Κέικ: νόστιμες συνταγές
Τα σπιτικά κέικ είναι από τα ποιό νόστιμα γλυκά για μικρούς και μεγάλους. Ας δούμε μερικές συνταγές
Κέικ βασική συνταγή
Υλικά
1 σακούλα Φαρινάπ (ή 500 γρ. αλεύρι + 1 φακελλάκι μπέικιν)
250 γρ. βιτάμ (1 + ¼ της κούπας τσαγιού)
400 γρ. ζάχαρη (2 κούπες τσαγιού)
250 γρ. γάλα (1 + ¼ της κούπας τσαγιού)
ξύσμα από 1 λεμόνι ή 1 βανίλια
4 μεγάλα αυγά ή 5 μικρά αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3 λεπτά περίπου ώσπου να ασπρίσει το μίγμα και να φουσκώσει.
Ρίχνουμε διαδοχικά τους κρόκους, τη βανίλια ή το ξύσμα, το γάλα και το Φαρινάπ.
Ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμετα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και την ενσωματώνουμε με μαρίζ, με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, στο μίγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα του κέικ και ρίχνουμε το μίγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο συμβατικό φούρνο στη 2η θέση στους 180-200 βαθμούς C για 1 ώρα περίπου (ανάλογα με το φούρνο) (βουτάμε οδοντογλυφίδα ή μαχαίρι και όταν βγει καθαρό είναι ψημένο).
Μόλις ψηθεί το κέικ βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε πρώτα να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη.
ΚΕΙΚ ΦΡΟΥΤΟΥ: προσθέστε 1 ποτήρι αλευρωμένες σταφίδες ή κόντιτα ή ψιλοκομμένα καρύδια.
Υλικά
1 σακούλα Φαρινάπ (ή 500 γρ. αλεύρι + 1 φακελλάκι μπέικιν)
250 γρ. βιτάμ (1 + ¼ της κούπας τσαγιού)
400 γρ. ζάχαρη (2 κούπες τσαγιού)
250 γρ. γάλα (1 + ¼ της κούπας τσαγιού)
ξύσμα από 1 λεμόνι ή 1 βανίλια
4 μεγάλα αυγά ή 5 μικρά αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3 λεπτά περίπου ώσπου να ασπρίσει το μίγμα και να φουσκώσει.
Ρίχνουμε διαδοχικά τους κρόκους, τη βανίλια ή το ξύσμα, το γάλα και το Φαρινάπ.
Ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμετα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και την ενσωματώνουμε με μαρίζ, με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, στο μίγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα του κέικ και ρίχνουμε το μίγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο συμβατικό φούρνο στη 2η θέση στους 180-200 βαθμούς C για 1 ώρα περίπου (ανάλογα με το φούρνο) (βουτάμε οδοντογλυφίδα ή μαχαίρι και όταν βγει καθαρό είναι ψημένο).
Μόλις ψηθεί το κέικ βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε πρώτα να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη.
ΚΕΙΚ ΦΡΟΥΤΟΥ: προσθέστε 1 ποτήρι αλευρωμένες σταφίδες ή κόντιτα ή ψιλοκομμένα καρύδια.
ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ: προσθέστε στο μείγμα 4 κουταλιές σούπας γεμάτες κακάο και 6 κουταλιές σούπας γάλα.
ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ: αντικαταστήστε το γάλα με 300 γρ. γιαούρτι (1 ½ κεσεδάκι).
Για ΣΠΕΣΙΑΛ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ τύπου κέικ βάζουμε διάφορα ψιλοκομμένα κόντιτα και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς όπως π.χ. καρύδια ή φυστίκια Αιγίνης ή κάσιους
ΚΟΝΤΙΤΑ:
Μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας κόντιτα από περισσεύματα διάφορων γλυκών του κουταλιού (κατά προτίμηση με διαφορετικά χρώματα) ως εξής:
Βάζουμε τα κομμάτια γλυκού του κουταλιού σε σουρωτήρι και τα “ξεχνάμε” για 4 ώρες ώσπου να φύγει το σιρόπι και να μείνει μόνο το γλυκό.
Στη συνέχεια κόβουμε σε μικρά κομματάκια (μεγέθους σαν στραγάλι) και τα τοποθετούμε σε δισκάκια κοντά-κοντά αλλά χωρίς να καλύπτουν το ένα το άλλο (για να μην κολλήσουν), τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Μολις παγώσουν εντελώς τα τοποθετούμε σε πολυμπάγκ και τα ξαναβάζουμε στην κατάψυξη ώσπου να τα χρησιμοποιήσουμε.
Για να τα χρησιμοποιήσουμε δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσουμε, αλλά πρέπει να τα αλευρώσουμε (τινάζοντας το περιττό αλεύρι) όταν πρόκειται να μπουν σε ζύμη που θα ψηθεί στο φούρνο όπως π.χ. κέικ.
ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ: αντικαταστήστε το γάλα με 300 γρ. γιαούρτι (1 ½ κεσεδάκι).
Για ΣΠΕΣΙΑΛ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ τύπου κέικ βάζουμε διάφορα ψιλοκομμένα κόντιτα και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς όπως π.χ. καρύδια ή φυστίκια Αιγίνης ή κάσιους
ΚΟΝΤΙΤΑ:
Μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας κόντιτα από περισσεύματα διάφορων γλυκών του κουταλιού (κατά προτίμηση με διαφορετικά χρώματα) ως εξής:
Βάζουμε τα κομμάτια γλυκού του κουταλιού σε σουρωτήρι και τα “ξεχνάμε” για 4 ώρες ώσπου να φύγει το σιρόπι και να μείνει μόνο το γλυκό.
Στη συνέχεια κόβουμε σε μικρά κομματάκια (μεγέθους σαν στραγάλι) και τα τοποθετούμε σε δισκάκια κοντά-κοντά αλλά χωρίς να καλύπτουν το ένα το άλλο (για να μην κολλήσουν), τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Μολις παγώσουν εντελώς τα τοποθετούμε σε πολυμπάγκ και τα ξαναβάζουμε στην κατάψυξη ώσπου να τα χρησιμοποιήσουμε.
Για να τα χρησιμοποιήσουμε δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσουμε, αλλά πρέπει να τα αλευρώσουμε (τινάζοντας το περιττό αλεύρι) όταν πρόκειται να μπουν σε ζύμη που θα ψηθεί στο φούρνο όπως π.χ. κέικ.
Πηγή:glykesnostimies.blogspot.gr
fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα