Πάστα ελιάς
Μπορούμε
εύκολα να φτιάξουμε πάστα ελιάς! Η πάστα ελιάς είναι ένα πολύ δημοφιλές
ορεκτικό που απαντάται πλέον σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια, αλλά πωλείται
κατά κόρον και στο εμπόριο. Η μόδα με την πάστα ελιάς μας ήρθε σχετικά
πρόσφατα από την Προβηγκία, επαρχία της Γαλλίας, όπου την
ονομάζουν
tapenade (από το tapéno που σημαίνει κάπαρη στη διάλεκτο της
Προβηγκίας). Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι ο πολτός ελιάς
ήταν δημοφιλής και κατά την αρχαιότητα. Ελληνική πατέντα ή μη, η πάστα
ελιάς έγινε πλέον συνήθεια και καλό θα είναι να μάθουμε να φτιάχνουμε τη
δική μας και να έχουμε πάντα καβάντζα στο ψυγείο.Υλικά:
200 γρ μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
1 κουτ. γλυκού κάπαρη
χυμό μισού λεμονιού
1 κουτ. γλυκού κονιάκ
50 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε σε ένα γουδί τις ελιές και την κάπαρη και τα χτυπάμε δυνατά μέχρι να τα πολτοποιήσουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε λαδάκι, τόσο όσο χρειάζεται για να αποκτήσει το μείγμα μορφή πάστας. Μεταφέρουμε τώρα τα πολτοποιημένα υλικά σε ένα μπολ και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το κονιάκ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Η πάστα μας είναι έτοιμη και μπορούμε να την απολαύσουμε πάνω σε ελαφρά φρυγανισμένο ψωμί. Επίσης, μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο μέσα σε ένα κλειστό βαζάκι, προσθέτοντας λάδι στην επιφάνεια του μείγματος για να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα.
Εκτός από ορεκτικό, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε σάντουιτς, στο ντάκο μας, σε σάλτσες ζυμαρικών και όπου αλλού μας κατέβει.
Καλή μας όρεξη!
Τοποθετούμε σε ένα γουδί τις ελιές και την κάπαρη και τα χτυπάμε δυνατά μέχρι να τα πολτοποιήσουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε λαδάκι, τόσο όσο χρειάζεται για να αποκτήσει το μείγμα μορφή πάστας. Μεταφέρουμε τώρα τα πολτοποιημένα υλικά σε ένα μπολ και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το κονιάκ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Η πάστα μας είναι έτοιμη και μπορούμε να την απολαύσουμε πάνω σε ελαφρά φρυγανισμένο ψωμί. Επίσης, μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο μέσα σε ένα κλειστό βαζάκι, προσθέτοντας λάδι στην επιφάνεια του μείγματος για να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα.
Εκτός από ορεκτικό, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε σάντουιτς, στο ντάκο μας, σε σάλτσες ζυμαρικών και όπου αλλού μας κατέβει.
Καλή μας όρεξη!
Πηγή:toarkoudi.gr
<< Αρχική σελίδα