Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

6 σούπερ υγιεινά μπαχαρικά που πρέπει να μπουν στη διατροφή σας

Είναι αντιοξειδωτικά, αρωματικά, αντιγηραντικά και νόστιμα. Τι άλλο θέλετε για να τους αφιερώσετε το δικό τους χώρο στην κουζίνα σας και τη διατροφή σας;
Λίγο άρωμα μπαχαρικού δεν κάνει μόνο το φαγητό νοστιμότερο, αλλά και το πρόσωπο… νεότερο,
αφού απ’ ό,τι φαίνεται τα μπαχαρικά ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις του γήρατος και ταυτόχρονα κάνουν καλό σε περιπτώσεις υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αφού αποτρέπουν τη ζημιά που προκαλείται στους ιστούς από αυτό.
Συν τοις άλλοις, πολλά μπαχαρικά έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθούν στη χώνεψη και κάποια έχουν μέχρι και… αντικαταθλιπτική δράση.
Τα παρακάτω 6, συγκεκριμένα, πρέπει να μπουν σήμερα κιόλας στο διατροφικό σας πλάνο, αφού τα οφέλη τους είναι πολλαπλά και από γεύση και άρωμα δεν υστερούν καθόλου.
Γαρίφαλο: Θυμίζει γεύση γιαγιάς στην κόκκινη σάλτσα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη ζύμη μπισκότων ή κέικ, προκειμένου να της χαρίσει λίγη από την πικάντικη… γλύκα του. Το γαρίφαλο περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες ευγενόλης, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση και φαίνεται να δρα ενάντια σε καρκινικούς όγκους του πεπτικού σωλήνα και σε φλεγμονές των αρθρώσεων.
Φασκόμηλο: Τα φύλλα του έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες, ενώ προτείνεται και για τη ρύθμιση της περιόδου, καθώς θεωρείται πως έχει οιστρογονικές ιδιότητες. Δοκιμάστε να το προσθέσετε στην αγαπημένη σας συνταγή σάλτσας και δείτε πόσο μπορεί να της προσθέσει άρωμα, γεύση και οφέλη.
Μαντζουράνα: Δοκιμάστε να φτιάξετε με αυτή τσάι και αφήστε τη να αναλάβει δράση με τις καταπραϋντικές της ιδιότητες όσον αφορά τους στομαχόπονους και το πεπτικό. Το αποξηραμένο αυτό βότανο θεωρείται επίσης αποχρεμπτικό για τις παθήσεις του αναπνευστικού και ευεργετικό για το νευρικό βήχα.
Κανέλα: Πρωταγωνιστεί στο φρέντο των… μερακλήδων, η αξία της, όμως, δεν είναι καθόλου διακοσμητική. Η κανέλα βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου και κάποια συστατικά της έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Βοηθά στη δυσπεψία, την υπέρταση, στους πονοκεφάλους, αλλά και στους πόνους περιόδου, ενώ κι όσοι πάσχουν από έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλο ευεργετούνται από αυτή. Δοκιμάστε τη με μέλι σε μια φέτα ψωμιού ολικής άλεσης.
Ρίγανη: Μπορεί να «χάνεται» οπτικά μέσα στη χωριάτικη, το άρωμα και η γεύση της, όμως, είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθεί η γεύση της σαλάτας και όσο περισσότερη, τόσο το καλύτερο. Η αντιοξειδωτική της δράση είναι πολύ ισχυρή, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, β-καροτίνης και σιδήρου. Η δράση της επεκτείνεται εκτός από την αντιγήρανση και στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Πασπαλίστε την –εκτός από τη σαλάτα- στο κρέας, στην πίτσα ή σε λίγο μαύρο ψωμί με λάδι.
Θυμάρι: Με όπλο του τη θυμόλη καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, ενώ η βιταμίνη Α που περιέχει ευεργετεί την όραση. Το θυμάρι επίσης συμβάλλει στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση και ενισχύει τα επίπεδα σιδήρου του οργανισμού μας, παρέχοντας σχεδόν το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης σιδήρου. Δοκιμάστε το στην ομελέτα σας και απολαύστε το άρωμα που αφήνει στα αβγά.

 

Clickatlife.gr

Ετικέτες ,