Νόστιμες σαλάτες
Ζωηρές,
ελκυστικές, πανέμορφες, γεμάτες ζωή! Για όσους επιθυμούν να δώσουν λίγη
λάμψη από τη φύση στο τραπέζι τους, αυτές οι φρέσκες σαλάτες είναι ό,τι
πρέπει.
Ο περίπατος στον κήπο πρέπει να γίνει προσεκτικά και με επίγνωση, ώστε να εντοπιστούν σωστά τα βρώσιμα
λουλούδια πριν αυτά να
έχουν μια θέση στο πιάτο σας. Βρώσιμα, δεν σημαίνει μόνο τα λουλούδια
που δεν είναι δηλητηριώδη, αλλά που είναι επίσης πραγματικά νόστιμα και
που θα σας δώσουν την ευκαιρία να εξερευνήσετε νέες, υπέροχες γεύσεις.Ο περίπατος στον κήπο πρέπει να γίνει προσεκτικά και με επίγνωση, ώστε να εντοπιστούν σωστά τα βρώσιμα
Η επιλογή του σωστού τύπου λουλουδιών επιβάλλεται για να επιτευχθεί έντονη γεύση και αισθητική στο τραπέζι σας. Ξεκινήστε με κίτρινα, ντελικάτα λουλούδια λάχανου, άνθη θυμαριού, χρυσούς κολοκυθανθούς, πλούσιο άνθος βασιλικού ή το εντυπωσιακό πορτοκαλί στέμμα της κοινής ημεροκαλλίδας.
Η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να τρώτε πάντα λουλούδια που γνωρίζετε, και κατά προτίμηση, αυτά που καλλιεργείτε εσείς.
Εδώ θα βρείτε δύο εκπληκτικές συνταγές που χρησιμοποιούν λουλούδια για να χορτάσουν και την όρεξη αλλά και τα πεινασμένα μάτια.
Καλοκαιρινή σαλάτα
Υλικά
1 μαρούλι σγουρό ή οποιοδήποτε λαχανικό του κήπου, της επιλογής σας
Μια χούφτα λουλούδια από κόλιανδρο, λάχανο και γογγύλι
1 καρότο, καθαρισμένο με αποφλοιωτή πατάτας
1 αγγούρι, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι λαχανάκια
Λίγες κουταλιές της σούπας μείγμα από 4 καρύδια, ψημένα
8 κλωναράκια σπαράγγια (κομμένα στα 3)
Ντρέσινγκ
1 κ.γ. μέλι (προσθέστε λίγο ζεστό νερό για να το αραιώσετε)
1 κουταλιά της σούπας βαλσαμικό ξύδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο Χυμό από ένα λεμόνι
Αλατοπίπερο
Προετοιμασία
Σε ένα πολύ ζεστό τηγάνι, ρίξτε λίγο λάδι/γκι και προσθέστε τα σπαράγγια. Μαγειρέψτε μέχρι να καψαλιστούν από όλες τις πλευρές. Αφήστε να κρυώσουν. Τοποθετήστε τα φύλλα μαρουλιού, το καρότο, το αγγούρι, τα λαχανάκια και τα σπαράγγια σε μια σαλατιέρα. Πασπαλίστε με μείγμα ψημένων σπόρων. Χτυπήστε τα συστατικά της σάλτσας μαζί και περιχύστε τη σαλάτα.
Καλοκαιρινή σαλάτα σε μπολ με πράσινη σάλτσα από ταχίνι
Για αυτήν την συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια λαχανικά έχετε ή είναι της εποχής. Αρκεί να είναι φρέσκα και ψιλοκομμένα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια χούφτα ψημένα καρύδια και σπόρους ή να θρυμματίσετε αλμυρό σκληρό τυρί φέτα.
Χρησιμοποιήστε όποια βότανα σας εμπνέουν: μαϊντανό, θυμάρι, άνηθο, εστραγκόν, μέντα, κόλιανδρο ή συνδυασμό όλων αυτών.
Υλικά
2 καλαμπόκια
1 βολβός μάραθου
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα
Μια χούφτα ντοματίνια
4 τραγανά αγγουράκια
Μια χούφτα μικρά ραπανάκια
2 μέτρια παντζάρια, καθαρισμένα
Χούφτα ρόκα ή/και κατσαρό λάχανο
Χούφτα φρέσκα βότανα και λουλούδια (μαϊντανός, κόλιανδρος, άνηθος ή/και μέντα)
Φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
Μερικές σταγόνες από ελαιόλαδο καλής ποιότητας, ψυχρής έκθλιψης
Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μια χούφτα άνθη από ραπανάκι, σχοινόπρασο και κόλιανδρο
Σάλτσα με ταχίνι
1/4 φλιτζανιού πάστα ταχίνι
1/2 φλιτζάνι ή περισσότερο νερό
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1/4 κ.γ. αλάτι
1 φλιτζάνι φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός και κόλιανδρος)
Προετοιμασία
Αφήστε το νερό να βράσει. Τοποθετήστε το καλαμπόκι σε ατμομάγειρα για 10 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί. Αφήστε το να κρυώσει και κόψτε τα στάχυα με κοφτερό μαχαίρι.
