Λευκωσία: Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του τ/κ Τύπου που προβάλλουν το τέλος της αυτοδυναμίας του ΑΚΡ και την εισδοχή για πρώτη φορά των Κούρδων ως κόμμα στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Το ενδεχόμενο συνασπισμού ή πρόωρων
εκλογών είναι τα δύο σενάρια που συζητούνται. Αναφορά γίνεται επίσης σε σενάρια για την “κυβέρνηση” στα κατεχόμενα μετά τις εκλογές στο ΡΤΚ και την εκλογή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και πάλι στην προεδρία, στις δηλώσεις του “πρωθυπουργού” και παραιτηθέντα προέδρου του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου για τους 22 μήνες διακυβέρνησης με το ΔΚ, αλλά και στις εντατικές συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών από σήμερα.
H εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Στάσου δικτάτορα” αναφέρεται στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία και γράφει ότι με την είσοδο του HDP στην τουρκική Εθνοσυνέλευση δόθηκε τέλος στο μονοπώλιο της 13χρονης εξουσίας του ΑΚΡ και στον ορίζοντα βρίσκεται το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνασπισμού ή πρόωρες εκλογές. Προσθέτει ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στο MHP και πως είναι η αρχή του τέλους για τον Ταγίπ Ερντογάν. Στο άλλο θέμα του πρωτοσέλιδου αναφέρεται στις δηλώσεις του “πρωθυπουργού” Γιοργκαντζίογλου που είπε ότι δεν είναι πικραμένος από το αποτέλεσμα των “προεδρικών εκλογών” και θεωρεί ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα.
Με τίτλο “Μεγάλο σοκ για το ΑΚΡ” η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) γράφει ότι τέλειωσε για το ΑΚΡ η εποχή της αυτοδύναμης εξουσίας, σημειώνοντας πως από τις 327 έδρες έπεσε στις 255 ενώ χρειαζόταν 276 για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παρατηρεί επίσης ότι το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο σιναπισμός που θα σχηματιστεί και τονίζει ότι ενώ το HDP ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΑΚΡ, το CHP και το MHP σε αυτό το θέμα δεν έδωσαν ξεκάθαρες απαντήσεις. Στο δεύτερο θέμα του πρωτοσέλιδου γράφει για σημαντική συμφωνία στον τομέα του ιατρικού τουρισμού μεταξύ του “πανεπιστημιακού” νοσοκομείου εγγύς Ανατολή με 15 ρωσόφωνες χώρες που αφορά την περίθαλψη ασθενών στα κατεχόμενα.
Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Σεισμός στην Τουρκία” γράφει ότι αυτό που συζητείται τώρα στην Τουρκία είναι το ποια κυβέρνηση συνασπισμού θα σχηματιστεί και πως μετά από 12 χρόνια το ΑΚΡ δεν είναι πλέον μόνο στην εξουσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε πέντε χρόνια διαπράχθηκαν 28 δολοφονίες στα κατεχόμενα με τις περισσότερες το 2012 ενώ τους πρώτους πέντε μήνες του 2015 δεν σημειώθηκε καμία δολοφονία, αυξήθηκαν όμως οι απόπειρες δολοφονίας. Αλλού αναφέρει ότι η εφημερίδα, μετά την δήλωση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που θα γίνει πρόεδρος του ΡΤΚ “γιατί να μην υπάρξει συμμαχία με το ΚΕΕ, ρώτησε “βουλευτές” του κόμματος Εθνικής Ενότητας και από τις απαντήσεις φάνηκε πως το ΚΕΕ είναι έτοιμο για τέτοια συνεργασία εάν έρθει σχετική πρόταση.
Με τίτλο “Εποχή συνασπισμών” η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) αναφέρεται στις εκλογές στην Τουρκία και γράφει ότι το ΑΚΡ για πρώτη φορά μετά από  13 χρόνια δεν θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση και πως υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός στο HDP που πέρασε το όριο του 10% και εισήλθε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αλλού αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές αρχίζουν μαραθώνιες συναντήσεις από σήμερα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από την Νέα Υόρκη ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο δρόμος για μια μόνιμη λύση θα συνεχιστεί.
Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Από την κάλπη βρήκε `ειρήνη`” γράφει ότι έχασε ο ηγεμονισμός και πως δεν εγκρίθηκε το αίτημα του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν για προεδρικό σύστημα και πως άρχισε να συζητείται το σενάριο των συνεργασιών αλλά και των πρόωρων εκλογών. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Οζκάν Γιοργκαντζίογλου σε συνέντευξή του στο τ/κ “πρακτορείο” ειδήσεων πως σε 22 μήνες – που είναι “κυβέρνηση” με το ΔΚ – έχουν καταθέσει 113 “νομοσχέδια”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε άρθρο του Σαμί Όζουσλου για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΡΤΚ με ΚΕΕ ή ΡΤΚ με ΔΚ για την “κυβέρνηση” στα κατεχόμενα, μετά τις εκλογές στο ΡΤΚ όπου αναμένεται να επανεκλεγεί πρόεδρος, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