Χταποδοκεφτέδες
Ιδανικός μεζές για ούζο
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό χταπόδι κατεψυγμένο (αν είναι φρέσκο τότε καθαρίζετε το χταπόδι, αφαιρώντας το στόμα, τα μάτια, την άμμο και το μελάνι που είναι συγκεντρωμένα μέσα στην κουκούλα του και το τοποθετείτε στην κατάψυξη για 3 – 4 μέρες, για να «μαλακώσει)
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού ψίχα από μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί (όχι μαύρο ψωμί)
- 1 κουταλιά της σούπας ούζο
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 1 κουταλιά της σούπας μαιντανό
- λίγο δυόσμο
- ελάχιστο αλάτι
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για το τηγάνισμα
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Τρόπος παρασκευής - Εκτέλεση συνταγής
1. Βγάζετε το χταπόδι από την κατάψυξη και πριν ξεπαγώσει καλά, το περνάτε από τον τρίφτη σας η μπλέντερ, να γίνει σαν κιμάς!
2. Τοποθετείτε το ψιλοκομμένο χταπόδι σ’ ένα ψιλό τρυπητό και το αφήνετε να στραγγίσει όλα τα υγρά του. Μουσκεύετε το ψωμί με το ούζο και το ξίδι. Το στύβετε καλά, ώστε να είναι εντελώς στεγνό και το προσθέτετε στο μείγμα του χταποδιού μαζί με το κρεμμύδι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο.
3. Αν το μείγμα σας είναι αραιό προσθέτεται λίγο αλεύρι.
4. Πλάθετε τους κεφτέδες, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και στο τέλος, τοποθετείτε τους χταποδοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν το λάδι τους. Σερβίρονται ζεστοί ή σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με ούζο ή παγωμένη μπύρα!
- 1 κιλό χταπόδι κατεψυγμένο (αν είναι φρέσκο τότε καθαρίζετε το χταπόδι, αφαιρώντας το στόμα, τα μάτια, την άμμο και το μελάνι που είναι συγκεντρωμένα μέσα στην κουκούλα του και το τοποθετείτε στην κατάψυξη για 3 – 4 μέρες, για να «μαλακώσει)
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού ψίχα από μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί (όχι μαύρο ψωμί)
- 1 κουταλιά της σούπας ούζο
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 1 κουταλιά της σούπας μαιντανό
- λίγο δυόσμο
- ελάχιστο αλάτι
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για το τηγάνισμα
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
από τον ChefΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΖΑΚΗΜέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας
Τρόπος παρασκευής - Εκτέλεση συνταγής
1. Βγάζετε το χταπόδι από την κατάψυξη και πριν ξεπαγώσει καλά, το περνάτε από τον τρίφτη σας η μπλέντερ, να γίνει σαν κιμάς!
2. Τοποθετείτε το ψιλοκομμένο χταπόδι σ’ ένα ψιλό τρυπητό και το αφήνετε να στραγγίσει όλα τα υγρά του. Μουσκεύετε το ψωμί με το ούζο και το ξίδι. Το στύβετε καλά, ώστε να είναι εντελώς στεγνό και το προσθέτετε στο μείγμα του χταποδιού μαζί με το κρεμμύδι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο.
3. Αν το μείγμα σας είναι αραιό προσθέτεται λίγο αλεύρι.
4. Πλάθετε τους κεφτέδες, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και στο τέλος, τοποθετείτε τους χταποδοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν το λάδι τους. Σερβίρονται ζεστοί ή σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με ούζο ή παγωμένη μπύρα!
newsbeast.gr
<< Αρχική σελίδα