Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στη Τζιχάντ
του ΧΑΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ
Η
Συρία αποδεικνύεται ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για τους
δημοσιογράφους καθώς αρκετοί έχουν εξαφανιστεί στη διάρκεια των
πολεμικών συγκρούσεων και άλλοι σκοτώθηκαν (περισσότεροι από 60) από
κάποια από τις εμπόλεμες πλευρές.
Σ’ όλους αυτούς έρχονται να προστεθούν και οι δημοσιογράφοι που έπεσαν θύματα απαγωγών και απειλούνται με αποκεφαλισμό από τους φανατικούς τζιχαντιστές του ISIS, όπως ο Φόλεϊ και ο Σότλοφ που εκτελέστηκαν ήδη.
Οι πολεμικές επιχειρήσεις για την ανατροπή του Άσαντ στη Συρία προσέλκυσαν πολλούς δημοσιογράφους και ρεπόρτερς (μετά από τη Λιβύη) από τους οποίους άλλοι είχαν δουλειά και άλλοι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν καριέρα.
Ανάμεσά τους διάφορες παράξενες μορφές που καλύπτονται κάτω από τη δημοσιογραφική ιδιότητα για να υπηρετήσουν σκοπούς που συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες αρκετών χωρών.
Είναι τυχοδιώκτες κάθε λογής και διαταραγμένοι που βρήκαν την ευκαιρία να λειτουργήσουν σε ανεξέλεγκτο περιβάλλον μακριά από νόμους και κανόνες.
Η Συρία κυρίως και το Ιράκ στη συνέχεια με την προέλαση των τζιχαντιστών τράβηξαν σαν μαγνήτης περιθωριακούς και τυχοδιώκτες απ΄όλο τον κόσμο που επιδιώκουν να κερδίσουν ότι ψάχνει ο καθένας απ΄αυτούς.
Κάποια κοριτσόπουλα από ευρωπαϊκές χώρες μαγνητίστηκαν από την αναρχία του πολέμου και έσπευσαν με διάφορα προσχήματα να ενσωματωθούν με τους πολεμιστές στα πεδία των μαχών και στα στρατόπεδα.
Αυτό που γινόταν παλαιότερα με τις groupies που πλαισίωναν τα μουσικά συγκροτήματα για κάθε είδους απολαύσεις, συμβαίνει σήμερα στις πολεμικές ζώνες της Μ. Ανατολής και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τους ειδικούς.
Ακόμη κι αυτοί οι ωμοί και αδίστακτοι τζιχαντιστές που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εκτελούν ψυχρά και κάποιες φορές τελετουργικά τους αιχμαλώτους και τους ομήρους, ασκούν μια παράξενη γοητεία σε κορίτσια (και γυναίκες) από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που θέλουν να «επικοινωνήσουν» μαζί τους.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση των Γκρέτα Ραμέλι (20) και Βανέσα Μαρτσούλο (21) από την Ιταλία που παρά τις διαφωνίες των οικογενειών τους έφυγαν για τη Συρία και αμέσως απήχθησαν εκεί από τους τζιχαντιστές.
Ο Σαλβατόρε Μαρτσούλο, πατέρας της Βανέσας, εκφράζει τους φόβους του για την τύχη του παιδιού του και το ιταλικό υποργείο Εξωτερικών πραγματοποιεί επαφές για τον εντοπισμό των κοριτσιών.
Στη Γαλλία δύο κορίτσια 15 και 17 χρόνων εντοπίστηκαν από τις αρχές να επικοινωνούν με τους τζιχαντιστές στη Συρία και να ετοιμάζουν την απόδραση από τις οικογένειές τους.
Οι εφημερίδες της Βρετανίας γράφουν για 50 περίπου νεαρά κορίτσια που έφυγαν από τη χώρα για να μεταβούν στη Συρία και στο Ιράκ προκειμένου να ανταμώσουν με τους τζιχαντιστές.
