Σύμφωνα με δημοσιεύματα συριακών κοινωνικών δικτύων , δυνάμεις του  ISIS έφτασαν στο χωριό al-Kibar, όπου κάποτε υπήρχε εγκατάσταση πειραματικού  πυρηνικού αντιδραστήρα της Συρίας,  και ξεκίνησαν τις ανασκαφές. Ο αντιδραστήρας καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής
αεροπορικής επιδρομής στις  6 Σεπτεμβρίου του 2007, αναφέρει σχετικό ρωσικό δημοσίευμα .
Ο τοπικός πληθυσμός αναφέρει ότι γύρω από την περιοχή που ευρίσκονταν ο αντιδραστήρας , υπάρχουν υλικά  για τα οποία υπάρχουν  φόβοι ότι είναι   μολυσμένα με ραδιενέργεια , όπως και η  γύρω περιοχή.
Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι ο σκοπός της ανασκαφής από τους αντάρτες του ISIS που γνώριζαν την τοποθεσία,  είναι άγνωστος. Επίσης  ανέφεραν,  ότι υπάρχουν  καταγεγραμμένες περιπτώσεις μεταλλάξεων των φρούτων και των λαχανικών στην ευρύτερη περιοχή , καθώς και μια ξαφνική αποξήρανση του χόρτου.
Η περιοχή Al-Kibar κατελήφθη από αντάρτες της συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης το 2013. Ένα χρόνο αργότερα, οι αντάρτες είχαν εκδιωχθεί από τους ισλαμιστές αντάρτες του ISIS.
Σύμφωνα  με άρθρο μας στην ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο (Ετοιμάζεται «Αρμαγεδδών» για την Συρία;), είχαμε αναφέρει ότι μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Συρίας στην πυρηνική εγκατάσταση στο Al –Kibar στην Συρία το 2007, ο διεθνής οργανισμός πυρηνικής ενέργειας  ΙΑΕΑ , ζήτησε πρόσβαση στον αντιδραστήρα. Η  ΙΑΕΑ έγινε δεκτή τον Ιούνιο του 2008, 10 μήνες μετά την βομβιστική επίθεση.
Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν είχε  αποδείξεις εκατό τοις εκατό, απαίτησε την πρόσβαση σε τρεις επιπλέον τοποθεσίες . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή Marj al-Sultan, 15 χλμ από την Δαμασκό. Οι Σύριοι αρνήθηκαν, κατηγορώντας την ΙΑΕΑ για «συκοφαντία».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΑΕΑ , στην διάθεση των Σύρων υπάρχουν  έως και 50 τόνοι ουρανίου. Αυτή η ποσότητα ήταν  αρκετή για να κατασκευαστούν  3-5 πυρηνικές βόμβες. Αυτό ανέφερε  τον Σεπτέμβριο του 2013, το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια στην Ουάσιγκτον.
Το συριακό ουράνιο ήταν κρυμμένο στην τοποθεσία  Marj al-Sultan. Η περιοχή αποτέλεσε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των ισλαμιστών ανταρτών και των κυβερνητικών στρατευμάτων
Τελικά οι ισλαμιστές ποιών εντολές  ακολουθούν αυτό αποτελεί μέγα μυστήριο. Η ουσία είναι ότι εκεί οι   αντάρτες πιθανότατα δεν πρόκειται να βρουν ουράνιο , παρά μόνο ραδιενεργά υλικά .