5 νησιώτικα πιάτα που λαχταράμε να ξαναδοκιμάσουμε
Κάθε προορισμός και
διαφορετικές μυρωδιές κάθε μέρος και λαχταριστά πιάτα. Εκτός από
υπέροχες θάλασσες, τα ελληνικά νησιά μας χαρίζουν και τοπικά,
παραδοσιακά πιάτα που κάθε χρόνο ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε και
νοσταλγούμε μόλις φύγει το καλοκαίρι.
Τσερέπα Ιθάκης
Στη μεριά των Επτανήσων, η Ιθάκη έχει να επιδείξει τη λαχταριστή τσερέπα, που είναι ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουν το κοτόπουλο στο νησί, αλλά και στην Κεφαλονιά –η τσερέπα, πάντως, στην πραγματικότητα είναι ένα παραδοσιακό σκεύος που θυμίζει γάστρα. Για τη νόστιμη τσερέπα χρειάζεται κοτόπουλο, πατάτες, ντομάτες, πελτές, πιπεριές, ελαιόλαδο, κρασί, λεμόνι, σκόρδο, ρίγανη και αλατοπίπερο και ουσιαστικά είναι μαριναρισμένο κοτόπουλο σε μείγμα με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο λιωμένο, καρύκευμα κοτόπουλου και λάδι, το οποίο ψήνεται στο ταψί με πατάτες, ντομάτες, κρασί, λεμόνι, πελτέ, πιπεριές, δίνοντας μια άλλη προοπτική στο κλασικό «κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο».
Γαμοπατάτες Νάξου
Στη Νάξο, εκτός από την Πορτάρα και τα μακροβούτια στον Άγιο Προκόπη, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τις «πατάτες γάμου» -ή αλλιώς «γαμοπατάτες»- οι οποίες, όπως φανερώνει και η ονομασία τους δεν λείπουν από τα τραπέζια γάμου, ούτε από τα γλέντια των ντόπιων. Μαγειρεύονται σε μεγάλο καζάνι και τα υλικά που συνθέτουν το πιάτο είναι κατσικίσιο κρέας, πατάτες, πελτές ντομάτας, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι. Το κρέας βράζεται στην κατσαρόλα για περίπου 1,5 ώρα και έπειτα, στο ζουμί του κρέατος βράζονται για μισή ώρα και οι πατάτες, δίνοντας ένα ζουμερό και απολαυστικό πιάτο.
Το κεντρικό πιάτο του κυριακάτικου γεύματος της Σίφνου, είναι απλό στην παρασκευή του, αλλά δεν παύει να είναι νόστιμο και να μυρίζει Ελλάδα σε κάθε μπουκιά. Φτιάχνεται με ρεβίθια, κρεμμύδια, παρθένο ελαιόλαδο, με την προσθήκη φύλου δάφνης και αλατοπίπερου για έξτρα γεύση και άρωμα και την ετοιμασία της χαρακτηρίζει μια ολόκληρη ιεροτελεστία. Μαγειρεύεται σε πήλινα δοχεία σε απίστευτα αργό χρόνο, ενώ η παρασκευή της ξεκινά από την προηγούμενη ημέρα και την πηγαίνουν στο φούρνο του χωριού που καίει ξύλα, για να σιγοβράσει όλη νύχτα. Το αποτέλεσμα είναι μια πηχτή νόστιμη σούπα που σερβίρεται ζεστή και δεν πειράζει κανέναν αν οι θερμοκρασίες έξω είναι υψηλές όταν την απολαμβάνει. Συνήθως συνοδεύεται από χωριάτικη σαλάτα και μπόλικη φέτα. Καλόγερος Αμοργού
Διακοπές στην Αμοργό σημαίνουν εκτός από μπάνιο στην Αγία Άννα του Απέραντου Γαλάζιου, βόλτες στην Αιγιάλη και χαλάρωση στην ατμοσφαιρική Χώρα και λίγο Καλόγερο στο πιάτο, δηλαδή κοκκινιστό μοσχαράκι με μελιτζάνα, ντομάτα και ξινομυζήθρα. Τα αρώματα από τα λαχανικά, την κανέλα και τη δάφνη είναι σίγουρο ότι θα χαραχτούν βαθιά στη μνήμη σας –και τη γεύση σας- και το χειμώνα θα τα αναπολείτε κάθε φορά που πλησιάζει η Κυριακή.
Ίσως το πιο δημοφιλές πιάτο της Κέρκυρας, η παστιτσάδα κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές, βάζοντας ακόμη και τους ίδιους τους Κερκυραίους να διαφωνούν για τα υλικά παρασκευής της, αφού άλλοι χρησιμοποιούν μπούτι από μοσχάρι, άλλοι κότα, άλλοι κόκορα. Οι διαφορές τους βρίσκονται και στα μπαχαρικά, αυτό, όμως, που κάνει την παστιτσάδα να ξεχωρίζει από ένα κλασικό κοκκινιστό με μακαρόνια είναι το μείγμα μπαχαρικών (σπετσερικό) που χρησιμοποιείται, το οποίο περιέχει κανέλα, γαρύφαλλο τριμμένο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο και κύμινο, αλλά και η χρήση κρασιού και ξιδιού που χρησιμοποιείται στη σάλτσα.
<< Αρχική σελίδα