Ένας κήπος στην κουζίνα σας
• Πολυετή φυτά που ευδοκιμούν και σε γλάστρες
Σέλινο – Κρεμμύδι – Μέντα – Πιπεριά – Κόλιανδρο – Δάφνη – Άνηθο – Φασκόμηλο - Μαϊντανός – Πράσο – Μαντζουράνα – Χαμομήλι – Δεντρολίβανο – Δυόσμος - Θυμάρι – Βασιλικός – Μάραθος – Σκόρδο – Λουΐζα – Αρμπαρόριζα – Ρίγανη.
• Μονοετή φυτά που ευδοκιμούν περισσότερο σε κήπο αλλά και σε ζαρντινιέρεςΣέλινο – Κρεμμύδι – Μέντα – Πιπεριά – Κόλιανδρο – Δάφνη – Άνηθο – Φασκόμηλο - Μαϊντανός – Πράσο – Μαντζουράνα – Χαμομήλι – Δεντρολίβανο – Δυόσμος - Θυμάρι – Βασιλικός – Μάραθος – Σκόρδο – Λουΐζα – Αρμπαρόριζα – Ρίγανη.
Αγγούρι – Ντομάτα – Κολοκυθάκια – Μελιτζάνα – Κάρδαμο
• Κάποια από αυτά αποξεραίνονται για να έχετε σε βάζα στην κουζίνα σας. Πρέπει να ρωτήσετε το γεωπόνο σας πως θα το κάνετε.
• Όλα αυτά τα φυτά θέλουν ήλιο γι αυτό προτιμήστε χώρους που λούζονται από φως. Το πότισμα γίνετε τακτικά από λίγο νερό.
•
Αν αρρωστήσουν να μην τα ψεκάσετε διότι μετά δεν θα μπορείτε να τα
χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας. Απλά φροντίστε με την βοήθεια του
γεωπόνου σας με φυσικούς τρόπους να επανέλθουν. Αν όχι απλά αλλάξτε τα.
•
Τα περισσότερα από αυτά υπάρχουν έτοιμα φυτεμένα και είναι και ο πιο
εύκολος τρόπος για να τα προμηθευτείτε αλλά και να τα μεγαλώσετε. Αν
θέλετε όμως υπάρχουν και σε σπόρους.
Τι βάζουμε ... και σε ποια φαγητά
Σούπες
Δάφνη, Μαντζουράνα, Δεντρολίβανο, Μαϊντανός, Κάρδαμο, Σέλινο, Πράσο, Κρεμμύδι, Κολοκυθάκια, Πιπεριές
Όσπρια
Σκόρδο, Κρεμμύδι, Δάφνη, Ντομάτα, Πιπεριά
Πουλερικά
Σκόρδο, Ρίγανη, Δεντρολίβανο, Φασκόμηλο, Πιπεριά, Κρεμμύδι
Μοσχάρι
Δάφνη, Σκόρδο, Μαντζουράνα, Δεντρολίβανο, Ντομάτα, Κρεμμύδι, Πιπεριά
Αρνί
Σκόρδο, Μαντζουράνα, Ρίγανη, Δεντρολίβανο, Θυμάρι, Μάραθος
Χοιρινό
Σκόρδο, Φασκόμηλο, Θυμάρι, Ρίγανη, Πιπεριά, Ντομάτα, Κρεμμύδι, Σέλινο, Πράσο
Ψάρι
Σκόρδο, Άνηθο, Μάραθο, Μαϊντανός, Θυμάρι, Κάρδαμο, Πράσο, Κρεμμύδι, Ντομάτα, Ρίγανη
Ζυμαρικά
Βασιλικό, Πράσο, Κρεμμύδι, Σκόρδο, Μαϊντανό, Πιπεριά
Τυρί
Βασιλικός, Άνηθος, Μάραθος, Μαϊντανός
Ψωμί
Μαντζουράνα, Ρίγανη, Δεντρολίβανο, Θυμάρι, Σκόρδο
Φρούτα
Μέντα
Σαλάτες
Βασιλικό, Σκόρδο, Μαϊντανό, Ρίγανη Μέντα, Κρεμμύδι, Ντομάτα, Αγγούρι, Πιπεριά
Ροφήματα
Μέντα, Φασκόμηλο, Χαμομήλι, Κάρδαμο
Γλυκά
Βασιλικός, Αρμπαρόριζα
Αρωματικά λάδια και πώς να τα φτιάξετε
Βασιλικό, ξύσμα λεμονιού, τσίλι πιπεριά
Δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο
Άνηθος, ξύσμα λεμονιού, σκόρδο
Φρέσκο κόλιανδρο, ξύσμα λάιμ, τσίλι πιπεριά
Μαντζουράνα, θυμάρι, ρίγανη
Δυόσμος ή βασιλικός
Ξεπλένετε τα μυρωδικά και τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά πάνω σε πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί.
Βάζετε 2 χούφτες από αυτά που έχετε επιλέξει σε μισό λίτρο περίπου ελαιόλαδο και τα αφήνετε 2 εβδομάδες σε σκιερό δροσερό μέρος.
Μετά τα στραγγίζετε και τοποθετείτε το λάδι σε ένα καθαρό μπουκάλι για να το χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας.
fe-mail.gr
Ετικέτες ΑΡΧΙΚΗ, ΣΠΙΤΙ/ΚΗΠΟΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ
<< Αρχική σελίδα