Ως επικείμενη ανάφλεξη στην περιοχή του Καυκάσου προσδιορίζεται η παρουσία 5000 χιλιάδων πάνοπλων Αφγανών μαχητών, στα σύνορα Αφγανιστάν- Τατζικιστάν. Με γνώμονα  αυτήν την συγκέντρωση αναμένονται εξελίξεις και από ρωσικής πλευράς , μιας και η χώρα αυτή ευρίσκεται υπό
την  άμεση επιρροή της Μόσχας. Σύμφωνα με τα ρωσικά  σχέδια, εάν απαιτηθεί  θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση της δύναμης ταχείας επέμβασης  (CRRF), των χωρών του συνασπισμού CSTO.
Στο ίδιο το  Τατζικιστάν, παρατηρείται με μεγάλη ανησυχία, η προώθηση των ενόπλων ομάδων των ισλαμιστών που βρίσκονται εκτός ελέγχου της Καμπούλ, και συγκεντρώνονται στα σύνορα της χώρας κινούμενοι προς τις κατευθύνσεις  Μπανταχσάν και Κουντούζ.
Αυτό αναφέρθηκε από έναν ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Itar- TASS, μετά από συνέντευξη  με αξιωματικού της Κρατικής Επιτροπής  Ασφάλειας (SCNS) του Τατζικιστάν, ο οποίος σημείωσε ότι ο αριθμός των εν λόγω ομάδων  είναι μεταξύ 4 και 5000 ατόμων .
Η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν τελικά θα παραδώσει την χώρα αυτή στο έλεος των ισλαμιστών.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, στα σχέδια των ομάδων αυτών δεν υπάρχει  προς το παρόν,  καμία πρόθεση να εισβάλουν από τα σύνορα, αλλά η  παρουσία ενός  τόσο μεγάλου αριθμού μαχητών, «μακριά» από τον  έλεγχο των αφγανικών κυβερνητικών ενόπλων δυνάμεων  αποτελεί αιτία ανησυχίας»,  δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας του Τατζικιστάν.
Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο  ανά πάσα στιγμή, «η κατάσταση  να μεταβληθεί , ωστόσο, οι αρχές του Τατζικιστάν έχουν λάβει μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση των συνόρων με επιπλέον συνοριοφύλακες και μονάδες του στρατού ως μια πολυεπίπεδη υποστήριξη».
«Φυσικά, επιπρόσθετο και ουσιαστικό παράγοντα για την ασφάλεια στην περιοχή και την χώρα αποτελεί  η  201η ρωσική στρατιωτική βάση ,  ως ένα σημαντικό συστατικό της συλλογικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (CRRF)», ανέφερε  πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-TASS.
Αναφερόμενος στην απειλή της διάδοσης των ιδεών του «ισλαμικού κράτους» (IG) στο Τατζικιστάν, o εκπρόσωπος της Επιτροπής Ασφάλειας, δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί  κέντρα εκπαίδευσης  νεαρών μαχητών στις τάξεις των «τζιχαντιστών», και στην συνέχεια της μεταφοράς τους στην Συρία.
Σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, θα έχουμε εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου λίαν συντόμως, διότι σύμφωνα με ρωσικές υπηρεσίας ασφαλείας θα « επιχειρηθεί» εισβολή του ISIS , με σκοπό την ενεργοποίηση του «ηφαιστείου» της Τσετσενίας και την δημιουργία χάους στην νότια πλευρά της ρωσικής επικράτειας.