Της Δρ. Δερματολογίας, Τάνιας Βλαδένη, επιμελήτριας Α΄

Δεν είναι σαφές εάν οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη βαφή μαλλιών είναι απολύτως ασφαλείς κατά την διάρκεια της κύησης, αν και ο κίνδυνος είναι πιθανό να είναι μικρός. Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση της βαφής μαλλιών μ” ένα σπάνιο είδος καρκίνου στα μωρά (νευροβλάστωμα).Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτό το εύρημα.
Για να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, συνήθως συνιστάται την αποφυγή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Προτιμώνται οι ανταύγειες ώστε να περιοριστεί η έκθεση σε χημικές ουσίες. Οι φυτικές βαφές είναι μια καλή εναλλακτική λύση, αλλά πολλές απ” αυτές περιέχουν τις ίδιες χημικές ουσίες με τις κανονικές.
Σχετικά με το περμανάντ και το ίσιωμα μαλλιών, φαίνεται να είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και πάλι, είναι συνετό η αποφυγή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Οι θεραπείες με κερατίνη (ή Βραζιλιάνικο ίσιωμα μαλλιών), περιέχουν φορμαλδεΰδη, μια ουσία που μπορεί να είναι επιβλαβής για το μωρό (και για την έγκυο).
Οι γυναίκες που εργάζονται σε κομμωτήριο ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής.
Στα κομμωτήρια δεν μπορεί ν΄ αποφευχθεί η έκθεση σε χημικές ουσίες, ούτε να ληφθούν ίδιες προφυλάξεις. Το ίδιο συμβαίνει και με γυναίκες που εργάζονται  σε σαλόνι νυχιών.
Για παράδειγμα, στα προϊοντα περιποίησης μαλλιών έχουν καταγραφεί 126 χημικές ουσίες ενώ χρειάζεται ν΄ αποφεύγονται κι οι αισθητικές παρεμβάσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.