rusian navy
Η περιοχή  της Αρκτικής έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια το έπαθλο ενός αδυσώπητου πολέμου ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. 
Σύμφωνα με τον  Αμερικανό Στρατηγό ε.α. Thomas McInerney,  η Ουάσιγκτον θα πρέπει να δώσει
ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι η ρωσική Αρκτική αναπτύσσεται ραγδαία.
Στο μέλλον, ο στρατιωτικός  εξοπλισμός αυτής της περιοχής  μπορεί να επιτρέψει στην Μόσχα να ανακτήσει τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου. Αυτό επισημαίνει ο Στρατηγός, είναι μια θανάσιμη  απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, και θα πρέπει να εξαλειφθεί με την διακοπή της «ρωσικής επέκτασης στην Αρκτική.»
Σύμφωνα με τον  απόστρατο ανώτατο  αξιωματικό  του στρατού των ΗΠΑ Tomas  McInerney, για να επιτευχθεί η οικονομική υπεροχή σε σχέση με την Ρωσία ΠΡΕΠΕΙ να «εξουδετερωθεί η επέκτασή της στην Αρκτική» και  η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ακολουθήσει την προσέγγιση του Ρόναλντ Ρίγκαν: «Εμείς κερδίζουμε, αυτοί χάνουν ».
Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, και παράλληλα ένα χαμηλό επίπεδο  εισαγωγών, θα πρέπει να διαθέτουν  άμεσα  πρόσβαση για εξερεύνηση στην Αρκτική , γράφει η ιστοσελίδα Washington Times.
Χάρη στην σωστή χρήση των πόρων και την αύξηση της παραγωγής στην περιοχή αυτή, «οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα αφήσουν τον ΟΠΕΚ, να υπαγορεύει την τιμή του πετρελαίου».
Η χρησιμοποίηση της τελευταίας λέξη της τεχνολογίας και  οι ασφαλείς μέθοδοι, γράφει ο McInerney, επέτρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες να γίνουν το νούμερο ένα της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Ο κορεσμός της παγκόσμιας αγοράς έχει προκαλέσει την υπονόμευση της οικονομικής σταθερότητας των ΗΠΑ από την  Ρωσία. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέπραξαν με τον Καναδά και το Μεξικό,  δημιούργησαν  την βορειοαμερικανική ενεργειακή συμμαχία, η οποία ενισχύει  το πλεονέκτημα των ΗΠΑ, γράφει  και η ιστοσελίδα eer.ru .
Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Αμερικανό Στρατηγό Ε.Α., ο Πρόεδρος Ομπάμα κάνει το παν για να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτός άσκησε βέτο πρόσφατα στο  σχέδιο του αγωγού Keystone XL, σε  περιοχή της Αρκτικής για την ανάπτυξη της ενέργειας και της περιορισμένης πρόσβασης σε πόρους στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας.
Οι ενέργειες αυτές καταδεικνύουν ότι η  Ρωσία και ο ΟΠΕΚ, έχουν το πάνω χέρι στο ενεργειακό τους μέλλον. Αν οι Αμερικανοί  μεγιστάνες του πετρελαίου καθυστερήσουν και άλλο , οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν  την ενεργειακή ανεξαρτησία τους .
Αυτό, με τη σειρά του, θα επιτρέψει στην Ρωσική Ομοσπονδία και τις χώρες του ΟΠΕΚ να ανακτήσουν  τον έλεγχο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου. Ο Στρατηγός σημειώνει ότι σοκαρίστηκε από το γεγονός ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος θέτει άμεσα  την εθνική ασφάλεια της χώρας σε κίνδυνο».
Η Αρκτική είναι το νέο επίκεντρο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, γράφουν οι  Washington Times. Λόγω της αδράνειας των Ηνωμένων Πολιτειών προς την κατεύθυνση αυτή, η  Ρωσία θα μπορούσε να θέσει και πάλι σε λειτουργία ένα μεγάλο αριθμό των πρώην σοβιετικών στρατιωτικών βάσεων στην Αρκτική. Μία από αυτές  τις βάσεις βρίσκεται 500 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας. Η εγγύτητα και η δραστηριότητα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή, θυμίζει  Ψυχρό  Πόλεμο , και με δεδομένες τις εντάσεις στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, η κατάσταση αυτή πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, η Αρκτική αποτελεί μία ευρύτερη περιοχή, που όλοι οι παγκόσμιοι παίκτες (ΗΠΑ, Ρωσία, Νορβηγία, Καναδάς κά) το τελευταίο διάστημα δείχνουν τα «δόντια τους».
Η πολική περιοχή αυτή διαθέτει έναν τεράστιο φυσικό πλούτο, και όλοι «γείτονες και ανταγωνιστές» στην Αρκτική, έχουν ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτικοποίηση της περιοχής. Το ίδιο έπραξε και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στο τέλος του 2012, όταν δήλωσε ότι «ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή, στην ανάπτυξη της υποδομής των στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή της Αρκτικής».