Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Πως γίνεται η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου μας

Πως γίνεται η  διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου μας
Ο εξωτερικός χώρος της κατοικίας μας είναι η γέφυρα μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρου. Είναι ο χώρος που μας φέρνει σε επαφή με το περιβάλλον και ο καθρέφτης μας προς τον κοινωνικό κόσμο. Εκεί θα απολαύσουμε το ζεστό ήλιο, το δροσερό αεράκι, τις μυρωδιές των φυτών, θα χαλαρώσουμε στην όψη του
φεγγαριού, θα οργανώσουμε τις καλοκαιρινές συνεστιάσεις. Πράσινο, πισίνες, σιντριβάνια, βρυσούλες, πλακόστρωτα, πέργκολες και στέγαστρα, χτιστές ψησταριές και αμέτρητα ακόμη στοιχεία συνθέτουν μαγικά τον εξωτερικό χώρο.
Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου παίζει σπουδαίο ρόλο στην σχέση μας με αυτόν. Ακόμα και αν ο χώρος μας είναι περιορισμένος, μια μικρή αυλή στο πίσω μέρος της κατοικίας, μια βεράντα ή ένας ημιυπαίθριος, όμορφες λεπτομέρειες, μπορούν να τον μετατρέψουν σε έναν μικρό παράδεισο. Το αίθριο, καθώς είναι ασφαλές και προστατευμένο περιμετρικά, παρουσιάζεται πολύ πρόσφορο για να δημιουργήσουμε με τις κατάλληλες επεμβάσεις έναν μοναδικό χώρο ανάπαυσης και ψυχαγωγίας.
Ζαρντινιέρες με περιποιημένα φυτά, αναπαυτικές πολυθρόνες ή παγκάκια με μπόλικα μαξιλάρια, διακοσμητικές κατασκευές από ξύλο, μέταλλο, ύφασμα ή και άλλα υλικά, ομπρέλες, υδάτινα στοιχεία, ατμοσφαιρικός φωτισμός χαρίζουν μια ιδιαίτερα ελκυστική εικόνα στον εξωτερικό μας χώρο και υπογράφουν το προσωπικό μας στυλ.
Σε κατοικίες που ο εξωτερικός χώρος είναι ευρύτερος, το πράσινο κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η διαμόρφωση του πρασίνου με γνώμονα το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής αγκαλιάζει το κτίριο εναρμονίζοντάς το στο φυσικό τοπίο. Η ισορροπημένη και επιμελημένη διαμόρφωση του πρασίνου σε σχέση με το κτίριο και τις υπόλοιπες κατασκευές του εξωτερικού χώρου εκφράζει την αρμονική μας ένταξη στο περιβάλλον και την οικολογική μας συμβολή σε αυτό.

Για να προσδιορίσουμε τα όρια το ιδιωτικού μας εξωτερικού χώρου συνήθως κατασκευάζουμε περίφραξη. Παράλληλα η περίφραξη συντελεί στην προστασία του χώρου μας από την παραβίασή του αλλά και από την ανεξέλεγκτη εισβολή ανθρώπων, ζώων, οχημάτων. Οι επιλογές στο είδος της περίφραξης ποικίλλουν ανάλογα με τον προσδοκώμενο σκοπό. Στις περιπτώσεις που το ζητούμενο είναι η οριοθέτηση του χώρου συχνά αρκεί μια χαμηλή περίφραξη, ενώ όταν απαιτούνται υψηλά μέτρα ασφάλειας οι περιφράξεις κατασκευάζονται με μεγαλύτερο ύψος. Για τις χτιστές περιφράξεις χρησιμοποιούνται υλικά όπως η πέτρα, το τούβλο, οι τσιμεντόλιθοι, και το τσιμέντο από το οποίο είτε διαμορφώνεται η βάση στήριξης άλλων υλικών είτε κατασκευάζονται τοιχία που εξυπηρετούν αυτόνομα τις ανάγκες της περίφραξης.
Συχνότερα προτιμάται η περίφραξη με φράχτες από κάγκελα σε ποικίλους γεωμετρικούς σχηματισμούς ή περίτεχνα μοτίβα, είτε μεταλλικά πάνελ διάτρητα, συμπαγή αλλά και συνδυασμοί αυτών. Αυτού του είδους οι περιφράξεις κατασκευάζονται κυρίως από μέταλλο, συνήθως σίδηρο ή αλουμίνιο, και από ξύλο. Την πιο γρήγορη και οικονομική λύση στην περίφραξη, παρότι στερείται της αισθητικής σπουδαιότητας των άλλων, αποτελεί το συρματόπλεγμα, το οποίο στερεώνεται κατά μήκος της περίφραξης σε μεταλλικούς ή τσιμεντένιους πάσσαλους. Για να καλύψουμε την αδιάφορη όψη του συρματοπλέγματος συχνά διαμορφώνούμε την κατάλληλη φύτευση κατά μήκος του. Με διάφορες μεθόδους, όπως δημιουργώντας κόγχες ή αγκυλωτούς σχηματισμούς στο άνω άκρο των φραχτών, σε συνδυασμό με το αντίστοιχο ύψος τους, βελτιστοποιούμε τις συνθήκες ασφάλειας που μας παρέχουν. Το είδος της περίφραξης που επιλέγουμε, εκτός από το αισθητικό και λειτουργικό του αποτέλεσμα, εκφράζει εν μέρει και τη σχέση του ιδιωτικού μας χώρου με το δημόσιο ανάλογα με το ποσοστό διαφάνειας που διαμορφώνεται.

