Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Φέτος στις γιορτές μαγειρέψτε… οικολογικά

Μην ανησυχείτε, δεν εννοούμε να απαρνηθείτε τα κρέατα που τόσο περιμένετε να απολαύσετε, αλλά να κάνετε μικρές αλλαγές στη μαγειρική σας, έτσι ώστε να μειώσετε το ενεργειακό σας αποτύπωμα, επιβαρύνοντας λιγότερο το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη σας.

Ακολουθήστε τις παρακάτω απλές, αλλά σημαντικές τακτικές στο μαγείρεμά σας, ειδικά τις γιορτινές αυτές ημέρες που η κουζίνα θα σας κρατήσει… απασχολημένους και εξοικονομήστε ενέργεια, μαγειρεύοντας και πιο γρήγορα και πιο οικονομικά.
Μην ανοίγετε συνεχώς την πόρτα του φούρνου
Το ξέρουμε ότι έτσι αποκτάτε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το φαγητό, αλλά μην ξεχνάτε ότι κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου φεύγει το 20% της εσωτερικής θερμότητας, κάτι που σημαίνει περισσότερο χρόνο μαγειρέματος και κατανάλωσης ενέργειας. Καθαρίστε το τζάμι και παρακολουθήστε την πορεία του φαγητού σας από εκεί.
«Καπακώστε» το!
Αν ετοιμάζετε φαγητό σε κατσαρόλα, π.χ. βράζετε νερό για μακαρόνια, χρησιμοποιήστε το καπάκι για ταχύτερο βράσιμο. Εναλλακτικά, βράστε τα ζυμαρικά σας για 2 λεπτά και τοποθετήστε το καπάκι στη συνέχεια για λίγα λεπτά, σβήνοντας τη φωτιά.
Κόψτε το φαγητό σε μικρές ποσότητες
Προτιμήστε να μαγειρεύετε το φαγητό σας, π.χ. το στήθος του κοτόπουλου ή τα λαχανικά σας, αφού προηγουμένως το έχετε κόψει σε μικρά κομμάτια. Έτσι θα μαγειρευτεί πιο γρήγορα, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια, προστατεύοντας και το περιβάλλον και την τσέπη σας από τους λογαριασμούς ρεύματος.
Μην χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων μισογεμάτο
Όσο κι αν βιάζεστε να τελειώσετε με τα πιάτα, αν το πλυντήριο πιάτων δεν έχει γεμίσει, καλύτερα να μην το βάλετε να δουλέψει, καθώς έτσι θα σπαταλήσετε την ίδια ενέργεια που θα χρειαζόσασταν για να πλύνετε περισσότερα πιάτα, για λιγότερα, ενώ στη συνέχεια θα αναγκαστείτε να βάλετε και δεύτερο πλυντήριο.

 

Clickatlife.gr

Ετικέτες ,