Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων και HPV

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Ένας πολύ συχνός και σιωπηλός «εχθρός»

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ή οξυτενή κονδυλώματα όπως ονομάζονται επιστημονικά, αποτελούν τα πλέον συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να εκτίθενται σε έναν από τους τύπους του ιού HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Προκαλούνται από καλοήθεις τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ειδικότερα, οι τύποι 6 και 11 ευθύνονται για το 90% περίπου των γεννητικών κονδυλωμάτων.
tab1
Παρά το γεγονός ότι τα κονδυλώματα οφείλονται σε μη καρκινογόνα, χαμηλού κινδύνου στελέχη του ιού HPV υπάρχει περίπτωση να συνυπάρχουν και στελέχη υψηλού κινδύνου, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε προκαρκινικές βλάβες στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και του πρωκτού, με ενδεχόμενο να εξελιχθούν σε κακοήθεις βλάβες όταν δεν ακολουθείται η κατάλληλη θεραπεία.
Η ύπαρξη του ιού δεν συνεπάγεται άμεση εμφάνιση οξυτενών κονδυλωμάτων. Επίσης, ο ιός σε πολλές περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικός, δηλαδή χωρίς εμφανή συμπτώματα και επομένως, υπάρχει πιθανότητα ο/η ασθενής να μην γνωρίζει ότι έχει «κολλήσει», ενώ συνήθως απαιτούνται έως και 8 μήνες για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα.
tab2
Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό αποτελεί σαφέστατα τον πιο συνηθισμένο παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση της λοίμωξης. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και όταν γίνεται χρήση προφυλακτικού, καθώς δεν καλύπτει όλη την περιγεννητική περιοχή, αλλά και μέσω της στομαγογεννητικής σεξουαλικής επαφής και της τριβής των γεννητικών οργάνων ή τη χρήση μολυσμένων αντικειμένων, όπως sex toys.
Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη κονδυλωμάτων είναι το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, η ύπαρξη έρπη στα γεννητικά όργανα, οι μικροτραυματισμοί που μπορεί να προκληθούν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, καθώς και οι «κακές» συνήθειες, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.
tab3
Το σημαντικότερο όλων είναι να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία, ώστε να ξεκινήσει άμεσα.
Σε ένα σωστά οργανωμένο σε εξοπλισμό και με την κατάλληλη τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων δερματολογικό ιατρείο, η πλέον αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος που πρέπει να εφαρμόζεται είναι το υπερπαλμικό Laser CO2 με παράλληλη χρήση ειδικών μεγεθυντικών φακών με ενισχυμένη δέσμη φωτός.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η πλήρης εξάλειψη των οξυτενών κονδυλωμάτων και είναι δυνατή η άμεση αντιμετώπιση όλων των υφιστάμενων βλαβών, ακόμα και των υποκλινικών βλαβών που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, έτσι ώστε να εξαλειφθούν επιλεκτικά, χωρίς να προκαλείται πόνος και χωρίς να δημιουργούνται υποχρωμίες και ουλές.
Μετά την εξάχνωση των βλαβών με το υπερπαλμικό CΟ2 Laser, εφαρμόζεται η απόξεση για την επιμελή απομάκρυνση της κατεστραμμένης δερματικής βλάβης και κατόπιν η άμεση επανάληψη της εφαρμογής του υπερπαλμικού CΟ2 Laser. Η ολοκλήρωση της θεραπείας σε μία μόνο συνεδρία συμβάλλει στο να μην αποτελέσουν συνεχιζόμενη εστία μεταδοτικότητας, επέκτασης και δημιουργίας νέων βλαβών, αλλά ούτε και αιτία συνεχούς εμφάνισης υποτροπών.
tab4
Η σωστή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση ως προς τους κινδύνους που κρύβει η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, και όχι μόνο, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη της μετάδοσης των κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα και μπορεί να συμβάλλει στην υιοθέτηση πιο ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας, η καλύτερη τακτική είναι η άμεση επίσκεψη σε δερματολόγο-αφροδισιολόγο για την πλήρη και αναλυτική ανίχνευση πιθανών, ορατών και μη, βλαβών.
Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
www.stopkondylomata.com
www.tzermias.gr
Δερματολογικά Ιατρεία
Αθήνα: Βασ. Σοφίας 49. Τηλ. 210 7242600
Μαρούσι: Λεωφ. Κηφισίας 71. Τηλ. 210 6100900

 

Newsbeast

Ετικέτες ,