Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

«Θα γυρίσει μπούμερανγκ η συμφωνία μεταξύ των παραδοσιακών κομμάτων»

«Θα γυρίσει μπούμερανγκ η συμφωνία μεταξύ των παραδοσιακών κομμάτων»

Φόβοι για μαζική μετακίνηση των Σουηδών ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά

Η συμφωνία μεταξύ των παραδοσιακών σουηδικών κομμάτων, που είχε στόχο να εξουδετερώσει το ακροδεξιό κόμμα και να αποφευχθεί η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενδέχεται τελικά να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα ανάγοντας τους Σουηδούς Δημοκράτες στο κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης και το μεταναστευτικό σε κεντρικό θέμα συζήτησης.

Η άνευ προηγουμένου συμφωνία μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς εδραιώνει τη θέση τους στην εξουσία καθιστώντας πιο εύκολο για τις κυβερνήσεις μειοψηφίας να περνούν τους προϋπολογισμούς τους.

Η λεγόμενη «συμφωνία του Δεκεμβρίου» θέτει τις βάσεις για μια συνεργασία ανάμεσα στα έξι κόμματα που διεκδικούν κυβερνητικές αρμοδιότητες —τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους από τη μια πλευρά, και την κεντροδεξιά που έχει συνασπισθεί στους κόλπους της Συμμαχίας (συντηρητικοί, αγροτικό κέντρο, φιλελεύθεροι και χριστιανοδημοκράτες), από την άλλη πλευρά— πάνω σε τρία θέματα, δηλαδή τις συντάξεις, την ενέργεια και την άμυνα.

Παράλληλα όμως κινδυνεύει να εμφανίσει τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες ως τη μόνη εναλλακτική λύση για έναν αυξανόμενο αριθμό ψηφοφόρων που δηλώνουν απογοητευμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας.

«Ουσιαστικά τώρα είμαστε το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Χένρικ Βίνγκε, ο εκπρόσωπος των Σουηδών Δημοκρατών, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αν και η Σουηδία θεωρούνταν μια ανεκτική κοινωνία το ακροδεξιό κόμμα αυξάνει τον τελευταίο καιρό τη δημοτικότητά του, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου αναδείχθηκε σε τρίτη δύναμη κερδίζοντας σχεδόν 13% των ψήφων.

Η δημοτικότητά των Σουηδών Δημοκρατών αυξήθηκε μετά τις ταραχές που ξέσπασαν πέρυσι στα προάστια της Στοκχόλμης όπου ζουν πολλοί μετανάστες, κάτι που δημιούργησε φόβους ότι αποτυγχάνει η μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Οι επιθέσεις εναντίων τεμενών, περιλαμβανομένων δύο που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, είναι ακόμη μια υπενθύμιση της έντασης που σοβεί.

«Οι Σουηδοί Δημοκράτες έχουν ισχυρό ρεύμα στους ψηφοφόρους και δεν πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα το σταματήσει», δήλωσε ο Μάγκνους Χάγκεβι πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Λίναιος.

«Αν καταφέρουν να κάνουν τους ψηφοφόρους τους να τους δουν ως το μόνο αντιπολιτευόμενο κόμμα, τότε ενδέχεται να αυξήσουν τους υποστηρικτές τους», πρόσθεσε.

Μια δημοσκόπηση για λογαριασμό της σουηδικής τηλεόρασης έδειξε ότι ένας στους τρεις Σουηδούς θεωρεί «τη συμφωνία του Δεκεμβρίου» αντιδημοκρατική.

Η συνεχιζόμενη υποστήριξη στους Σουηδούς Δημοκράτες, οι οποίοι σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζονται με ποσοστό δημοτικότητας 17%, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, βασικός εκ των οποίων θα είναι αν η κεντροδεξιά Συμμαχία θα μπορέσει να ισορροπήσει μεταξύ της συνεργασίας με τον κυβερνητικό συνασπισμό σε βασικά θέματα και την άσκηση αντιπολίτευσης σε άλλα ζητήματα.

«Πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι είναι δύο πλευρές που σκέφτονται διαφορετικά αναφορικά με τα θέματα που είναι σημαντικά» για τους πολίτες, σχολίασε ο Ουλφ Μπγέρελντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. 
 
 

Ετικέτες ,