Κόκορας κρασάτος
Νόστιμος κόκορας κρασάτος. Πολύ γευστική συνταγή!
Υλικά συνταγής
κόκορας - περίπου 1 1/2 κιλό
μπέικον - 4 φέτες, ψιλοκομμένες (αν θέλετε)
βούτυρο - 4 κ.σ.
κονιάκ - 1/4 της κούπας
κόκκινο κρασί - 3 κούπες
κύβοι κοτόπουλου - 2, διαλυμένοι σε 2 κούπες νερό
ντοματοπελτές - 1/2 κ.σ.
σκελίδες σκόρδο - 2, λιωμένες
θυμάρι - 1/2 κ.γ.
αλεύρι - 3 κ.σ.
μαϊντανός - 3 κ.σ., ψιλοκομμένος
κόκορας - περίπου 1 1/2 κιλό
μπέικον - 4 φέτες, ψιλοκομμένες (αν θέλετε)
βούτυρο - 4 κ.σ.
κονιάκ - 1/4 της κούπας
κόκκινο κρασί - 3 κούπες
κύβοι κοτόπουλου - 2, διαλυμένοι σε 2 κούπες νερό
ντοματοπελτές - 1/2 κ.σ.
σκελίδες σκόρδο - 2, λιωμένες
θυμάρι - 1/2 κ.γ.
αλεύρι - 3 κ.σ.
μαϊντανός - 3 κ.σ., ψιλοκομμένος
Για τα κρεμμυδάκια -
κρεμμυδάκια στιφάδου - 24
βούτυρο - 1 1/2 κ.σ.
ελαιόλαδο - 1 1/2 κ.σ.
κόκκινο κρασί - 1/2 κούπα
θυμάρι - 1 κ.γ.
αλάτι, πιπέρι
κρεμμυδάκια στιφάδου - 24
βούτυρο - 1 1/2 κ.σ.
ελαιόλαδο - 1 1/2 κ.σ.
κόκκινο κρασί - 1/2 κούπα
θυμάρι - 1 κ.γ.
αλάτι, πιπέρι
Για τα μανιτάρια -
μανιτάρια λευκά - 200γρ.
βούτυρο - 2 κ.σ.
ελαιόλαδο - 1 κ.σ.
αλάτι, πιπέρι -
Οδηγίες
Ζητάμε από τον χασάπη μας να μας κόψει τον κόκορα σε μερίδες.
Σωτάρουμε σε ένα τηγανάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το μπέικον μόνο του μέχρι να γίνει ελαφρώς τραγανό.
Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τον κόκκορα και το μπέικον.
Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά με κλειστό καπάκι, γυρίζοντας μία φορά τα κομμάτια του κόκορα από την άλλη πλευρά.
Ρίχνουμε το κονιάκ και κρατώντας όσο γίνεται απόσταση από την κατσαρόλα ανάβουμε φωτιά στο κονιάκ.
Κουνάμε την κατσαρόλα με απαλές κινήσεις για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να σβήσει η φωτιά.
Ρίχνουμε το κρασί.
Ρίχνουμε τόσο ζωμό κοτόπουλου όσο για να καλυφθεί ο κόκορας.
Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, το σκόρδο, το θυμάρι και 2 κ.σ. βούτυρο.
Το αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί με το καπάκι για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και τον μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
Αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί μόνη της για 2 λεπτά, ξαφρίζοντάς την εάν χρειάζεται.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία τόσο όσο να αρχίσει να βράζει, έτσι ώστε να γίνει περίπου 2 1/4 της κούπας.
Σε ένα μπρίκι λιώνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. βούτυρο και τις ανακατεύουμε γρήγορα με το αλεύρι.
Μεταφέρουμε σιγά σιγά αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα μας και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Επιστρέφουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
μανιτάρια λευκά - 200γρ.
βούτυρο - 2 κ.σ.
ελαιόλαδο - 1 κ.σ.
αλάτι, πιπέρι -
Οδηγίες
Ζητάμε από τον χασάπη μας να μας κόψει τον κόκορα σε μερίδες.
Σωτάρουμε σε ένα τηγανάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το μπέικον μόνο του μέχρι να γίνει ελαφρώς τραγανό.
Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τον κόκκορα και το μπέικον.
Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά με κλειστό καπάκι, γυρίζοντας μία φορά τα κομμάτια του κόκορα από την άλλη πλευρά.
Ρίχνουμε το κονιάκ και κρατώντας όσο γίνεται απόσταση από την κατσαρόλα ανάβουμε φωτιά στο κονιάκ.
Κουνάμε την κατσαρόλα με απαλές κινήσεις για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να σβήσει η φωτιά.
Ρίχνουμε το κρασί.
Ρίχνουμε τόσο ζωμό κοτόπουλου όσο για να καλυφθεί ο κόκορας.
Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, το σκόρδο, το θυμάρι και 2 κ.σ. βούτυρο.
Το αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί με το καπάκι για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και τον μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
Αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί μόνη της για 2 λεπτά, ξαφρίζοντάς την εάν χρειάζεται.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία τόσο όσο να αρχίσει να βράζει, έτσι ώστε να γίνει περίπου 2 1/4 της κούπας.
Σε ένα μπρίκι λιώνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. βούτυρο και τις ανακατεύουμε γρήγορα με το αλεύρι.
Μεταφέρουμε σιγά σιγά αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα μας και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Επιστρέφουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
Για τα κρεμμυδάκια
Βάζουμε σε ένα τηγανάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Μόλις κάψουν ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σωτάρουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το κρασί, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και τα καλύπτουμε με ένα καπάκι.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Βάζουμε σε ένα τηγανάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Μόλις κάψουν ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σωτάρουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το κρασί, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και τα καλύπτουμε με ένα καπάκι.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Για τα μανιτάρια
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε στο βούτυρο και στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν.
Αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με την προτίμησή μας.
Μεταφέρουμε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια στην κατσαρόλα με τον κόκορα.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε στο βούτυρο και στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν.
Αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με την προτίμησή μας.
Μεταφέρουμε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια στην κατσαρόλα με τον κόκορα.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Το διαβάσαμε στο syntagesmas.gr
<< Αρχική σελίδα