Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Τι γονιός είσαι;


Ένα πράγμα που τρομάζει κάθε γονιό είναι το γεγονός ότι είναι μια «περιστασιακή δουλειά», είναι κάτι δηλαδή, που αργά ή γρήγορα θα πάψει να είναι η αποκλειστική σου απασχόληση.

Αν το μικρό σου είναι 5 ετών και υπολογίζοντας ότι γύρω στα 18 θα ανοίξει τα φτερά του, πετώντας προς την ανεξαρτησία και την δημιουργία της δικής του αυτόνομης ζωής, εσύ θα μείνεις πίσω έχοντας κάνει ό,τι καλύτερο μπορείς και ελπίζοντας αυτή σου η προσπάθεια να έχει σαν αποτέλεσμα έναν υγιή και ώριμο ενήλικο. Γι’ αυτό θα πρέπει τα χρόνια που σου απομένουν ως γονιός που έχει τον πρώτο λόγο στην ζωή του παιδιού σου να είσαι όσο γίνεται καλύτερος.
Τι κάνεις λοιπόν σαν γονιός; Συχνά δίνουμε βάρος στην συμπεριφορά των παιδιών μας και όχι στη δική μας. Δεν βλέπουμε την συμπεριφορά μας μέσα από τα μάτια των ίδιων μας των παιδιών.  Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε, τα παιδιά απάντησαν τι θέλουν περισσότερο από τους γονείς τους και να οι δέκα δημοφιλέστερες απαντήσεις που έδωσαν.

1. «Να μην μαλώνετε»
Τα παιδιά δεν θέλουν οι γονείς τους να μαλώνουν μπροστά τους. Τα παιδιά τείνουν να κάνουν ό,τι βλέπουν και όχι ό,τι ακούν. Μπορείς να εκφράσεις στον σύντροφό σου την διαφωνία σου χωρίς να του επιτίθεσαι; Το παιδί σου θα μάθει να  διαχειρίζεται τον θυμό του και να λύνει τις διαφωνίες του με ειρηνικούς τρόπους.

2. «Να μην αγαπάς τον αδερφό μου πιο πολύ από εμένα»
Τα παιδιά ζητούν ισονομία και ίση μεταχείριση μεταξύ των παιδιών της οικογένειας. Το να συμπεριφέρεσαι στα παιδιά σου ισόνομα δεν σημαίνει ότι εκμηδενίζεις τις διαφορές τους. Κάθε παιδί έχει διαφορετικό χαρακτήρα και είναι μοναδικό, όλα όμως χρειάζονται την ίδια αγάπη και κατανόηση.

3. «Να μη λες ψέματα»
Αν ζητήσεις από το παιδί σου να πει σ’ αυτόν που σε καλεί στο τηλέφωνο ότι δεν είσαι εδώ, αυτό θα βγάλει το συμπέρασμα ότι λες και σ’ αυτό ψέματα. Δεν μπορεί να καταλάβει την ύπαρξη αυτού που εμείς οι μεγάλοι ονομάζουμε «αθώα ψέματα» που διαφυλάττουν την κοινωνική μας ζωή και θεωρούν ότι είσαι γενικώς ανειλικρινής.

4. «Να είναι ανεκτικός»
Αν δείχνεις ανεκτικότητα ακόμα και προς ανθρώπους που δεν συμπαθείς, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι ανεκτικά με εκείνους που είναι διαφορετικοί.

5. «Να συμπαθείς τους φίλους μου»
Αν η «συμμορία» εισβάλει στο σπίτι σου αυτό είναι έχει για εσένα δύο θετικά: 1ον ξέρεις που είναι το παιδί σου και 2ον γνωρίζεις τους φίλους του. Καλλιέργησε λοιπόν ένα «ανοιχτό» σπίτι, διδάσκοντας την φιλοξενία στα παιδιά σου αλλά και έχοντας τον έλεγχο.

6. «Να είμαστε ομάδα»
Οι γονείς που καλλιεργούν ομαδικό πνεύμα μέσα στην οικογένεια έχουν για πολλά χρόνια καλή επιρροή στα παιδιά τους και επιπλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απολαμβάνουν αυτή την ομαδικότητα ακόμα και όταν τα παιδιά θα είναι ενήλικα και ανεξάρτητα.

7. «Να απαντάς όταν σε ρωτάω»
Πόσες φορές δεν έχεις πει: «Έχω δουλειά τώρα, θα σου απαντήσω μετά» και αυτό το «μετά» δεν έρχεται ποτέ; Τα παιδιά θέλουν απαντήσεις και σαν καλός γονιός οφείλεις να τους τις δίνεις. Αν δεν γνωρίζεις την απάντηση είναι πιο έντιμο να το παραδεχτείς και να ψάξετε μαζί με το παιδί για τις πληροφορίες που ζητά.

8. «Να μου βάζεις κανόνες»
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, τα παιδιά θέλουν όρια, αρκεί να μην είναι «στρατιωτικός νόμος». Οι κανόνες, αν είναι λογικοί, βοηθούν τα παιδιά να γνωρίζουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν και αυτό τους προσφέρει λιγότερο άγχος.

9. «Να μου λες Μπράβο»
Σκέψου το παιδί σου σαν ένα μισοτελειωμένο παζλ και επικεντρώσου στην όμορφη εικόνα που αρχίζει να σχηματίζεται από τα τοποθετημένα κομμάτια και όχι στο χάος που επικρατεί στα κομμάτια που δεν έχουν βρει την θέση τους. Δες τα θετικά χαρακτηριστικά του παιδιού σου, τις ικανότητές του και επιβράβευσέ το γι’ αυτά. Τα αρνητικά του, τα λάθη του και οι αδυναμίες του θα διορθωθούν κι αυτά αλλά δεν χρειάζεται να επικεντρώνεις μονίμως σε αυτά.

10. «Να είσαι σταθερός»
Μπορεί στη ζωή σου να υπάρξουν ασταθείς περίοδοι, στη δουλειά, στα οικονομικά και σε ένα σωρό άλλους τομείς της ζωής. Η σταθερότητα στην αγάπη και την φροντίδα που προσφέρεις στα παιδιά σου, αλλά και στα όρια που θέτεις είναι όμως αδιαπραγμάτευτα και αυτό είναι κάτι που γεμίζει τα παιδιά με ασφάλεια.

 

fe-mail.gr

Ετικέτες ,