Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν
Άνοιγμα των τραπεζών και ρευστό στην αγορά - Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και δίκαιη κατανομή των βαρών - Ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα - Βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους - Τι είπαν οι αρχηγοί των κομμάτων
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης,
αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη
μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας», σημειώνεται
στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη μαραθώνια σύσκεψη των
πολιτικών αρχηγών.
«Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου», συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση, στην οποία κατόπιν επισημαίνονται τα όσα πρέπει να διασφαλίζονται από τη λύση:
«Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, «κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στη συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.
Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί-με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην κοινή ανακοίνωση».
Με εξαίρεση τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί προχώρησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου. Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσαν…
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα, αφού χθες ο ελληνικός λαός με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδωσε το σύνθημα για ομοψυχία. Ο ελληνικός λαός δεν τρομοκρατείται και δεν απειλείται.
Σήμερα με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έγινε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και σε λίγο θα εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν που το υπέγραψαν όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ. Πρόκειται για μία μεγάλη μέρα , την επόμενη της μεταπολίτευσης, γιατί δίνουμε τη δύναμη στον Αλέξη Τσίπρα για να διαπραγματευθεί στις Βρυξέλλες. Από εδώ και πέρα είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί πως η λύση που είναι επιθυμία όλης της χώρα, ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης
Η συμφωνία είναι μονόδρομος. Αφορά μια συμφωνία που πρέπει επιτευχθεί με την ΕΕ και προυποθέτει αποκατάσταση της ρευστότητας, αναπτυξιακό πακέτο και μεταρρυθμίσεις και όλα τα κόμματα δίνουν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό. Από τη στιγμή που υπάρχει η βούληση του λαού δεν μπορούν να κάνουν πίσω στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Καμμένος.
Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε πως ο ίδιος προσήλθε στη σύσκεψη «με διάθεση συνεννόησης», αν και όπως υπογράμμισε «αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό».
«Χάσαμε χρόνο, εις βάρος της οικονομίας και της χώρας», δήλωσε, εξηγώντας πως «η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι πριν μερικές μέρες». Την ευθύνη γι’ αυτό έριξε στην κυβέρνηση, «η οποία νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, αλλά μάλλον έχανε χρόνο».
Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα μιας «διχαστική διαδικασία που δεν βοήθησε σε τίποτα», αλλά αντιθέτως οδήγησε «να είμαστε στο και πέντε, η χώρα να επιστρέφει σε ελλείμματα, οι τράπεζες να είναι κλειστές, η διαίρεση να είναι μεγάλη».
Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες «να συμβάλουν ώστε να επέλθει ενότητα και να παροτρύνουν την κυβέρνηση να φέρει συμφωνία, η οποία πρέπει να τύχει ευρύτερης αποδοχής».
Ο ίδιος υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό συμφωνία εντός 48 ωρών και ξεκαθάρισε πως θα ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΚ ενώ θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις εφόσον αποδειχθεί ότι η συμφωνία υπηρετεί τους πυλώνες που έχει θέσει η ΝΔ. «Εφόσον κρίνουμε σωστή τη συμφωνία, θα κάνουμε όλες τις κινήσεις που πρέπει ώστε να υποστηριχτεί από όλους», τόνισε.
Ερωτώμενος τέλος, για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι την κύρια ευθύνη για την επιλογή του έχει ο πρωθυπουργός. «Έμας δεν μας είπε τίποτα», εξήγησε.
«Να διαψεύσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υπάρξει χωρίς τους Έλληνες. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες, θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες στιγμές έτσι ώστε να έχουμε θετική κατάληξη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές και ότι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι» ενώ σημείωσε ότι ο «Ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη, αλλά λύση μέσα στην Ε.Ε.».
Ο κ. Θεοδωράκης αφού αρνήθηκε να ασκήσει πολιτική κριτική, λέγοντας ότι δεν είναι τώρα η ώρα, τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός καθαρά και έντιμα μας είπε πολλές προτάσεις που θα να κάνει στην Ευρώπη. Η ευθύνη είναι στα χέρια του πρωθυπουργού», είπε.
«Ακούσαμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργού για την πορεία των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για τις εκτιμήσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος όσο και για τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μεγαλώνει τα αδιέξοδα για τον λαό» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και συμπλήρωσε: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως δεν υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαφωνήσαμε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν. Δεν έχει εξουσιοδότηση κανένας και από κανέναν να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια».
Τέλος ο ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε: «Είτε θα υπάρξει μια επώδυνη με λύση εντός του ευρώ είτε grexit όπως λένε οι εταίροι. Ο λαός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για νέα επώδυνα μέτρα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μονομερή διαγραφή του χρέους και να εναντιωθούμε στη νέα φτωχοποίηση του λαούς μας».
«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση γίνεται στο και 5. Μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, την χώρα στον αέρα και την κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις. Πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει αν αυτή η συνάντηση είχε γίνει νωρίτερα» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε: «Επιτακτική η ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης. Στόχος μια βιώσιμη συμφωνία ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη παραμονή της χώρας στο Ευρώ και την Ευρωζώνη, αλλά και να αποκατασταθεί πλήρως η κατάσταση στη χώρα».
Τέλος η κ. Γεννηματά σημείωσε: «Πρέπει να βρεθεί μια λυτρωτική λύση την οποία και θα πρέπει να υπηρετήσει η κυβέρνηση η οποία δεν έχει εντολή για ρήξη. Πρέπει να δικαιωθούν οι θυσίες του λαού μας».
Ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά στην Καγκελάριο της Γερμανίας πως «ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα δεν ψήφισε για ευρώ ή δραχμή, αλλά για την ανάγκη του να έχει αξιοπρέπεια, ενώ και μετά τη νέα συμφωνία πάλι ο ελληνικός λαός θα πληρώσει το τίμημα», τόνισε στην Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν συνεχείς επαφές της κυβέρνησης με ευρωπαίους αξιωματούχους, ώστε η νέα ελληνική πρόταση που θα κατατεθεί αύριο να έχει μεγαλύτερη τύχη ώστε να μεγαλώσουν οι πιθανότητες για συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Όπως αναφέρει το MEGA, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός είχε πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες. Το «αγκάθι» το οποίο υπήρξε και για αυτό δεν συμφώνησε με το κοινό ανακοινωθέν ήταν η δέσμευση που ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο Φρανσουά Ολάντ, να τονιστεί μέσα στο κείμενο πως η απόφαση του δημοψηφίσματος δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη. Σε αυτό δεν συμφώνησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Όσον αφορά το σχέδιο στο οποίο θα διαπραγματευθεί με τους εταίρους ο πρωθυπουργός θα είναι η βελτιωμένη πρόταση Γιούνκερ που κατατέθηκε μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος με 5 βελτιώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης. Σε περίπτωση που δεν δεχθούν οι ευρωπαίοι τις προτάσεις μας, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πριν κάνει οποιαδήποτε νέα κίνηση να έρθει σε εκ νέου συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου», συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση, στην οποία κατόπιν επισημαίνονται τα όσα πρέπει να διασφαλίζονται από τη λύση:
«Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
- Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
- Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
- Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
- Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
- Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, «κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στη συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.
Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί-με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην κοινή ανακοίνωση».
Η μαραθώνια σύσκεψη
Στο κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν μετά από μαραθώνια σύσκεψη, οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο. Εξαίρεση αποτέλεσε ο γ.γ. της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν. Στη σύσκεψη δεν συμμετείχε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.Με εξαίρεση τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί προχώρησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου. Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσαν…
Καμμένος: Η λύση της Ελλάδας είναι στα χέρια της Ευρώπης
Για μία λύση που βρίσκεται στα χέρια της Ευρώπης μίλησε μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πάνος Καμμένος.«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα, αφού χθες ο ελληνικός λαός με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδωσε το σύνθημα για ομοψυχία. Ο ελληνικός λαός δεν τρομοκρατείται και δεν απειλείται.