Κόψτε τη βάση από το μάραθο και αφαιρέστε το ινώδες εξωτερικό φύλλο. Στη συνέχεια, κόψτε το βολβό στη μέση κατά μήκος. Τοποθετήστε κάθε μισό, κόψτε κατά μήκος σε λεπτά κομμάτια. Οι φέτες πρέπει να είναι λεπτές σαν χαρτί.
Καθαρίστε και τρίψτε το καρότο. Ψιλοκόψτε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά σε όσο το δυνατό μικρότερους κύβους. Φτιάξτε ένα σφιχτό ματσάκι με τη ρόκα και τα φρέσκα βότανα και ψιλοκόψτε τα.
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα, ανακατέψτε όλα τα λαχανικά με την ψιλοκομμένη ρόκα και τα φρέσκα βότανα και περιχύστε με μερικές σταγόνες λάδι καλής ποιότητας ψυχρής έκθλιψης.
Για να φτιάξετε τη σάλτσα από ταχίνι, σε μια μεσαίου μεγέθους κανάτα ανάμειξης, τοποθετήστε το ταχίνι, το νερό, το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ χειρός και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα μείγμα με ομοιόμορφη ρευστή σύνθεση. Προσθέστε νερό αν χρειάζεται.
Προσθέστε το μαϊντανό και τον κόλιανδρο και χτυπήστε στο μπλέντερ ξανά, μέχρι τα βότανα να θρυμματιστούν εντελώς και να έχετε μια σάλτσα με ωραίο πράσινο χρώμα. Δοκιμάστε, προσθέστε λεμόνι ή αλάτι, αν χρειάζεται. Αφήστε κάθε άτομο να περιχύσει με το μείγμα τη μερίδα της σαλάτας του.
Συνδυάζεται ωραία με ψημένες τραγανές πίτες, ραντισμένες με ελαιόλαδο.
Για αυτήν την συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια λαχανικά έχετε ή είναι της εποχής. Αρκεί να είναι φρέσκα και ψιλοκομμένα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια χούφτα ψημένα καρύδια και σπόρους ή να θρυμματίσετε αλμυρό σκληρό τυρί φέτα.
Χρησιμοποιήστε όποια βότανα σας εμπνέουν: μαϊντανό, θυμάρι, άνηθο, εστραγκόν, μέντα, κόλιανδρο ή συνδυασμό όλων αυτών.
Υλικά
2 καλαμπόκια
1 βολβός μάραθου
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα
Μια χούφτα ντοματίνια
4 τραγανά αγγουράκια
Μια χούφτα μικρά ραπανάκια
2 μέτρια παντζάρια, καθαρισμένα
Χούφτα ρόκα ή/και κατσαρό λάχανο
Χούφτα φρέσκα βότανα και λουλούδια (μαϊντανός, κόλιανδρος, άνηθος ή/και μέντα)
Φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
Μερικές σταγόνες από ελαιόλαδο καλής ποιότητας, ψυχρής έκθλιψης
Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μια χούφτα άνθη από ραπανάκι, σχοινόπρασο και κόλιανδρο
Σάλτσα με ταχίνι
1/4 φλιτζανιού πάστα ταχίνι
1/2 φλιτζάνι ή περισσότερο νερό
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1/4 κ.γ. αλάτι
1 φλιτζάνι φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός και κόλιανδρος)
Προετοιμασία
Αφήστε το νερό να βράσει. Τοποθετήστε το καλαμπόκι σε ατμομάγειρα για 10 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί. Αφήστε το να κρυώσει και κόψτε τα στάχυα με κοφτερό μαχαίρι.
Κόψτε τη βάση από το μάραθο και αφαιρέστε το ινώδες εξωτερικό φύλλο. Στη συνέχεια, κόψτε το βολβό στη μέση κατά μήκος. Τοποθετήστε κάθε μισό, κόψτε κατά μήκος σε λεπτά κομμάτια. Οι φέτες πρέπει να είναι λεπτές σαν χαρτί.
Καθαρίστε και τρίψτε το καρότο. Ψιλοκόψτε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά σε όσο το δυνατό μικρότερους κύβους. Φτιάξτε ένα σφιχτό ματσάκι με τη ρόκα και τα φρέσκα βότανα και ψιλοκόψτε τα.
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα, ανακατέψτε όλα τα λαχανικά με την ψιλοκομμένη ρόκα και τα φρέσκα βότανα και περιχύστε με μερικές σταγόνες λάδι καλής ποιότητας ψυχρής έκθλιψης.
Για να φτιάξετε τη σάλτσα από ταχίνι, σε μια μεσαίου μεγέθους κανάτα ανάμειξης, τοποθετήστε το ταχίνι, το νερό, το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ χειρός και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα μείγμα με ομοιόμορφη ρευστή σύνθεση. Προσθέστε νερό αν χρειάζεται.
Προσθέστε το μαϊντανό και τον κόλιανδρο και χτυπήστε στο μπλέντερ ξανά, μέχρι τα βότανα να θρυμματιστούν εντελώς και να έχετε μια σάλτσα με ωραίο πράσινο χρώμα. Δοκιμάστε, προσθέστε λεμόνι ή αλάτι, αν χρειάζεται. Αφήστε κάθε άτομο να περιχύσει με το μείγμα τη μερίδα της σαλάτας του.
Συνδυάζεται ωραία με ψημένες τραγανές πίτες, ραντισμένες με ελαιόλαδο.
holmesplace.gr/Fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα