Η παραδοσιακή γαλοπούλα των Χριστουγέννων
Πάμπολλες
είναι οι λιχουδιές του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και κάθε περιοχή
της Ελλάδας έχει τις δικές της ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις.
Παντού όμως η γεμιστή γαλοπούλα έχει την δική της κυρίαρχη θέση και
φυσικά η επιτυχία της, είναι και το καύχημα της οικοδέσποινας.
Ακολουθήστε λοιπόν την συνταγή μας, για να ικανοποιήστε και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο !
Υλικά
1 γαλοπούλα 3-4 κιλά
½ κούπας χυμό πορτοκαλιού
½ κούπας χυμό λεμονιού
½ κούπας μαργαρίνη
1 κ. πατάτες
Αλάτι, πιπέρι,
5 κουτλ. της σούπας μουστάρδα
1 ποτήρι του κρασιού μπρούσκο κόκκινο κρασί
1 ντομάτα
Για τη γέμιση:
• ½ κιλό κιμά από μοσχαράκι
• 1 κούπα κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
• Τα εντόσθια της γαλοπούλας και ½ κιλό συκωτάκια πουλιών
• 12 ψημένα κάστανα
• 1/4 κούπας σταφίδες ξανθές
• 2 σακουλάκια κουκουνάρι
• 5 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
• Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα και αφαιρούμε προσεκτικά μικρά πούπουλα που μπορεί να υπάρχουν. Αν χρειάζεται, για τον καθαρισμό της χρησιμοποιούμε ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια. Στο τέλος, είναι καλό να την περάσουμε πάνω από γυμνή φλόγα (π.χ. σε ένα μπαμπάκι με οινόπνευμα) στις περιοχές που είχε πούπουλα για σίγουρο αποτέλεσμα.
Λιώνουμε την μαργαρίνη και την ανακατεύουμε καλά με τον ανάμικτο χυμό του πορτοκαλιού του λεμονιού και την μουστάρδα. Αλείφουμε καλά το εσωτερικό και το εξωτερικό της γαλοπούλας με το μείγμα και αλατοπιπερώνουμε καλά.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα εντόσθια των πουλιών. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το φρέσκο βούτυρο να κάψει και σοτάρουμε τα εντόσθια, το κρεμμύδι και τα κάστανα και βράζουμε τον κιμά.Τα σβήνουμε με λίγο κρασί. Κατόπιν προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι εκτός φωτιάς. Αφήνουμε λίγο την γέμιση να κρυώσει.
Καθαρίζουμε τις πατάτες - αν είναι δυνατόν μικρές στρογγυλές - τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με λάδι, λεμόνι, μουστάρδα και βούτυρο γάλακτος. Ένα από τα μυστικά είναι να στρώσουμε κάτω από τις πατάτες λεπτές φέτες ντομάτας.
Γεμίζουμε το εσωτερικό της γαλοπούλας σφικτά με την γέμιση και την ράβουμε με βελόνα και κλωστή, χωρίς να την τεντώνουμε πάρα πολύ, για να μην μας ανοίξει στο ψήσιμο. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Για μια γαλοπούλα 3-4 κιλών θα υπολογίσετε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 4 ώρες ψήσιμο στους 150-160 βαθμούς.
<< Αρχική σελίδα