Σήμερα με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έγινε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και σε λίγο θα εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν που το υπέγραψαν όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ. Πρόκειται για μία μεγάλη μέρα , την επόμενη της μεταπολίτευσης, γιατί δίνουμε τη δύναμη στον Αλέξη Τσίπρα για να διαπραγματευθεί στις Βρυξέλλες. Από εδώ και πέρα είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί πως η λύση που είναι επιθυμία όλης της χώρα, ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης
Η συμφωνία είναι μονόδρομος. Αφορά μια συμφωνία που πρέπει επιτευχθεί με την ΕΕ και προυποθέτει αποκατάσταση της ρευστότητας, αναπτυξιακό πακέτο και μεταρρυθμίσεις και όλα τα κόμματα δίνουν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό. Από τη στιγμή που υπάρχει η βούληση του λαού δεν μπορούν να κάνουν πίσω στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Καμμένος.
Μεϊμαράκης: Η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό, χάσαμε πολύ χρόνο
«Η ΝΔ στη μακρά ιστορική της διαδρομή έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω απ’ όλα. Μας ενδιαφέρει η κοινωνική συνοχή, μας ενδιαφέρει οι αδύναμοι να μπορούν να ζουν σε ένα ευνομούμενο κράτος», δήλωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε πως ο ίδιος προσήλθε στη σύσκεψη «με διάθεση συνεννόησης», αν και όπως υπογράμμισε «αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό».
«Χάσαμε χρόνο, εις βάρος της οικονομίας και της χώρας», δήλωσε, εξηγώντας πως «η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι πριν μερικές μέρες». Την ευθύνη γι’ αυτό έριξε στην κυβέρνηση, «η οποία νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, αλλά μάλλον έχανε χρόνο».
Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα μιας «διχαστική διαδικασία που δεν βοήθησε σε τίποτα», αλλά αντιθέτως οδήγησε «να είμαστε στο και πέντε, η χώρα να επιστρέφει σε ελλείμματα, οι τράπεζες να είναι κλειστές, η διαίρεση να είναι μεγάλη».
Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες «να συμβάλουν ώστε να επέλθει ενότητα και να παροτρύνουν την κυβέρνηση να φέρει συμφωνία, η οποία πρέπει να τύχει ευρύτερης αποδοχής».
Ο ίδιος υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό συμφωνία εντός 48 ωρών και ξεκαθάρισε πως θα ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΚ ενώ θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις εφόσον αποδειχθεί ότι η συμφωνία υπηρετεί τους πυλώνες που έχει θέσει η ΝΔ. «Εφόσον κρίνουμε σωστή τη συμφωνία, θα κάνουμε όλες τις κινήσεις που πρέπει ώστε να υποστηριχτεί από όλους», τόνισε.
Ερωτώμενος τέλος, για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι την κύρια ευθύνη για την επιλογή του έχει ο πρωθυπουργός. «Έμας δεν μας είπε τίποτα», εξήγησε.
Θεοδωράκης: Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι
Μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους έστειλε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταυρός Θεοδωράκης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.«Να διαψεύσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υπάρξει χωρίς τους Έλληνες. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες, θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες στιγμές έτσι ώστε να έχουμε θετική κατάληξη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές και ότι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι» ενώ σημείωσε ότι ο «Ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη, αλλά λύση μέσα στην Ε.Ε.».
Ο κ. Θεοδωράκης αφού αρνήθηκε να ασκήσει πολιτική κριτική, λέγοντας ότι δεν είναι τώρα η ώρα, τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός καθαρά και έντιμα μας είπε πολλές προτάσεις που θα να κάνει στην Ευρώπη. Η ευθύνη είναι στα χέρια του πρωθυπουργού», είπε.
