Γαλακτομπούρεκο
Νόστιμο, σπιτικό γαλακτομπούρεκο
Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας (περίπου 450 γρ.)
125 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο στο μπρίκι
1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες
4 αυγά μεσαίου μεγέθους
70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
70 γρ. ζάχαρη
2 κάψουλες βανιλίνης
1 χοντρό κομμάτι φλούδα από ακέρωτο λεμόνι
Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
1/2 λεμόνι
Μερίδες 12. Προετοιμασία 40΄ Αναμονή 3 ώρες Ψήσιμο 45΄
Διαδικασία
Βάζουμε σε μια μεγάλη
κατσαρόλα το γάλα, τα αυγά, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη και τη
φλούδα λεμονιού και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να
δέσει, ανακατεύοντας με μια κουτάλα, έως ότου γίνει μια αραιή κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου περίπου 24 εκ. Τοποθετούμε στο εσωτερικό του τέσσερα φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνουμε ένα-ένα. Αφήνουμε τις άκρες των φύλλων να εξέχουν από το ταψί.
Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων από πάνω. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στη διάμετρο του ταψιού (για διευκόλυνση, μπορούμε να ακουμπήσουμε επάνω τους το ταψί και να κόψουμε γύρω-γύρω με ένα μαχαίρι). Με τα περισσεύματα αυτών των φύλλων γεμίζουμε τα κενά πάνω από την κρέμα, έτσι ώστε να τη σκεπάσουμε τελείως. Τα βουτυρώνουμε.
Συνεχίζουμε βάζοντας από πάνω τα φύλλα που κόψαμε στρογγυλά, τα οποία βουτυρώνουμε ένα-ένα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια, χωρίς να το κόψουμε μέχρι κάτω. Βάζουμε το ταψί στη χαμηλή σχάρα του φούρνου και το ψήνουμε στις αντιστάσεις και όχι στον αέρα, στους 200° C ή στους 175° C, αν έχουμε προθερμάνει το φούρνο, για 45 λεπτά. Αν δούμε ότι «αρπάζει» η επιφάνεια, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το σιροπιάσουμε.
Σιρόπι
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 3 - 4 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρουμε και προσθέτουμε το λεμόνι. Με μια κουτάλα σιροπιάζουμε το κρύο γαλακτομπούρεκο με το ζεστό σιρόπι. Το χρησιμοποιούμε όλο. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 2 - 3 ώρες ή και όλο το βράδυ, ώστε να πιει το σιρόπι, πριν το σερβίρουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου περίπου 24 εκ. Τοποθετούμε στο εσωτερικό του τέσσερα φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνουμε ένα-ένα. Αφήνουμε τις άκρες των φύλλων να εξέχουν από το ταψί.
Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων από πάνω. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στη διάμετρο του ταψιού (για διευκόλυνση, μπορούμε να ακουμπήσουμε επάνω τους το ταψί και να κόψουμε γύρω-γύρω με ένα μαχαίρι). Με τα περισσεύματα αυτών των φύλλων γεμίζουμε τα κενά πάνω από την κρέμα, έτσι ώστε να τη σκεπάσουμε τελείως. Τα βουτυρώνουμε.
Συνεχίζουμε βάζοντας από πάνω τα φύλλα που κόψαμε στρογγυλά, τα οποία βουτυρώνουμε ένα-ένα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια, χωρίς να το κόψουμε μέχρι κάτω. Βάζουμε το ταψί στη χαμηλή σχάρα του φούρνου και το ψήνουμε στις αντιστάσεις και όχι στον αέρα, στους 200° C ή στους 175° C, αν έχουμε προθερμάνει το φούρνο, για 45 λεπτά. Αν δούμε ότι «αρπάζει» η επιφάνεια, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το σιροπιάσουμε.
Σιρόπι
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 3 - 4 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρουμε και προσθέτουμε το λεμόνι. Με μια κουτάλα σιροπιάζουμε το κρύο γαλακτομπούρεκο με το ζεστό σιρόπι. Το χρησιμοποιούμε όλο. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 2 - 3 ώρες ή και όλο το βράδυ, ώστε να πιει το σιρόπι, πριν το σερβίρουμε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
glykesistories.gr/Fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα