Εκμέκ με καταϊφι
Υλικά
Για το σιρόπι
- Ζάχαρη 700 γρ
- Νερό 800 ml
- Λεμόνι 1/2 από τον χυμό του
Για την κρέμα
- Ζάχαρη 400 γρ
- Γάλα 1 λίτρο
- Νερό 270 ml
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 12 κουταλιές σούπας
- Κορν φλαουρ ΓΙΩΤΗΣ 4 κουταλιές σούπας
- Βανίλια 1 τεμ σε σκόνη
- Βούτυρο 1 κουταλιά σούπας
Για την βάση
- Καταϊφι 400 γρ
- Βούτυρο 200 γρ λιωμένο
Για την σαντιγί
- Κρέμα γάλακτος 330 ml
- Άχνη ζάχαρη 2 κουταλάκια γλυκού
Οδηγίες
Για το σιρόπι : Βράζουμε για 20 λεπτά το νερό με την ζάχαρη μέχρι να λιώσει και στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.Για την βάση : Ξεφτίζουμε το καταΐφι, λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το καταΐφι να υγρανθεί καλά.Το στρώνουμε σε ταψί και το ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το περιχύνουμε με το σιρόπι.
Για την κρέμα : Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα ,το νερό,την ζάχαρη να ζεσταθεί και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται (να είναι ελαφρώς χλιαρό ακόμη) προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ . Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και τέλος βάζουμε το βούτυρο και την βανίλια. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και με το μίξερ χειρός χτυπάμε όπως είναι την κρέμα μέσα στην κατσαρόλα για 2 – 3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει . Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο καταΐφι.
Για την σαντιγί : Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί και την στρώνουμε πάνω από την κρέμα. Κάνουμε γραμμούλες με ένα πιρούνι, μπορούμε να πασπαλίσουμε με κανέλα και τριμμένα φυστίκια Αιγίνης ή καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ και το βάζουμε στο ψυγείο. Για να δέσει καλά το γλυκό μας θέλει να μείνει όλη νύχτα στο ψυγείο. Σερβίρεται κρύο ενώ μπορούμε να το απολαύσουμε και με συνοδεία παγωτού.
<< Αρχική σελίδα