Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά στα Τίρανα και σύμφωνα με
Αλβανικές και Ελληνικές πηγές, συζητήθηκαν και θέματα που δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα. Σε σειρά άρθρων μας στο pentapostagma.gr είχαμε αναδείξει μετά από πληροφορίες μας τα σημαντικά θέματα που θα τεθούν από τους Αλβανούς και διαπιστώνουμε πλέον ότι έτσι έγινε.
Ο Αλβανός ΥΠΕΞ Μπουσάτι για το θέμα του εμπολέμου δήλωσε ότι, δεν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ένας νόμος του εμπολέμου, για τον οποίο αναζητούνται οι νομικοί τρόποι ακύρωσης του, πράγμα που θα είχε πρακτικές επιπτώσεις για τους αλβανούς πολίτες  και θα μείωνε προκαταλήψεις  στις διμερείς σχέσεις.
Για το θέμα των θαλασσίων ζωνών δηλώνει ότι δεν θέλει να παρουσιαστεί ως πράξη υποχώρησης της Αθήνας από τις αρχικές της θέσεις και ότι δεν θα προτιμούσε να μιλούσαμε για υποχώρηση της μίας ή της άλλης πλευράς. Στην ουσία παραδέχεται ότι υπήρχαν επαφές με την Ελλάδα σ’ όλα τα επίπεδα και ότι συμφωνήθηκε να εξεταστεί από τεχνικής άποψης το θέμα με εμπειρογνώμονες και να καταλήξει σε κοινά αποδεκτή λύση. Επί πλέον δηλώνει ότι, θα ήμασταν ευτυχείς αν βρίσκαμε κοινή γλώσσα, διαφορετικά πιστεύουμε ότι το διεθνές δίκαιο προσφέρει δυνατότητες για επίλυση. Το φθινόπωρο θα επισκεφθώ την Αθήνα, για να συζητήσω και χρονικές προθεσμίες για το θέμα.
Θα προχωρήσουμε στην ανανέωση του Συμφώνου Φιλίας και την μετατροπή του σε ντοκουμέντο Στρατηγικής Συνεργασίας, που θα δημιουργούσε τη δυνατότητα προώθησης της συνεργασίας, θα αύξανε την εμπιστοσύνη και θα παρέκαμπτε τις προκαταλήψεις. Η Αλβανία δεν επιθυμεί να δημιουργήσει ένα προηγούμενο στην περίπτωση των θαλασσίων ζωνών, αντίθετα, ζητούμε το σεβασμό των θέσεων μας, σε συνταύτιση με τις διεθνείς υποχρεώσεις, ζητούμε να βρούμε ευρωπαϊκό δρόμο επίλυσης.
Σε διευκρίνιση του τι σημαίνει η ανανέωση του Συμφώνου Φιλίας, ειδικά του άρθρου 15, που αναφέρεται στην Κοινή Επιτροπή για τις Ιδιοκτησίες, ο Μπουσάτι απάντησε «Θέλουμε να γράψουμε νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Πέρασαν χρόνια από τότε που υπεγράφη το Σύμφωνο, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Η ανανέωση θα συμβάλει στην παράκαμψη των εμποδίων για τους Αλβανούς, ώστε να χαίρουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα. Θα υπάρχει μια επιτροπή, η οποία θα χαρτογραφήσει ένα σαφέστατο χάρτη  και θα καταρτίσει ένα σαφές πρόγραμμα δράσης  για το πώς μπορεί να παρακαμφθούν τα εμπόδια, ώστε οι αλβανοί και οι έλληνες πολίτες, να χαίρουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα. Η άρση του νόμου του εμπολέμου θα έχει θετικές σχετικές συνέπειες».
Θα χαρακτηρίζαμε στο pentapostagma.gr προκλητικότατες τις δηλώσεις του Αλβανού ΥΠΕΞ, που γίνονται μετά από επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Όπως είχαμε αποκαλύψει με σειρά άρθρων μας, η επίσκεψη είχε μυστική ατζέντα και όχι αυτά που λέγανε για μνημόνια τουρισμού και σχολικά βιβλία. Απορούμε πως ο Αλβανός ΥΠΕΞ μιλάει για άρση του εμπολέμου διότι πλέον είμαστε φίλοι και ταυτόχρονα το συνδέει με ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Αλβανών. Όμως και το Ελληνικό ΥΠΕΞ πως δεσμεύεται για αναζήτηση νομικών διόδων για άρση του. Σε ότι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες ποια η χρησιμότητα των νέων τεχνικών επιτροπών τι στιγμή που η Ελλάδα έχει αποφανθεί επί του θέματος. Δηλαδή να ξαναδούμε μήπως έγινε κάποιο λάθος ; και ποια η λύση με ευρωπαϊκή προοπτική που επικαλείται ο Αλβανός ΥΠΕΞ ; μήπως αυτά του είπαν οι Γερμανοί να πει στις πρόσφατες επισκέψεις τους στην Αλβανία ; Επίσης δεν καταλαβαίνουμε τι ιδιοκτησιακός χάρτης είναι αυτός που θα χαρτογραφηθεί. Λοιπόν η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή και πιστεύουμε ότι το ΥΠΕΞ θα πρέπει να τοποθετηθεί για όλα αυτά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ταυτόχρονα να διαμορφώσει Εθνικές αταλάντευτες θέσεις που να υποστηρίζονται από κάθε κυβέρνηση. Η ανάγκη Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Δεν γίνεται ανάλογα με την κυβέρνηση να έχουμε και άλλες θέσεις. Δηλαδή συμφωνήσαμε από κοινού για θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία και τώρα να πούμε ότι κάναμε λάθος γιατί ο νυν ΥΠΕΞ θέλει μια άλλη πολιτική ; Η Ελλάδα δεν ανήκει σε κόμματα, οι Εθνικές θέσεις πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν διακομματικό χαρακτήρα και ισχύ.