Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Βαρύς χειμώνας με πολύ κρύο προβλέπεται στην Ελλάδα


Τον πιο κρύο χειμώνα της τελευταίας δεκαετίας προβλέπεται ότι θα βιώσουμε στην Ελλάδα εξαιτίας του συστήματος αντικυκλώνων στη δυτική Ευρώπη και των έντονων χιονοπτώσεων που αναμένονται στην ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι αντικυκλώνες θα εγκατασταθούν στη δυτική Ευρώπη, επιτρέποντας σε μάζες παγωμένου αέρα να μετακινηθούν από τη Βόρεια Ευρώπη προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, στην ανατολική Ευρώπη ήδη επικρατεί πολικό ψύχος. Στη Σιβηρία, διαμορφώνονται ήδη θερμοκρασίες της τάξης των μείον 30 βαθμών Κελσίου και οι παγωμένες αέριες μάζες αναμένονται στη χώρα μας το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.
Χρονιές όπως το 1988, το 2001, το 2002, το 2004 και το 2008, είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, ωστόσο το 1988, το 2001 και το 2004 τα φαινόμενα μέσα στο χειμώνα ήταν ακραία και ασυνήθιστα σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Φεβρουάριο.
—Η νέα μελέτη
Πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο και του Εθνικού Ινστιτούτου Πολικής Έρευνας της Ιαπωνίας συνδέει τους ψυχρούς χειμώνες με την ταχεία τήξη των πάγων της Αρκτικής, η οποία έχει προκληθεί από την παγκόσμια υπερθέρμανση τις τελευταίες δεκαετίες.
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τα πιο εξελιγμένα υπολογιστικά μοντέλα πάνω στο αντικείμενο και κατέληξε πως οι πιθανότητες σφοδρών χειμώνων στην Ευρώπη και τη βόρεια Ασία έχει διπλασιαστεί ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Καθώς οι πάγοι λιώνουν, απελευθερώνουν νερό, το οποίο καθώς είναι αρκετά πιο σκούρο απορροφά μεγαλύτερες ποσότητες θερμότητας. Το θερμότερο νερό στη συνέχεια θερμαίνει τον αέρα ακριβώς από πάνω του και αποδυναμώνει τα υψηλά ρεύματα αέρα που καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό τον καιρό.
Η αποδυνάμωση των ρευμάτων κάνει τα επιμέρους καιρικά συστήματα να μένουν σχετικά στάσιμα καινα τραβάνε ψυχρό αρκτικό αέρα πάνω από την Ευρώπη και τη βόρεια Ασία για μακρές περιόδους κάθε φορά. Τη θεωρία αυτή επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι όλοι οι πρόσφατοι κρύοι χειμώνες συμπίπτουν με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αρκτικών θαλάσσιων πάγων.
—Οι κλιματικές συνθήκες στη Γη
Η έκθεση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει ραγδαίες εξελίξεις στο κλίμα της Γης τις επόμενες δεκαετίες, το οποίο σε τίποτα δεν θα θυμίζει τα τωρινά δεδομένα. Ειδικότερα, η μελέτη κάνει λόγο για πολύ πιο θερμούς θερινούς μήνες και για εμφανώς πιο ψυχρούς χειμερινούς.

Τα κύρια συμπεράσματα για τις μελλοντικές τάσεις, στα οποία έχει καταλήξει ειδική έκθεση για τη Διαχείριση των Κινδύνων από Ακραία Φαινόμενα και Καταστροφές με στόχο την Προώθηση της Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, περιλαμβάνουν την «πιθανότητα» (ποσοστό βεβαιότητας 66%-100%) πιο συχνών περιόδων ξηρασίας στην περιοχή της Μεσογείου, την Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική, τη βορειοανατολική Βραζιλία και τη νότια Αφρική.
Περιλαμβάνουν ακόμη:
*Τη «σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα» (ποσοστό 99%-100%) ότι η συχνότητα και η ένταση των ημερών με ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, σε πλανητική κλίμακα.
*Τη «μεγάλη πιθανότητα» (ποσοστό 90%-100%) ότι η διάρκεια, η συχνότητα και η ένταση των περιόδων με υψηλές θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα, θα συνεχίσει να αυξάνεται στις περισσότερες χερσαίες περιοχές του πλανήτη.
*Την «πιθανότητα» (ποσοστό 66%-100%) αύξησης των μέγιστων θερμοκρασιών έως και 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050 και κατά 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές του προηγούμενου.
*Την «πιθανότητα» (ποσοστό 66%-100%) αύξησης των ισχυρών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, ιδιαίτερα στους τροπικούς και στα μεγάλα υψόμετρα.
*Τη «μεγάλη πιθανότητα» (ποσοστό 90%-100%) ότι η άνοδος της στάθμης και η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ωκεανών θα ενισχύσουν την καταστροφική ισχύ των κυκλώνων.
*Τέλος, ότι η τήξη των παγετώνων και του αενάως παγωμένου εδάφους, καθώς και οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις, θα προκαλέσουν περισσότερες καθιζήσεις του εδάφους.


econews

Ετικέτες ,