Ήρθε όμως η ώρα να περάσουμε στη δομή του εξωτερικού χώρου. Ένας καλοσχηματισμένος κεντρικός διάδρομος μας οδηγεί στην είσοδο της κατοικίας. Μικρά μονοπάτια διακτινίζονται προς διάφορες κατευθύνσεις για να μας ξεναγήσουν σε διάφορες κατασκευές, ανοίγματα και χώρους ψυχαγωγίας, ανάπαυσης, βοηθητικούς, στάθμευσης κλπ, πλαισιωμένα από παρτέρια πρασίνου. Για την επένδυση των εξωτερικών διαδρόμων οι επιλογές στα υλικά ποικίλουν, ανάλογα με το προσωπικό γούστο, τη φυσιογνωμία του συνόλου της κατασκευής, τις οικονομικές δυνατότητες κλπ. Οι σχιστόλιθοι, οι κυβόλιθοι, η πέτρα, το βότσαλο και άλλα υλικά, συχνά σε συνδυασμούς, και κάθε ένα από αυτά χαρίζει στις διαδρομές και στους διαμορφωμένους χώρους τη δική του χαρακτηριστική πινελιά.

Στους εξωτερικούς χώρους προκειμένου να σκιάσουμε κάποια τμήματα είτε να τα προστατέψουμε από τα καιρικά φαινόμενα αναζητούμε κάποια μορφή στέγασης. Ανάλογα με το είδος και το μέγεθος κάλυψης της στέγασης που προσδοκούμε, μπορούμε να προμηθευτούμε από μια ομπρέλα κατάλληλη για εξωτερικούς χώρους, μέχρι να κατασκευάσουμε στέγαστρα σταθερά και επαρκώς ανθεκτικά στις εκάστοτε περιβαλλοντικές συνθήκες. Μεταλλικοί, ξύλινοι, χτιστοί σκελετοί σε διάφορους σχηματισμούς στηρίζουν με πολλαπλές τεχνικές, επιφάνειες από ειδικά υφάσματα, συνθετικά υλικά, ξύλινα πάνελ καλάμια κλπ. Τα στέγαστρα ανάλογα με τις ιδιότητες των υλικών και τις τεχνικές στήριξης που εφαρμόζονται έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν από μικρές έως αρκετά μεγάλες επιφάνειες.
Αναμφισβήτητα το στοιχείο που κλέβει τα βλέμματα στις κατασκευές εξωτερικού χώρου είναι το νερό. Μικρές λιμνούλες, παιχνιδιάρικα σιντριβάνια γίνονται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο χώρο και φυσικά η πισίνα. Η πισίνα, πέρα από τον μεγάλο όγκο που καταλαμβάνει συνήθως στο χώρο, εμφανίζεται επιβλητική και μεγαλοπρεπής, κερδίζει τις εντυπώσεις και αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Παρότι η πισίνα κάποτε θεωρούνταν είδος πολυτελείας, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά προσιτή καθότι διαρκώς αναπτύσσονται νέες μέθοδοι και τεχνολογίες για την κατασκευή και λειτουργία της. Οι πισίνες με βάση τη μέθοδο κατασκευής τους διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: σε αυτές που φτιάχνονται από οπλισμένο σκυρόδεμα και τις προκατασκευασμένες μεταλλικές ή πλαστικές που τοποθετούνται σε σκυροδετημένη βάση. Οι πρώτες είναι αρκετά ακριβότερες, ωστόσο υπόσχονται καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. ενώ οι προκατασκευασμένες πισίνες αποτελούν μια πιο γρήγορη και οικονομική λύση. Οι επιλογές για την εσωτερική και την περιμετρική επένδυση, τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις, το σύστημα καθαρισμού, τη μέθοδο φωτισμού και όλα τα απαραίτητα για την ολοκλήρωση της κατασκευής της ποικίλουν. Εκτός όμως από τα έξοδα κατασκευής, πρέπει κανείς να προϋπολογίζει και τα έξοδα άδειας, καθώς και συντήρησης μιας πισίνας, πριν προχωρήσει στην υλοποίησή της. Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι επιλογές μας στην κατασκευή της πισίνας πρέπει να κινούνται με γνώμονα την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα.



Ετικέτες ,