρχει φόβος να αγχώνεστε και να ανησυχείτε υπερβολικά για τις θερμίδες.


Δυναμική Γυναίκα


Ετικέτες ,