Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Νόστιμες και πρωτότυπες συνταγές για τη βασιλόπιτα

Οι πιο νόστιμες και πρωτότυπες συνταγές για τη βασιλόπιτα. Πρωτότυπες και άκρως γευστικές συνταγές για την τυχερή πίτα της νέας χρονιάς, την βασιλόπιτα. Εσείς ποια από όλες θα επιλέξετε;


Βασιλόπιτα τσουρέκι
Υλικά:
4 φλιτζ. αλεύρι δυνατό τύπου 70% για τσουρέκι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά σκόνη
1/2 φλιτζ. βούτυρο γάλακτος
3/4 φλιτζ. ζάχαρη
3/4 φλιτζ. φρέσκο γάλα
2 αυγά χτυπημένα, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. μαχλέπι
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/2 φλιτζ. κόντιτα
1/2 φλιτζ. σταφίδες
Για την επάλειψη:
διάλυμα αυγού (1 αυγό, 1 κ.σ. ζάχαρη και 1 κ.σ. νερό χτυπημένα)

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσουν, ανακατεύοντας. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά και το γάλα και τα ρίχνουμε στο λιωμένο βούτυρο. Το μίγμα πρέπει να είναι χλιαρό, αλλιώς θα μας κάψει τη μαγιά και δεν θα φουσκώσει η ζύμη. Αν έχουμε θερμόμετρο, θα πρέπει να δείχνει 30οC-35oC, αλλιώς περιμένουμε λίγο να κρυώσει. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, το μαχλέπι, τη βανίλια και το ξύσμα. Προσθέτουμε τα χλιαρά υγρά υλικά. Ζυμώνουμε 2-3 λεπτά στη χαμηλή ταχύτητα και 10 λεπτά στη δυνατή. Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν τραβώντας τη σηκώνεται όλη μαζί, σχηματίζοντας κόρδες. Βουτάμε σε χλιαρό, λιωμένο βούτυρο τα χέρια και ζυμώνουμε στη ζύμη τις σταφίδες και την κόντιτα.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά για να μην πιάσει πέτσα. Την αφήνουμε για 2 ώρες για να τριπλασιαστεί σε όγκο. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά, τότε είναι έτοιμη. Την αδειάζουμε στον πάγκο και την ξεφουσκώνουμε, πατώντας και ζυμώνοντας. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 26-28 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, τραβάμε όλες τις ενώσεις από κάτω. Από πάνω να είναι λεία. Μπήγουμε μέσα το φλουρί και την τοποθετούμε στο ταψί. Ελαφρά την πατάμε να απλώσει. Την σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε για 1 ώρα σε χλιαρό σημείο (καλοριφέρ, κουζίνα) να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αλείφουμε τη βασιλόπιτα-τσουρέκι με το διάλυμα αυγού ή με σκέτο ασπράδι. Την αφήνουμε λίγα λεπτά για να τεντώσει πάλι η επιφάνειά της και ψήνουμε στους 180οC, στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά. Αφού βγάλουμε τη βασιλόπιτα-τσουρέκι από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και τη βγάζουμε από το ταψί. Αχνίζουμε ή γράφουμε ευχές με άχνη και γλάσο.


Βασιλόπιτα παραδοσιακή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Υλικά:
250 γραμμ. μαργαρίνη
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
6 αυγά
1 φλ. τσαγιού γάλα
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
1 βανίλια
2 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα, χοντροκομμένα

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το γάλα και το κονιάκ.

Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ταψί  και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Προσθέτουμε το νόμισμα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με φιλέ αμύγδαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 55 λεπτά. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και τη βγάζουμε από το ταψί σε σχάρα, για να κρυώσει. Κοσκινίζουμε πάνω, επίσης αν θέλουμε, ζάχαρη άχνη.

Βασιλόπιτα με σοκολάτα
Υλικά:
Για το κεΐκ:
4 αβγά
200 γρ ζάχαρη καστανή
200 γρ φυτική μαργαρίνη
200 γρ γιαούρτι
300 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
100 γρ καρύδια ή φυστίκια αιγίνης
κανέλα
τζίντζερ
Για την επικάλυψη:
60 γρ αλεύρι για όλα
100 γρ φυτική μαργαρίνη
80 γρ καρύδια ή φυστίκια αιγίνης
100 γρ σοκολάτα γάλακτος
2 κ.σούπας ζάχαρη καστανή
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. τζίντζερ ή λίγο μοσχοκάρυδο
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:
Για το κεΐκ:
Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει, περίπου για 1 τέταρτο. Έπειτα, προσθέτουμε την λυωμένη μαργαρίνη, το γιαούρτι και σταματάμε το μίξερ. Προσθέτουμε, το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με΄μία σπάτουλα. Βάζουμε το μισό μίγμα σε μία φόρμα ψησίματος και προσθέτουμε, το μίγμα της γέμισης. Στη συνέχεια, ρίχνουμε απο πάνω το υπόλοιπο μίγμα του κεΐκ. Ρίχνουμε το μίγμα της επικάλυψης απο πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 45 λεπτά στους 170 βαθμούς. Όταν ψηθεί, αν θέλουμε πασπαλίζουμε απο πάνω άχνη ζάχαρη.

Για τη γέμιση:
Βάζουμε σε ένα μπώλ, όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.

Για την επικάλυψη:
Βάζουμε σε ένα μπώλ, την σοκολάτα, τα καρύδια ή φυστίκια αιγίνης, το αλεύρι, λίγη ζάχαρη, λυωμένη μαργαρίνη, κανέλα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βασιλόπιτα με ρόδι του Στέλιου Παρλιάρου
Υλικά:
300 γρ. αλεύρι
110 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
60 γρ. αμύγδαλο χονδροκομμένο αναποφλοίωτο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
125 γρ. βούτυρο
220 γρ. λευκή ζάχαρη
250 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
250 γρ. λευκό γλυκό κρασί
σπόρους από 1 ρόδι
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αμύγδαλο, το μπέικιν πάουντερ και το χονδροκομμένο αμύγδαλο. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψει.

Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά με μία πλαστική κουτάλα. Ρίχνουμε εναλλάξ το μείγμα του αλευριού με το κρασί και το ρόδι ανακατεύοντας ελαφρώς και για λίγο ώστε το μείγμα να μην χάσει τον όγκο του.

Τοποθετούμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 26 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 50 λεπτά. Ένα χρειαστεί ψήνουμε λίγο παραπάνω. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα και ξεφορμάρουμε.

Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!




Πηγή:http://www.infokids.gr 

Ετικέτες ,