Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Κυκλαδίτικο ροστό

Παραδοσιακή συνταγή που συναντάται στην Νάξο, την Πάρο και την Σίφνο.
Το δοκιμάσαμε στην Απείρανθο της Νάξου και ήταν εξαίσιο.
Ιδού λοιπόν, η συνταγή για να το ετοιμάσετε στο σπίτι σας.

Υλικά:
* 1,5 κιλό χοιρινό μπούτι
* Μακαρόνια της προτίμησής σας
* 5 σκελίδες σκόρδο
* 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
* 3 κουταλιές ντοματοπελτέ
* 2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
* 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
* 2 φύλλα δάφνης
* ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
* Αλατοπίπερο

Ετοιμασία:
Καθαρίζετε το σκόρδο και το ανακατεύετε με το αλατοπίπερο.
Τρυπάτε το κρέας με ένα μαχαίρι και τοποθετείτε στις σχισμές μια σκελίδα σκόρδο μαζί με αρκετό αλατοπίπερο.
Σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ψήνετε καλά το κρέας και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.
Σβήνετε με κρασί και το αφήνετε να βράσει για πέντε περίπου λεπτά.
Προσθέτετε τις ντομάτες και τον πελτέ, την ζάχαρη και την δάφνη και το αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου τρεις ώρες, προσθέτοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα λίγο νερό εφ’ όσον χρειαστεί. Βράζετε χωριστά τα μακαρόνια και τα σουρώνετε.
Βγάζετε το κρέας σε μια πιατέλα, περιμένετε να κρυώσει και το κόβετε σε φέτες.
Ρίχνετε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα και τα ανακατεύετε καλά για να απορροφήσουν όση περισσότερη σάλτσα γίνεται.
Σερβίρετε μαζί με το κρέας.

 
 
 

Ετικέτες ,