Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Δυσθυμία: Η γκρίζα ζώνη ανάμεσα σε κακή διάθεση & κατάθλιψη


Όλοι γνωρίζουμε τι είναι η κατάθλιψη και πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι συνέπειές της για την καθημερινότητα του ατόμου. Ωστόσο, οι ειδικοί δε σταματούν να επισημαίνουν ότι η ψυχική νόσος δεν είναι συνώνυμη της «κακής διάθεσης» αλλά ο αντίκτυπος αυτής είναι πολύπλευρος, μακροπρόθεσμος και πολύ πιο σοβαρός.

Τι γίνεται όμως όταν τα συμπτώματα εμπίπτουν στη «γκρίζα ζώνη» που ονομάζεται δυσθυμία;
Ο όρος dysthymia καθιερώθηκε στο χώρο της Ψυχολογίας και της Ψυχιατρικής από το αρνητικά φορτισμένο πρόθεμα δυσ- και τη λέξη θυμός (με την έννοια της ψυχής). Σημαίνει κυριολεκτικά κακή ψυχολογική κατάσταση ή κακή διάθεση. Ως κλινικός όρος, η δυσθυμία δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό που λέμε στην καθημερινότητα κακοκεφιά.

Μαζί με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD), η δυσθυμία κατατάσσεται στις κυριότερες μορφές κλινικής κατάθλιψης.

Χαρακτηριστικό της δυσθυμίας είναι ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα είναι λιγότερα ή πιο ήπια σε σύγκριση με τη μείζονα κατάθλιψη, όμως η διάρκειά τους είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία (ΑΡΑ) ορίζει τη δυσθυμία ως την καταθλιπτική διάθεση που επιμένει σχεδόν επί μονίμου βάσεως για δύο τουλάχιστον χρόνια, σε συνδυασμό με δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:

1. μειωμένη όρεξη ή υπερφαγία
2. αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος
3. χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή επίμονη κούραση
4. χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης
5. έλλειψη συγκέντρωσης ή αναποφασιστικότητα
6. αίσθημα απελπισίας

Πολλά από τα συμπτώματα της δυσθυμίας και της μείζονος κατάθλιψης είναι κοινά, θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η δυσθυμία αναγνωρίζεται κατά κύριο λόγο με βάση την ένταση αλλά και τη διάρκεια αυτών.

Παράλληλα, η μείζων καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να περιλαμβάνει δύο ακόμη συμπτώματα που δεν εμπίπτουν στον κλασικό ορισμό της δυσθυμίας: ανηδονία (αδυναμία του ατόμου να αισθανθεί απόλαυση) και ψυχοκινητικά συμπτώματα (κυρίως λήθαργος ή νευρικότητα).
Επίσης, για να προκύψει διάγνωση μείζονος κατάθλιψης θα πρέπει να εντοπιστούν τουλάχιστον πέντε βασικά συμπτώματα και όχι τρία όπως στην περίπτωση της δυσθυμίας και τα συμπτώματα αυτά να διαρκούν δύο περίπου εβδομάδες και όχι τουλάχιστον δύο χρόνια.
Αν και η δυσθυμία είναι πιο ήπια από τη μείζονα κατάθλιψη, δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέα. Μπορεί να έχει εξίσου καταστροφικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ατόμου εάν δεν αντιμετωπιστεί.


Ετικέτες ,