Εξ΄άλλου υπάρχει από πλευράς του ISIS ανοιχτή πρόσκληση σε όποιον επιθυμεί να τους πλαισιώσει και ιδίως σε γυναίκες, αλλά και σε γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους κ.ά. για να μεταβούν στο Χαλιφάτο και να ζήσουν εκεί.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κάποια κορίτσια από την Ευρώπη που βρίσκονται στις τάξεις των τζιχαντιστών έχουν εκπαιδευτεί στα όπλα και πολεμούν από κοινού με τους συντρόφους τους.
Στο μεταξύ, αρκετές οικογένειες στη Δύση ανησυχούν για τους δικούς τους ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνες που δεν έχουν καμιά επικοινωνία με μέλη τους που έχουν εξαφανιστεί από καιρό.
Η περίπτωση του Αμερικανού «δημοσιογράφου» Όστιν Τάϊς είναι χαρακτηριστική καθώς αναζητείται εδώ και αρκετούς μήνες χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Ο 32χρονος σήμερα Τάϊς ήταν φοιτητής Νομικής στο Georgetown University και πρώην λοχαγός(!) Πεζοναυτών στον αμερικανικό στρατό, ενώ κατά δήλωσή του δούλευε ως freelance δημοσιογράφος στη Συρία.
Αν ψάξει κανείς για τα άρθρα ή τις ανταποκρίσεις του Τάϊς από τις συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή δεν πρόκειται να βρει τίποτα, δεν θα εντοπίσει το παραμικρό άρθρο.
Παρ΄όλα αυτά ο Τάϊς βραβεύτηκε στη Ν. Υόρκη για τη ...δημοσιογραφική του δουλειά και για τα ρεπορτάζ που (δεν) έστειλε στις ΗΠΑ από τη Συρία.
Ο Αμερικανός που αγνοείται κινήθηκε στην περιοχή υπό την προστασία πολλές φορές των ανταρτών, ενώ ως στρατιωτικός είχε ήδη περάσει από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Χρησιμοποιούσε ως οδηγό-διερμηνέα τον Συρο-Αμερικανό Μαχμούντ (50) που προστάτευε και υπηρετούσε το “white boy”.
Ο Μαχμούντ είχε ψωνίσει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ατλάντα πριν καταταγεί στον «Στρατό για την Απελευθέρωση της Συρίας» και πήγαινε για διοικητής μιας ταξιαρχίας.
Οι Όστιν και Μαχμούντ κατευθύνθηκαν σε βάση ανταρτών στο Χομς όπου ο Σύριος είχε «επαφές» και μάλιστα αναφέρθηκε ότι εκεί ο Τάϊς «τραβούσε φωτογραφίες σαν τρελός».
Ο Όστιν Τάϊς μεγαλουργούσε «δημοσιογραφικά» στο Tweeter ως πολεμικός ανταποκριτής, έπαιζε ποδόσφαιρο με τους αντάρτες όταν δεν πολεμούσαν, ανέλυε τη στρατηγική της μάχης (έτσι γράφουν οι New York Times) και εξηγούσε στους τζιχαντιστές τα ...δικαιώματα των gay!
Κάποια στιγμή ο Μαχμούντ έφυγε για το βορρά και ο Τάϊς άλλαξε μονάδα ανταρτών κάνοντας νέους φίλους που «τους εμπιστευόταν ακόμη και τη ζωή του».
Ο Αμερικανός έψαξε να βρει τον Μαχμούντ και ακολούθησε τα ίχνη του εν μέσω συγκρούσεων μέχρι το Γιαμπρούντ (βόρεια της Δαμασκού).
«Γιαυτό ήρθα εδώ και μ΄αρέσει που είμαι εδώ, ο καθένας κοιμάται και ξυπνάει θεωρώντας ότι αυτή είναι η τελευταία του μέρα», έγραψε στο facebοok.
