Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Κοτόπουλο τσερέπα Ιθάκης


Παραδοσιακή συνταγή κοτόπουλου της Ιθάκης, που φτιάχνεται με πατάτες, στον φούρνο ή ψήσιμο στη γάστρα
Η συνταγή που ακολουθεί περιγράφει ένα παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουν το κοτόπουλο (κυρίως, αλλά και άλλα κρέατα, όπως το κουνέλι για παράδειγμα), στην Ιθάκη.
Και, για να προλάβω τις αντιδράσεις των...

κοντινών γειτόνων τους, ναι, η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται και στη Κεφαλονιά, η τσερέπα όμως είναι παραδοσιακό φαγητό της Ιθάκης
Πρόκειται για φαγητό μοναδικό, που αξίζει την προσπάθεια όσων το επιχειρούν.

Υλικά :
  • Ένα (ή και δύο κοτόπουλα, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού)
  • πατάτες τόσες που να γεμίζει ο ελεύθερος χώρος στο ταψί
  • 2-3 φρέσκιες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • λευκό κρασί
  • λεμόνι

Κόβουμε το κοτόπουλο στα 4 (ή σε μερίδες).
Φτιάχνουμε ένα μείγμα με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο λιωμένο, καρύκευμα κοτόπουλου. Δεν βάζουμε στη φάση αυτή τη ρίγανη, γιατί μαυρίζει το κρέας. Θα έρθει η ώρα της.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μπωλ και προσθέτω λαδάκι να γίνει χαρμάνι, σχετικά σφικτό, να “κρατάει”
Στη συνέχεια γεμίζουμε με αυτό το μείγμα τα μπουτάκια (μικρές τρύπες στην πέτσα τους και το κρέας και «στούμπωμα») αλλά και το στήθος, καθώς και κάτω από τη μασχάλη (μη το φοβάστε, δεν γαργαλιέται –πια).
Αφήνουμε το κοτόπουλο έτσι όλο το βραδύ να μαριναριστεί.
Βάζουμε σε ταψί τις ντομάτα φρέσκια κομμένες άλλες σε μεγάλα κομμάτια και άλλες σε ροδέλες, μαζί με τον πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε 1 ποτήρι λευκό κρασί. Τις περιλούουμε με τον χυμό του λεμονιού.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο
Γεμίζουμε το ταψί με πατάτες κομμένες κυδωνάτες, φροντίζοντας να είναι καλά στραγγισμένες από τα νερά του πλυσίματός τους.
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και ανάμεσά τους κόβουμε σε ροδέλες τις δύο πιπεριές μας.
Σκεπάζουμε το ταψί και το βάζουμε το ταψί σε φούρνο, στους 150-160 βαθμούς για μιάμιση με δύο ώρες, ελέγχοντάς το εάν είναι έτοιμο.
Την ρίγανη την προσθέτουμε όταν θα είναι σχεδόν ψημένο το φαί.

Τώρα, όσοι έχουν (;) ή θέλουν να επιχειρήσουν να μιμηθούν την “τσερέπα” με κάποιο άλλο σκεύος (εάν έχετε ταψί και πήλινο καπάκι ίδιου μεγέθους τα πράγματα είναι εύκολα, εγώ χρησιμοποίησα εξ’ ολοκλήρου πήλινη γάστρα και το αποτέλεσμα –για Αθήνα– ήταν ικανοποιητικό), η διαδικασία είναι η εξής :
Στο μέρος που θα ψήσετε το φαγητό κάψω την τσερέπα, (σε ένα μεγάλο τζάκι, σε μπάρμπεκιου στον κήπο, ή στην φουφού της κουζίνας) ανάψτε μια καλή φωτιά με ξύλα ή/και κάρβουνα. Πάνω από την φωτιά στηρίξτε λοξά το καπάκι (της γάστρας;) για να “καεί” πολύ καλά από μέσα. Όταν τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει για τα καλά και έχει παραχθεί αρκετή στάχτη, καθαρίστε καλά μία περιοχή, βάλτε το ταψί και σκεπάστε το προσεκτικά. (προσεκτικά για να μη σας σπάσει επειδή θα είναι πολύ ζεστό.
Κλείστε τα χείλη της γάστρας με στάχτη και κάρβουνα για να μην παίρνει καθόλου αέρα από έξω, αλλά και για να μη φεύγουν οι ατμοί και η μυρωδιά του φαγητού.
Αφήστε τη γάστρα σκεπασμένη για περίπου δυόμιση ώρες.
Όταν την ξεσκεπάσετε, το φαγητό θα είναι έτοιμο.

 
 
 

Ετικέτες ,