Ξεκίνησε η αντίστροφη πορεία για τον νυν Πρόεδρο της Τουρκίας , και την οικονομία της χώρας. Αυτό αποτελεί το συμπέρασμα πολλών ειδικών οικονομικών  αναλυτών και εμπειρογνωμόνων για την Τουρκία τα επόμενα χρόνια.   

Η πορεία της τουρκικής λίρας υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό το Σαββατοκύριακο μετά την « ήττα» στην ουσία του  Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), και του προέδρου  Ερντογάν για πρώτη φορά μετά από  13 χρόνια. Η απώλεια της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Βουλή για τους Ισλαμιστές, αν και πήραν πάνω από 40 της εκατό των ψήφων , θεωρείται την παρούσα φάση ως  μια «οδυνηρή ήττα», αναφέρει ο ρωσικός τύπος.
Οι επενδυτές ήλπιζαν ότι το ΑΚΡ θα κέρδιζε  αρκετές ψήφους για να παραμείνει στην εξουσία ως το μόνο κόμμα, που θα βοηθούσε  να αποφευχθεί η αβεβαιότητα για το σχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Η απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από το ΑΚΡ  για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια τουρκικών εκλογών,   είναι ένα από τα πιο δραματικά πολιτικά γεγονότα στις αναδυόμενες αγορές τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Νίκολας Σπύρου της εταιρείας « Σπύρου  Στρατηγικής».
«Η Λίρα έπεσε  απότομα έναντι του δολαρίου πριν και μετά  τις εκλογές. Επί του παρόντος, μπορεί να πέσει και άλλο , τροφοδοτώντας προσδοκίες για αύξηση του  πληθωρισμού  και  αύξηση της πίεσης  προς την  τουρκική κεντρική τράπεζα, για αύξηση των επιτοκίων  »,  τόνισε ο διεθνής οικονομολόγος   Σπύρου.
Η λίρα, διαθέτει  μία  από τις χειρότερες δυναμικές μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων φθάνοντας στο  2.799 σε σχέση με το δολάριο , πραγματοποιώντας μια « βουτιά» κατά 5%.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει αναλάβει την υποχρέωση,  μετά τη συνεδρίαση της 20 Απριλίου, να μην αλλάξει το επιτόκιο και να το διατηρήσει στο επίπεδο του 7,5%, όπως ήταν δηλαδή και  το προηγούμενο έτος.
Κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους, η τουρκική Κεντρική Τράπεζα  παρενέβη,  ρίχνοντας  στην αγορά 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να  σταθεροποιήσει   την συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας , αλλά  η προσπάθεια αυτή  τελικά ήταν ανεπιτυχής.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, από εδώ και πέρα η Τούρκοι εισέρχονται σε μία άλλη περίοδο,αυτής της  οικονομικής αστάθειας , η οποία θα γίνεται κλιμακωτά ακόμα  πιο χειρότερη. Τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας θα πολλαπλασιαστούν, και θα προκαλέσουν πιθανόν  αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Πολύ πιθανό την « αστάθεια» αυτή, οι Οθωμανοί να θελήσουν να την εξάγουν στο Αιγαίο Πέλαγος και την Κύπρο. ίδωμεν.