Στη συνέχεια ο Τάϊς επέστρεψε στη Δαμασκό και «ενσωματώθηκε» σε ανταρτική ομάδα στη Darayya αλλά ανησυχούσε και έγραψε στον Μαχμούντ ότι «δεν θέλω να πεθάνω στη Συρία».
Ο δημοσιογράφος συνήλθε γρήγορα και άρχισε να απολαμβάνει το πόλεμο (!), όπως φαίνεται από νέο μήνυμά του προς τον Μαχμούντ: «Όλη μέρα πάρτι με τον Απελευθερωτικό Στρατό της Συρίας, πισίνα και μουσική, ουίσκυ, χέρια κάτω, τα καλύτερα γενέθλια», γράφει στο τελευταίο tweet.
Δυό μέρες μετά, στις 13 Αυγούστου, ο Τάϊς έφυγε για τα σύνορα του Λιβάνου πηγαίνοντας σε διακοπές, όπως έγραψε. Μετά τίποτα... Κανένα νέο από τον Αμερικανό.
Ο κατάλογος των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη Συρία είναι μακρύς. Σημειωματάρια και κινητά τηλέφωνα. Τα 4/5 των ρεπόρτερς εκεί είναι freelancers.
Το κύκλωμα είναι γνωστό και οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους. Ο τραγικός Φόλεϊ ήταν φίλος του Τάϊς. «Ξενύχτια μαζί και ατέλειωτο κουτσομπολιό», έγραφαν στο facebook.
Οι δύο Αμερικανοί εξαφανίστηκαν την ίδια περίοδο και ο Φόλεϊ εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό από τους απαγωγείς του. Ο Όστιν Τάϊς είναι ακόμη άφαντος και η οικογένειά του ελπίζει να τον ξαναδεί ζωντανό σύντομα.
Αναμφίβολα ο Τάϊς είναι μια τραγική μορφή που αναζητά τους δικούς του κόσμους και ψάχνει τα δικά του ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν υπολογίζουν τίποτα.
Μακάρι να εμφανιστεί σώος και υγιής έχοντας στο σημειωματάριό του μια ιστορία που θα δημιουργήσει αίσθηση και θα δημοσιευτεί σ΄όλες τις μεγάλες εφημερίδες.
Στο κάτω-κάτω γιαυτό κινδυνεύει ο Όστιν Τάϊς και γιαυτό θυσιάζει τη νιότη του στα πιο επικίνδυνα μονοπάτια της Μ. Ανατολής.
Οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν για ενδεχόμενη επιστροφή των τζιχαντιστών στις πατρίδες τους και άρχισαν ήδη να παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου.
Η περίπτωση του Μεχντί Νεμούς που σκότωσε 4 ανθρώπους τον Μάϊο στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών είναι ενδεικτική, αφού ο Νεμούς είχε μόλις επιστρέψει από τη Συρία όπου πολεμούσε.
Η Γαλλία έχει μουσουλμανικό πληθυσμό που αγγίζει τα 5 εκατομμύρια (ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη) και το κράτος ανησυχεί ιδιαίτερα.
Εκατοντάδες τζιχαντιστές από Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία πολεμούν στη Συρία στις τάξεις των σκληρών ισλαμιστών του Χαλιφάτου από τους οποίους στρατολογεί άνδρες το ISIS.
Δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη Έλληνες να πολεμούν στο πλευρό του ISIS, ούτε και δημοσιογράφοι από τη χώρα μας που να καλύπτουν με ανταποκρίσεις τους σήμερα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία και στο Ιράκ.
Πολύ περισσότερο δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις Ελληνίδων που αναχώρησαν για τη Συρία προκειμένου να εκπαιδευτούν και να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.
Έλληνες δημοσιογράφοι, όμως, έχουν εντοπιστεί στη Λιβύη αρχικά και μάλιστα στην παρέα του Φόλεϊ που αποκεφαλίστηκε αργότερα από το ISIS κάπου στο βόρειο Ιράκ.
<< Αρχική σελίδα