Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Τι πήρε και τι έδωσε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Τι πήρε και τι έδωσε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Το μπαλάκι των μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο - Τι είπαν για Grexit

Συμφωνία ανάσα λίγων ημερών για επαναφορά των συζητήσεων στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup ήταν το αποτέλεσμα της επταμερούς σύσκεψης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος της τετράωρης σύσκεψης έκανε λόγο για «επαναφορά της διαδικασίας στις ράγες» υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα ούτε και το email Χαρδούβελη. Θα καταθέσει στις δικές της προτάσεις τις οποίες και θα υλοποιήσει. Κατά την συνάντηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, αποφασίστηκε να εργαστούν όλες οι πλευρές για να αντιμετωπιστεί η χρηματοδοτική ικανότητα της οικονομίας».

Στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την κατ' αρχήν συμφωνία, καθώς το κοινό ανακοινωθέν για υλοποίηση της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου, αφενός επαναφέρει τη μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας, με τις πρωτοβουλίες να ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση, αφετέρου εκτιμάται ότι αποδυναμώθηκαν περαιτέρω τα τεχνικά κλιμάκια που κατηγορήθηκαν ότι υποδαύλιζαν τις ελληνικές προσπάθειες.

Επιστρέφοντας ο κ. Τσίπρας στην Ελλάδα ουσιαστικά μετά την κρισιμότερη Σύνοδο Κορυφής των τελευταίων ετών θα έχει στη βαλίτσα του ένα πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας, την οποία αποζητούσε, γεμάτη με κέρδη αλλά και σημαντικά αγκάθια, από τα οποία θα εξαρτηθεί η πορεία της χώρας.

Το πρώτο και βασικότερο είναι ότι υπήρξε συμφωνία για αποκλιμάκωση της ρητορικής μεταξύ Ελλάδας και εταίρων - κυρίως της Γερμανίας - για άτυπη συμφωνία για παύση όλων των συζητήσεων περί Grexit. Αυτό αναμένεται να στείλει ένα θετικό μήνυμα και προς τις αγορές.

Οι συζητήσεις στην επταμερή ουσιαστικά επισφράγησαν το τέλος του μνημονίου και της αποκαλούμενης 5ης αξιολόγησης, αφού η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως αυτές είχαν αποτυπωθεί στο mail Χαρδούβελη. Αυτό βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι άμεσα, εντός μίας εβδομάδας, θα παρουσιάσει συγκεκριμένο πακέτο κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων που θα αναλάβει, υπεύθυνη πλέον για τη χάραξη της πολιτικής της χώρας. Αφού το πακέτο μεταρρυθμίσεων εγκριθεί και από τους τρεις θεσμούς και περάσει από έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρχει σταδιακή εκταμίευση της δόσης και ρευστότητα από την ΕΚΤ ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξασφάλισε μέσα από την πολιτική συμφωνία των Βρυξελλών, ότι καθίσταται αποκλειστικά υπεύθυνη για την επιλογή των πολιτικών της και δεν θα τίθεται υπό την αίρεση των τεχνικών κλιμακίων. Με αυτόν τον τρόπο στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμάται ότι θα αποφευχθούν στο μέλλον τυχόν παρεμβάσεις όπως η πρόσφατη του Ντέκλαν Κοστέλο, που παραπέμπουν στις τακτικές της τρόικας επί των ημερών των παλαιότερων κυβερνήσεων της τελευταίας πενταετίας.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία δίνουν από το κυβερνητικό επιτελείο, στο χρηματοδοτικό πακέτο, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο δεν θα συνδέεται με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες θα δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Πλέον, μετά και την ολοκλήρωση της πενταμερούς με την κατ' αρχήν συμφωνία, όλο το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο τετ α τετ που θα έχει τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, η οποία κρίνεται υψίστης σημασίας, καθώς οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και μπορούν πολύ εύκολα να διασαλευθούν.


Ετικέτες ,