Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της αργεντίνικης κουζίνας
Η Αργεντινή βρίσκεται σε άνοδο στους
ταξιδιωτικούς προορισμούς μικρών και μεγάλων, ενώ τις τελευταίες ημέρες
βρίσκεται στο στόμα όλων λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είτε εκτιμάτε το
ρομαντισμό που βγάζει η κτηνοτροφία, είτε την κοσμοπολίτικη ζωή των
μεγάλων πόλεων ή αν απλά
αναζητάτε την τέλεια μπριζόλα, η χώρα της
Λατινικής Αμερικής διαθέτει ακαταμάχητη γοητεία για… όλες τις γεύσεις!
Ας δούμε λοιπόν 10 πιάτα της αργεντίνικης κουζίνας που αξίζει να
δοκιμάσετε.Ο δρόμος προς την καρδιά της Αργεντινής έρχεται μέσα από το asado ή μπάρμπεκιου. Είναι γνωστό και ως parrillada και είναι «έγκλημα» να φύγετε από τη χώρα χωρίς να περάσετε ένα απόγευμα δίπλα σε μια ανοιχτή φωτιά μιας ψησταριάς. Αυτό είναι το εθνικό πιάτο της χώρας αφού προέρχεται από τους gauchos. Θα βρείτε βοδινό, χοιρινό, παϊδάκια και λουκάνικα στη φωτιά, ενώ στην Παταγονία θα συναντήσετε ολόκληρο αρνί ή γουρούνι στις φλόγες. Ελαφρώς αλατισμένο, με topping chimichurri και συνδυασμένο με Malbec, και κάπως έτσι θα καταλάβετε τι εστί Αργεντινή.
Chimichurri
Chimichurri: πράσινη σάλτσα από μαϊντανό, ρίγανη, κρεμμύδι, σκόρδο, τσίλι, λάδι και ξύδι, που αποτελεί το εθνικό καρύκευμα της Α
Το Chimichurri είναι μια πράσινη σάλτσα από ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίγανη, κρεμμύδι, σκόρδο, νιφάδες από πιπεριά τσίλι, ελαιόλαδο και λίγο ξύδι ή λεμόνι και αποτελεί το εθνικό καρύκευμα της Αργεντινής. Χρησιμοποιείται και ως μαρινάδα, αν και τις περισσότερες φορές «σκεπάζει» ψητά κρέατα και άλλα αλμυρά τρόφιμα ανά τη χώρα.
Empanadas
Με την provoleta οι Αργεντινοί δίνουν νέο νόημα στο τυρί στη σχάρα. Είναι μια συνέπεια της ιταλικής μετανάστευσης στη χώρα αφού αποτελεί παραλλαγή του τυριού provolone. Είναι πικάντικο και κόβεται σε φέτες όπου ολοκληρώνεται με topping από βότανα. Το σχεδόν-λιωμένο τυρί είναι τραγανό και ελαφρώς καραμελωμένο εξωτερικά ενώ παράλληλα είναι καπνιστό εσωτερικά. Είναι ακόμη καλύτερο με λίγο ελαιόλαδο ή με μια κουταλιά chimichurri.
Matambre arrollado
Carbonada
Choripan: αργεντίνικο hot dog με χοιρινό και βοδινό
Το choripan είναι το απόλυτο street food της Αργεντινής. Φτιάχνεται με χοιρινό και βοδινό chorizo μαγειρεμένο πάνω στα κάρβουνα ή σε ξύλα. Το λουκάνικο ψήνεται και μετά ολοκληρώνεται με topping chimichurri. Σερβίρεται ανάμεσα σε φέτες τραγανού ψωμιού. Εξαρτάται από την περιοχή, αλλά μπορούν να προστεθούν καραμελωμένα κρεμμύδια, μελιτζάνες τουρσί, πράσινες πιπεριές και μια σειρά από άλλα καρυκεύματα.
Yerba mateΉταν οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Νότιας Αμερικής που καλλιέργησαν πρώτα το yerba mate, πριν από την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία. Είναι ένα βότανο που παράγει ένα ποτό το οποίο θα το βρείτε παντού στη χώρα. Στην Αργεντινή το κάθε άτομο καταναλώνει πέντε κιλά yerba mate το χρόνο. Τα φύλλα από το φυτό yerba mate αποξηραίνονται, ψιλοκόβονται και αλέθονται σε σκόνη ή βυθίζονται ολόκληρα σε καυτό νερό. Το να μαζευτεί κόσμος και να πιει yerba mate είναι μια κοινωνική πρακτική στην Αργεντινή.
Dulce de leche
Η Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής alfajores στον κόσμο: τραγανά μπισκότα, μους ή dulce de leche. Οι ρίζες του alfajores βρίσκονται στον αραβικό κόσμο και βρέθηκαν στη νότια Ισπανία από τους Μαυριτανούς οι οποίοι με τη σειρά τους το πήγαν στην Αργεντινή. Θεωρείται το εθνικό μπισκότο της Αργεντινής και καταναλώνεται για πρωινό, επιδόρπιο ή όλη τη διάρκεια της ημέρας σε όλη τη χώρα.
<< Αρχική σελίδα