Κουτσούμπας: Ο λαός να είναι προετοιμασμένος για νέα επώδυνα μέτρα
«Ο λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος για νέα επώδυνα μέτρα», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου μετά το τέλος της μαραθώνιας σύσκεψης και υπογράμμισε πως διαφώνησε πλήρως με το κοινό ανακοινωθέν που συντάχθηκε από όλα τα κόμματα.«Ακούσαμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργού για την πορεία των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για τις εκτιμήσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος όσο και για τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μεγαλώνει τα αδιέξοδα για τον λαό» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και συμπλήρωσε: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως δεν υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαφωνήσαμε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν. Δεν έχει εξουσιοδότηση κανένας και από κανέναν να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια».
Τέλος ο ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε: «Είτε θα υπάρξει μια επώδυνη με λύση εντός του ευρώ είτε grexit όπως λένε οι εταίροι. Ο λαός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για νέα επώδυνα μέτρα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μονομερή διαγραφή του χρέους και να εναντιωθούμε στη νέα φτωχοποίηση του λαούς μας».
Γεννηματά: Ο πρωθυπουργός δεν έχει εντολή για ρήξη
Μήνυμα προς τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα πως δεν έχει εντολή για ρήξη με τους εταίρους έστειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου μετά το τέλος της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών η οποία όπως σημείωσε «άργησε να πραγματοποιηθεί».«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση γίνεται στο και 5. Μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, την χώρα στον αέρα και την κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις. Πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει αν αυτή η συνάντηση είχε γίνει νωρίτερα» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε: «Επιτακτική η ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης. Στόχος μια βιώσιμη συμφωνία ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη παραμονή της χώρας στο Ευρώ και την Ευρωζώνη, αλλά και να αποκατασταθεί πλήρως η κατάσταση στη χώρα».
Τέλος η κ. Γεννηματά σημείωσε: «Πρέπει να βρεθεί μια λυτρωτική λύση την οποία και θα πρέπει να υπηρετήσει η κυβέρνηση η οποία δεν έχει εντολή για ρήξη. Πρέπει να δικαιωθούν οι θυσίες του λαού μας».
Τι είπε ο Τσίπρας στην Μέρκελ
Για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μίλησαν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ στην τηλεφωνική τους επικοινωνία.Ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά στην Καγκελάριο της Γερμανίας πως «ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα δεν ψήφισε για ευρώ ή δραχμή, αλλά για την ανάγκη του να έχει αξιοπρέπεια, ενώ και μετά τη νέα συμφωνία πάλι ο ελληνικός λαός θα πληρώσει το τίμημα», τόνισε στην Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν συνεχείς επαφές της κυβέρνησης με ευρωπαίους αξιωματούχους, ώστε η νέα ελληνική πρόταση που θα κατατεθεί αύριο να έχει μεγαλύτερη τύχη ώστε να μεγαλώσουν οι πιθανότητες για συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η παρέμβαση Ολάντ που έκανε τον Κουτσούμπα να διαφωνήσει
Πολύωρη υπήρξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, στο οποίο συζητήθηκε και η επόμενη διαπραγματευτική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα.Όπως αναφέρει το MEGA, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός είχε πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες. Το «αγκάθι» το οποίο υπήρξε και για αυτό δεν συμφώνησε με το κοινό ανακοινωθέν ήταν η δέσμευση που ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο Φρανσουά Ολάντ, να τονιστεί μέσα στο κείμενο πως η απόφαση του δημοψηφίσματος δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη. Σε αυτό δεν συμφώνησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Όσον αφορά το σχέδιο στο οποίο θα διαπραγματευθεί με τους εταίρους ο πρωθυπουργός θα είναι η βελτιωμένη πρόταση Γιούνκερ που κατατέθηκε μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος με 5 βελτιώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης. Σε περίπτωση που δεν δεχθούν οι ευρωπαίοι τις προτάσεις μας, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πριν κάνει οποιαδήποτε νέα κίνηση να έρθει σε εκ νέου συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.
<< Αρχική σελίδα