Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ: ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΙΣΡΑΗΛ – ΚΥΠΡΟ-ΕΛΛΑΔΑ

Γράφει ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης*

​Η τριμερής συμμαχία Ελλάδος-Κύπρου – Ισραήλ φαίνεται ότι είναι πραγματική, αληθινή και δυνατή.
Τα τελευταία γεγονότα στην ΑΟΖ της Κύπρου και η αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας φαίνεται ότι ενισχύει ακόμη περισσότερο την τριμερή στρατηγική συμμαχία, που στην ουσία είναι τετραμερής, αφού περιλαμβάνει και την Αίγυπτο και αναμένεται να γίνει πενταμερής, καθόσον και ο Λίβανος αναμένεται να προχωρήσει στην σπουδαία από κάθε άποψη διακρατική οικονομική συνεργασία και στρατηγική συμμαχία. Οι εξελίξεις αυτές έχουν θορυβήσει τους γνωστούς θρασείς ταραχοποιούς της περιοχής, τους Τούρκους, με αποτέλεσμα να αντιδρούν σπασμωδικά και ίσως επικίνδυνα. Τα καλά νέα αυτή την φορά έχουν σχέση με την συμφωνία σύνδεσης των τριών χωρών με υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο.
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Globes, σε άρθρο του Hedy Cohen με τίτλο «Η Ευρώπη θα συμβάλει οικονομικά στην τοποθέτηση ηλεκτρικού καλωδίου τροφοδοσίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ», διαβάζουμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Connecting Europe Facility» η EE συμφώνησε να χορηγήσει χρήματα για την χρηματοδότηση καλωδίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο. Το καλώδιο θα ξεκινάει από την ισραηλινή πόλη Χαντέρα και θα καταλήγει στον Βασιλικό της Κύπρου. Από εκεί θα συνεχίζει για Κρήτη και για Αθήνα.
Το καλώδιο θα επιτρέπει μεταφορά ηλεκτρισμού διπλής κατευθύνσεως, ισχύος 2.000 MW σε απόσταση 1.518 χιλιομέτρων: 329 χιλιόμετρα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, 879 χιλιόμετρα από την Κύπρο στην Κρήτη, και 310 χιλιόμετρα από την Κρήτη στην Αθήνα. Στο παρελθόν, το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι το κόστος του όλου έργου (Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης), υπολογίζεται να ανέλθει περίπου στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το τμήμα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου υπολογίζεται να κοστίσει μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Επιπλέον, το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η αναμενόμενη συνολική απόδοση του έργου ανέρχεται στα 17,5 δις ευρώ και ότι οι επενδύσεις σε αυτό αναμένεται να αποσβεστούν το λιγότερο μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Στο πλαίσιο της Σύνδεσης στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο (CEF), η ΕΕ προγραμματίζει να χρηματοδοτήσει έργα αξίας συνολικού ύψους 647 εκατομμυρίων ευρώ: 16 έργα σχετικά με το φυσικό αέριο (ΦΑ) και 18 έργα σχετικά με τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο και για την σύνδεση απομονωμένων χωρών (όπως η Κύπρος) με την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. «Η γεωπολιτική κρίση ενίσχυσε την ανάγκη σύνδεσης των δικτύων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος σε θέματα ενέργειας. Πρόσθεσε επίσης ότι τα περισσότερα από τα εν λόγω ποσά θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με το φυσικό αέριο. Εκτός από την κατασκευή πρόσθετων αγωγών φυσικού αερίου, θα περιληφθεί στα έργα και κατασκευή τερματικών για τη μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στις περιοχές της Βαλτική Θάλασσας και στην Ανατολική Ευρώπη.
​Αν και εκκρεμούν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως ποια θα είναι η διάρκεια κατασκευής του έργου, τι ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας θα χάνεται στη διαδρομή, κατά πόσον είναι δυνατή η τοποθέτηση του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, σε βάθος 2000 μ. και άλλα, εν τούτοις το πρόγραμμα αυτό θα προχωρήσει, συνδέοντας τις τρεις χώρες όχι μόνο ηλεκτρικά, αλλά και με δεσμούς φιλίας, συνεργασίας και στρατηγικής συμμαχίας, στοιχεία απαραίτητα για την σημερινή κατάσταση και τις εθνικές προκλήσεις που βιώνουμε από αλαζόνες, θρασείς και επιθετικούς γείτονες.
*Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής




πηγήPentapostagma.gr

Ετικέτες ,