Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Πώς να διαλέξεις ένα καλό βιβλίο;

Απλά βήματα για να μην καταλήξουμε με ένα αδιάβαστο βιβλίο στην βιβλιοθήκη μας.
Δεν είμαστε όλοι βιβλιοφάγοι, ούτε έχουμε όλοι εντρυφήσει στη λογοτεχνία σε τέτοιο βαθμό που να μπορούμε να ξεχωρίσουμε από τους διαθέσιμους τίτλους εκείνο το βιβλίο που δεν θα μας αφήσει
απογοητευμένους, όταν αρχίσουμε το διάβασμα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μας αξίζει ένα καλό ανάγνωσμα που θα μας αποζημιώσει. Για να μην δαπανήσουμε χρήμα, χρόνο και ενέργεια σε επιλογές που τελικά δεν ανταποκρίνονται στα γούστα μας, ας ακολουθήσουμε κάποιες πεπατημένες που αποτελούν εγγύηση.
-Συμβουλευόμαστε τους υπαλλήλους των βιβλιοπωλείων. Για ακόμη πιο ασφαλή αποτελέσματα, επιλέγουμε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο όπου οι εργαζόμενοι έχουν εγγυημένα γνώσεις επί του αντικειμένου, διαφορετικά δεν θα είχαν προσληφθεί. Συζητάμε μαζί τους αυτά που προσδοκάμε από ένα βιβλίο και εκείνοι θα μας προτείνουν μια σειρά επιλογών για να διαλέξουμε.
-Διαβάζουμε, όχι μόνο το οπισθόφυλλο, αλλά και τις πρώτες παραγράφους του βιβλίου που πρόκειται να αγοράσουμε, για να πάρουμε μια ιδέα, όχι μόνο για το στόρυ, αλλά και για το ύφος και τον τρόπο γραφής του συγγραφέα. Πολλοί επιλέγουν να διατρέξουν και το βιογραφικό του υπογράφοντα. Πράγματι, εκεί θα βρούμε πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τα κίνητρα, τα ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις, αλλά και τις συγγραφικές...εμμονές του συγγραφέα του βιβλίου που κρατάμε στα χέρια μας. Στα βιογραφικά επίσης περιλαμβάνονται πληροφορίες για τυχόν βραβεύσεις και διακρίσεις του συγγραφέα που σίγουρα δεν δόθηκαν τυχαία…

-Συμβουλευόμαστε κάποιον γνωστό ή φίλο μας που ξέρουμε πως διαβάζει περισσότερο από εμάς. Ακόμη και αν τα γούστα μας δεν ταιριάζουν, αν εκείνος μας γνωρίζει και έχει και επαρκή κατάρτιση στη λογοτεχνία, θα μας κάνει προτάσεις ασφαλείς.
-Κάνουμε σχετική έρευνα στο διαδίκτυο και σημειώνουμε τους τίτλους που μας φαίνονται ενδιαφέροντες προς αγορά. Στο ίντερνετ θα βρούμε συνεντεύξεις, κριτικές, ακόμη και αποσπάσματα από βιβλία που θα ρίξουν φως στην αναζήτησή μας για το δικό μας, «καλό» βιβλίο.
-Αν έχουμε διαβάσει το βιβλίο ενός συγγραφέα και μας έχει αρέσει, το πιθανότερο είναι να βρούμε εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον και στα άλλα του συγγράμματα, χωρίς βέβαια αυτό να ισχύει καθολικά. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις συγγραφέων που τα πρώτα τους βιβλία ήταν ανώριμα ή που, αντίθετα, έκαναν μια μεγάλη επιτυχία και μετά απλώς  ο εκδοτικός τους οίκος εξέδιδε τα επόμενα βιβλία τους από…κεκτημένη ταχύτητα. Στην περίπτωση ωστόσο των κλασσικών συγγραφέων, αυτό δεν επιβεβαιώνεται, οπότε η επιλογή τους δύσκολα θα μας απογοητεύσει.
-Ξεκινάμε από τα σίγουρα. Αν δεν έχουμε χρόνο για αναζητήσεις ή διάθεση για αναγνωστικές περιπέτειες και απογοητεύσεις, επιλέγουμε βιβλία βραβευμένα, που εγγυημένα είναι ποιοτικά.
-Παίρνουμε το χρόνο μας. Η επιλογή ενός βιβλίου θέλει ψάξιμο, σκέψη, θέλει να διαθέσεις ένα πρωινό Σαββάτο ή ένα απόγευμα καθημερινής και να αφεθείς στην περιπλάνηση στα ράφια του βιβλιοπωλείου. Αν μάλιστα κάνεις την ενέργεια αυτή ρουτίνα, θα δεις ότι σιγά σιγά θα οξυνθεί το κριτήριό σου και θα γίνεις εσύ εκείνος που θα συμβουλεύονται οι άλλοι, όταν θέλουν να αγοράσουν κάποιο βιβλίο. 



Clickatlife.gr

Ετικέτες ,