Μπριάμ με κεφτεδάκια
Είναι απολαυστικό.
Είναι χορταστικό.
Είναι και χρωματιστό.
Κι έχει και τυρί για το τέλος…
Τι μένει;
Να το φτιάξουμε!
ΥΛΙΚΑ
(4-6 μερίδες)
Κεφτεδάκια:
600 γρ.κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι τριμμένο
2-3 φέτες ψωμί βρεγμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
3 κ.σούπας ξύδι
5 κ.σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
Μριαμ:
6-8 πατάτες καθαρισμένες σε μικρά κομμάτια
4 μελιτζάνες τσακώνικες σε μέτρια κομμάτια
4-5 κολοκυθάκια σε μέτρια κομμάτια
1 κίτρινη και 1 κόκκινη πιπεριά σε μέτρια κομμάτια
10 ντοματίνια
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο φετάκια
5 ντομάτες ώριμες
άφθονο ελαιόλαδο
τριμμένη ρίγανη
αλάτι-πιπέρι
Σερβίρισμα:
φέτα ή ξινομυζήθρα
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά και βάζουμε στο ψυγείο ώσπου να ετοιμάσουμε το μπριάμ.
Σε λαδωμένη γάστρα (ή ταψί με σκέπασμα),βάζουμε τις πατάτες,τις μελιτζάνες,τα κολοκυθάκια,τις πιπεριές.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό,τα ντοματίνια ολόκληρα,το κρεμμύδι και το
σκόρδο,τη ρίγανη,τις 4 ντομάτες τριμμένες,αλάτι,πιπέρι,ελαιόλαδο και
ανακατεύουμε καλά.
Πλάθουμε τον κιμά σε μέτρια κεφτεδάκια και αραδιάζουμε από πάνω.
Τρίβουμε την ντομάτα που έμεινε,αλατίζουμε,ανακατεύουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και ρίγανη και περιχύνουμε τα κεφτεδάκια.
Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 β για 2 ώρες.
Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό στην αρχή,μόνο στην πορεία του ψησίματος ,μόνο αν δούμε πως στεγνώνει το φαγητό.
Είναι έτοιμο,όταν μείνει με το λαδάκι του κι έχουν μαλακώσει τα
λαχανικά,οι δε πατάτες επιβάλλεται να είναι ξεροψημένες από πάνω.
Γι’αυτό τα τελευταία 15 λεπτά ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε χωρίς καπάκι.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 20-30 λεπτά ,πριν σερβίρουμε, εκτός φούρνου.
Σερβίρουμε με τυρί.
Αν δεν αγαπάμε τη φέτα ρίχνουμε κεφαλοτύρι,λαδοτύρι ή μια πικάντικη κεφαλογραβιέρα
(ελληνικό να είναι το τυρί,ελληνικό είναι και το πιάτο!)
Τρώγεται ,εξαιρετικά νόστιμα, και κρύο,-και- την επόμενη μέρα!
Πηγή: cookthebook/
biologikaorganikaproionta.com
<< Αρχική σελίδα