Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε διάφορες χώρες του κόσμου

Τι σημαίνει Χριστούγεννα στη Ρωσία, πώς γιορτάζουν οι Ιταλοί, πώς περνούν τις γιορτές στη Σουηδία και τι κάνουν οι λαοί της… Ασίας;
Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που ενώ έχει κοινό νόημα, γιορτάζεται διαφορετικά από κάθε χώρα
σε όλο τον κόσμο, με τις παραδόσεις και τους εορτασμούς να διαφέρουν και να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η γιορτινή αυτή περίοδος χαρίζει μια αίσθηση κοινότητας και εκτός από το θρησκευτικό της χαρακτήρα, αποτελεί και μια καλή αφορμή για να βρεθούν όλοι μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και την ευρύτερη οικογένειά τους.
Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά σε χώρες κοντινές και μακρινές, για να πάρουμε μια ιδέα πώς θα περάσουν τις γιορτές φέτος.
Σουηδία
Η ευχή στα σουηδικά είναι εύκολη, “God Jul”, και οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί ξεκινούν την ημέρα της Αγίας Λουκίας, με την ανάλογη τελετή: πριν το ξημέρωμα της 13ης Δεκεμβρίου, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας φοράει ένα άσπρο φόρεμα με κόκκινη φαρδιά ζώνη, στέμμα φτιαγμένο από φύλλα, το οποίο επάνω του έχει αναμμένα κεριά και ξυπνάει τους γονείς της προσφέροντάς τους καφέ και ψωμάκια. Παρ’ όλο που το έθιμο αυτό έχει ρίζες πίσω στον 4ο αιώνα, αποτελεί σχετικά πρόσφατη παράδοση στη Σουηδία και συμβολίζει την επιστροφή του αστεριού. Την ημέρα των Χριστουγέννων, οι εκκλησίες παντού φωτίζονται από κεριά, ενώ τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζονται 2 μέρες νωρίτερα.
Ρωσία
Αν γιορτάζατε Χριστούγεννα στη Ρωσία, θα ευχόσασταν σε όλους “Pozdrevlyayu s Novym Godom i Rozhdestvom” και θα ζούσατε τους παραδοσιακούς ρώσικους εορτασμούς που περιλαμβάνουν νηστεία 39 ημερών μέχρι την παραμονή Χριστουγέννων, που γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου. Το γιορτινό γεύμα τους αποτελείται από… 12 πιάτα προς τιμήν των 12 Αποστόλων και την ημέρα των Χριστουγέννων πηγαίνουν στην εκκλησία τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα κάλαντα και ύμνους. Κι όσον αφορά τα παιδιά… υπάρχει η παραδοσιακή φιγούρα του Ded Moroz, ο οποίος, ως κάτι ανάλογο του Άη Βασίλη, τους μοιράζει δώρα μαζί με την εγγονή του, την Snegurochka.
Ιταλία
“Buon Natale” είναι η ευχή που πρέπει να δώσετε στους Ιταλούς τα Χριστούγεννα, οι εορτασμοί των οποίων ξεκινούν 8 ημέρες νωρίτερα και διαρκούν 3 εβδομάδες. Η περίοδος αυτή ονομάζεται Novena, κατά τη διάρκεια της οποία τα παιδιά ντύνονται βοσκοί, παίζουν μουσικά όργανα, τραγουδούν και λένε ποιήματα. Όπως συμβαίνει και με τα κάλαντα στην Ελλάδα, έτσι κι εκεί τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να διασκεδάσουν τους ανθρώπους και σαν αντάλλαγμα παίρνουν λίγα χρήματα. Τα δώρα τους δεν τα ανοίγουν πριν τις 6 Ιανουαρίου και σύμφωνα με την παράδοση, τους τα φέρνει μια ευγενική, άσχημη μάγισσα, η Befana.
Ιαπωνία
“Kurisumasu Omedeto” ή “Shinnen Omedeto” είναι τα ιαπωνικά που χρειάζεται να ξέρετε για να ευχηθείτε τις ημέρες των Χριστουγέννων στην Ιαπωνία. Στην πραγματικότητα, οι Γιαπωνέζοι ακολουθούν κάποιες παραδόσεις των Χριστουγέννων που είναι κοινές για όλο τον κόσμο, ενώ μόλις το 1% τα γιορτάζει για θρησκευτικούς λόγους. Πολλοί συμμετέχουν στην ανταλλαγή δώρων και στολίζουν τα σπίτια τους κι ένας βουδιστής μοναχός παίζει το ρόλο του Άγιου Βασίλη, που φέρνει τα δώρα στα παιδιά.
Φιλιππίνες
Τα Χριστούγεννα στις Φιλιππίνες, η ευχή που θα ακούσετε είναι “ Maligayang Pasko” και οι εορτασμοί ξεκινούν 9 μέρες πριν τα Χριστούγεννα με τη θεία λειτουργία, η οποία επικεντρώνεται στη γέννηση του Ιησού. Κάθε χρόνο, την παραμονή των Χριστουγέννων, πραγματοποιείται η πομπή Panunuluyan, μια παράδοση κατά την οποία ένα επιλεγμένο ζευγάρι αναπαριστά τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ και της Μαρίας, στην αναζήτησή τους για καταφύγιο. Προκειμένου να την παρακολουθήσουν όλοι, η λειτουργία την ημέρα των Χριστουγέννων γίνεται κάθε μία ώρα.
Φινλανδία
Τα «Καλά Χριστούγεννα» στα φινλανδικά είναι “Hyvaa Joulua” και οι άνθρωποι εκεί περνούν πολύ χρόνο στην κουζίνα προκειμένου να ετοιμαστούν για τις γιορτινές ημέρες. Τα στολισμένα έλατα είναι ανάμεσα στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις των Φιλανδών, οι οποίοι τα στολίζουν συνήθως την παραμονή, με χάρτινες σημαίες, κεριά, φρούτα και πούλιες, ενώ ένα ακόμη έθιμο είναι να αφήνουν σπόρους και καρπούς για τα πουλιά στον κήπο τους, με πολλούς μάλιστα να μην ξεκινούν το χριστουγεννιάτικο γεύμα αν τα πουλιά δεν έχουν φάει. Τα δώρα ανταλλάσσονται πριν ή μετά το βραδινό και το κρέμασμα της… κάλτσας στο τζάκι δεν λείπει από τα έθιμά τους. Βουλγαρία
Ευχηθείτε “Vesela Koleda” και ετοιμαστείτε για ένα γεύμα πολλών πιάτων, μονού, όμως, αριθμού, όπου το κρέας απουσιάζει. Το γεύμα πραγματοποιείται την παραμονή των Χριστουγέννων και περιέχει διάφορους τύπους φασολιών, καρυδιών, αποξηραμένα δαμάσκηνα και το παραδοσιακό πιάτο Banitsa (κάτι σαν τυρόπιτα με αβγά, τυρί και φύλλο). Συνήθως δεν μαζεύουν το τραπέζι μετά το δείπνο, αφήνοντάς το μέχρι το επόμενο πρωί, προκειμένου να αφήσουν φαγητό στα άγια πνεύματα.


Clickatlife.gr

Ετικέτες ,