Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Τσουρέκι εύκολο

3 τσουρέκια
Χρόνος Προετοιμασίας 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος 45΄

Υλικά Για την ζύμη

700 γρ σκληρό αλεύρι
360 γρ μαλακό αλεύρι
60 γραμμ. νωπή μαγιά
1 κ.γλ. μαστίχα τριμμένο
2 κ.γλ. μαχλέπι τριμμένο
1 βανίλια σκόνη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
270 γρ. Βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
3 κ.σ γιαούρτι
2 φλ. ζάχαρη
4 αυγά
1 ½ φλ. φρέσκο γάλα χλιαρό

Για την επάλειψη
2 κρόκους αυγού
½ φλ. γάλα
1 κ.σ ζάχαρη
Φιλέ αμύγδαλα
Κόκκινα αυγά

Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπόλ κοσκινίστε τα αλεύρια.
Ανοίξτε με τα χέρια μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε την μαγιά, το χλιαρό γάλα.
Ανακατέψτε με τα χέρια σας για 2΄λεπτά ώστε να διαλυθεί η μαγιά.
Βάλτε τα αυγά σε ένα βαθύ πιάτο και χτυπήστε τα για 2΄με ένα πιρούνι να αφρατέψουν.
Στο μπόλ με το μείγμα μαγιάς ρίξτε τα αυγά, το γιαούρτι, την ζάχαρη, το ξύσμα λεμόνι, το ξύσμα πορτοκάλι, την μαστίχα, το μαχλέπι, την βανίλια.
Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ζύμη εύπλαστη και αφράτη.
Ζυμώστε με τα χέρια για 10΄ ώστε το μείγμα να πάρει την μορφή μαλακής και εύπλαστης ζύμης.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίξτε το αγελαδινό βούτυρο και βάλτε σε χαμηλή φωτιά για 3΄μέχρι να λιώσει (προσοχή δεν πρέπει να είναι καυτό το βούτυρο).
Ρίξτε το λιωμένο χλιαρό βούτυρο στην ζύμη και ζυμώστε με τα χέρια σας για 4΄μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και καθαρή πετσέτα το μπόλ.
Αφήστε το σε ζεστό μέρος για 1ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος στην ζύμη (ή ανάψτε το φούρνο στους 50 c και βάλτε το μπόλ με την ζύμη.
Αφήστε για 40΄μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι). Βγάλτε την ζύμη και ζυμώστε την για 3΄.
Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και καθαρή πετσέτα και βάλτε την ξανά στο φούρνο για 30΄ να φουσκώσει.
Βγάλτε την ζύμη και τοποθετήστε την στον πάγκο της κουζίνας.
Κόψτε σε τρία κομμάτια και πλέξτε μια κοτσίδα.
Με τον ίδιο τρόπο πλέξτε σε κοτσίδα την υπόλοιπη ζύμη.
Κόψτε σε μικρές κοτσίδες.
Στρώστε λαδόκολλα σε στρογγυλό ταψί.
Τοποθετήστε της κοτσίδες.

Αλείψτε με βούτυρο.
Σε ένα μικρό μπόλ ρίξτε τους κρόκους αυγού, το γάλα, την ζάχαρη και χτυπήστε με ένα πιρούνι για 2΄μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Με ένα πινέλο αλείψτε με το μείγμα αυγού της κοτσίδες.
Πασπαλίστε με φιλέ αμύγδαλα και ζάχαρη.
Τοποθετήστε το κόκκινο αυγό.
Βάλτε στο φούρνο το ταψί στους 50 c στον αέρα στην τελευταία σχάρα για 20΄μέχρι να φουσκώσει.
Δυναμώστε την φωτιά στους 170 c και ψήστε στον αέρα στην κάτω σχάρα για 45΄ μέχρι να ροδίσουν.
Βγάλτε και αφήστε για 15΄.
Τοποθετείστε σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά.
 
 
 
 
 
Chef Γιώργος ΛΕΚΚΑΣ
i-diadromi.gr

Ετικέτες ,