Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

7 βιβλιοπωλεία, μα τι βιβλιοπωλεία!

Τα καλύτερα βιβλιοπωλεία ανά τον κόσμο και ο λόγος που ξεχωρίζουν.
Honesty Bookshop, Χερτφορντσάιρ Το ανακαινισμένο Honesty Bookshop έχει την ιδιαιτερότητα ότι «στεγάζεται» στο δρόμο. Τα βιβλία βρίσκονται σε ειδικούς χώρους σε εξωτερικό περιβάλλον όπου υπό το φως του ήλιου μπορείς να χαλαρώσεις διαβάζοντας. Λειτουργεί από το 1960 και για κάθε αγορά δε θα χρειαστείς περισσότερο από 1 λίρα.  Ταμείο μην περιμένεις. Απλά αφήνεις τα χρήματα σε ένα κουτί και όλα τα έσοδα καταλήγουν στον ίδιο σκοπό: την ανακαίνιση του κάστρου  Hay.
El Péndulo, Μεξικό Εδώ οι επισκέπτες μπορούν, εκτός από το προφανές, να βρουν πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα αλλά και τη δυνατότητα για καφέ και ποτά από το εσωτερικό μπαρ, ενώ ακούνε live μουσική, βραδιές αφήγησης ποίησης, stand-up comedy κ.ά.
Librairie Avant Garde, Κίνα Σε έναν χώρο 3780 τετραγωνικών μέτρων, το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο θυμίζει περισσότερο βιβλιοθήκη, αφού εδώ μπορεί κανείς να διαβάσει εν πλήρη ησυχία σε κάποιο από τα μεγάλα τραπέζια που περιμένουν υπομονετικά. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως είναι τούτο: ο χώρος λειτουργούσε ως καταφύγιο εν ώρα βομβαρδισμών για τους κατοίκους της κινέζικης πόλης Ναντζίνγκ.
Polare, Μάαστριχτ Τ ο 2008, η εφημερίδα The Guardian το ψήφισε το ομορφότερο βιβλιοπωλείο του κόσμου. Βρίσκεται στο Μάαστριχτ και στεγάζεται στο χώρο μιας Δομινικανής εκκλησίας του 1924. Η είσοδος, όσο και το εσωτερικό του είναι τουλάχιστον επιβλητικά.
Livraria Lello & Irmão, Πορτογαλία Ένα από τα πιο παλιά βιβλιοπωλεία της χώρας, έχει χαρακτηριστεί ως το τρίτο καλύτερο του κόσμου από το Lonely Planet. Λειτουργεί από το 1906 και η πρόσοψή του περιγράφει τη φιλοσοφία του: δυο φιγούρες σχεδιασμένες από το José Bielman αναπαριστούν την Επιστήμη και την Τέχνη.
Libreria Acqua Alta, Βενετία Ένα από τα πιο αυθεντικά βιβλιοπωλεία βρίσκεται στη Βενετία, με τεράστια ποικιλία νέων και μεταχειρισμένων βιβλίων. Τα βιβλία έχουν γίνει κομμάτι της διακόσμησης και συχνά λειτουργούν ως τέτοια, χωρίς τη δυνατότητα πώλησης. Ανάμεσα στα ράφια κυκλοφορούν τέσσερις βιβλιόφιλες, καθώς φαίνεται, γάτες.
Bart’s Books, Η.Π.Α. Διαφορετικό από οτιδήποτε γνωρίζουμε, είναι το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο εξωτερικού χώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ιστορία του «ανοίγματος» προς τα έξω ξεκίνησε από τον ιδιοκτήτη Richard Bartinsdale, του οποίου τα βιβλία υπερέβαιναν σε τέτοιο βαθμό το διαθέσιμο εσωτερικό χώρο που αναγκάστηκε να βγάλει μερικά στο δρόμο. Για την πληρωμή επαφίεται στις διαθέσεις των περαστικών που διαλέγουν όποιον τίτλο θέλουν και αφήνουν τον οβολό τους κατά βούληση.

 

Clickatlife.gr

Ετικέτες ,