Τα μπαχαρικά και τα βότανα βοηθούν στην απώλεια βάρους
Ο άγνωστος σύμμαχος της δίαιτας και της υγιεινής διατροφής
Ρίγανη,
κανέλα, δενδρολίβανο, πιπέρι... Ο κατάλογος των μπαχαρικών και των
βοτάνων
που μας προσφέρει η φύση είναι μακρύς! Μία μικρή ποσότητα αρκεί
για να δώσει μοναδικό άρωμα και γεύση στο φαγητό μας, ενώ παράλληλα σε
κάποια από αυτά έχουν αποδοθεί αντιμικροβιακές και αντισηπτικές
ιδιότητες.
Γνωρίζετε ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά
μπορούν να συμβάλλουν και στην απώλεια βάρους; Λόγω της δυνατής τους
γεύσης βοηθούν στο να περιορίσουμε τις θερμίδες του γεύματός μας, όπως
υποδεικνύουν τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη στο
πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε πως η προσθήκη μικρής ποσότητας βοτάνων και μπαχαρικών στα λιγότερο γευστικά γεύματα που έχουν μειωμένο θερμιδικό περιεχόμενο (για παράδειγμα όταν περιέχουν λιγότερα λιπαρά) βελτιώνει τη γεύση τους και τα κάνει περισσότερο ελκυστικά.
Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν πως η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών θα μπορούσε να αποτελέσει μία έξυπνη τακτική ώστε οι καταναλωτές να μένουν όσο το δυνατόν πιο πιστοί στις διαιτητικές συστάσεις. Και αυτό διότι με την προσθήκη μπαχαρικών στα γεύματα θα μπορέσουν να περιορίσουν την περιττή ποσότητα λιπαρών, αλατιού ή/και ζάχαρης στη διατροφή τους, χωρίς όμως να στερηθούν σε γεύση.
Παράλληλα, η ευχάριστη γεύση τους μπορεί να κάνει περισσότερο νόστιμα και ελκυστικά τρόφιμα που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν προτιμά να τα καταναλώνει, όπως για παράδειγμα οι διάφορες σαλάτες, ή τα φαγητά που περιέχουν κατά βάση λαχανικά.
Γευστικοί συνδυασμοί: Τι ταιριάζει πού;
- Στο ψάρι: Άνηθος, μουστάρδα σε σκόνη, μαντζουράνα, κάρυ, πάπρικα, πιπέρι, θυμάρι.
- Στο κοτόπουλο: Tζίντζερ, ρίγανη, πάπρικα, δενδρολίβανο, θυμάρι, μαντζουράνα, φασκόμηλο.
- Στο κόκκινο κρέας: Δάφνη, μαντζουράνα, μοσχοκάρυδο, ξερό κρεμμύδι, πιπέρι, θυμάρι, φασκόμηλο, ρίγανη. Στον κιμά επίσης ταιριάζει η κανέλα, το γαρίφαλο και ο δυόσμος.
- Στις πατάτες: Άνηθος, σκόρδο, κρεμμύδι, πάπρικα, μαϊντανός, φασκόμηλο.
- Στα φασολάκια: Άνηθος, κάρυ, μαντζουράνα, μαϊντανός, ρίγανη, θυμάρι.
- Στις ντομάτες: Βασιλικός, δυόσμος, δάφνη, άνηθος, μαντζουράνα, κρεμμύδι, ρίγανη, μαϊντανός, πιπέρι.
Για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα προσθέστε τα μπαχαρικά και τα βότανα λίγο πριν γίνει το φαγητό σας, ώστε να διατηρηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό το άρωμα και η γεύση τους.
Προσθέστε στα γλυκά σας γεύματα μπαχαρικά όπως η κανέλα ή το γαρίφαλο και υποκαταστήστε μέρος του αλατιού που χρησιμοποιείτε στα φαγητά σας με μπαχαρικά και βότανα που έχουν έντονη γεύση όπως το ξερό σκόρδο ή το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Βγάλτε τα μπαχαρικά και τα βότανα από το ντουλάπι σας την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε και «εκμεταλλευτείτε» τη γεύση και τις ιδιότητές τους.
Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε πως η προσθήκη μικρής ποσότητας βοτάνων και μπαχαρικών στα λιγότερο γευστικά γεύματα που έχουν μειωμένο θερμιδικό περιεχόμενο (για παράδειγμα όταν περιέχουν λιγότερα λιπαρά) βελτιώνει τη γεύση τους και τα κάνει περισσότερο ελκυστικά.
Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν πως η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών θα μπορούσε να αποτελέσει μία έξυπνη τακτική ώστε οι καταναλωτές να μένουν όσο το δυνατόν πιο πιστοί στις διαιτητικές συστάσεις. Και αυτό διότι με την προσθήκη μπαχαρικών στα γεύματα θα μπορέσουν να περιορίσουν την περιττή ποσότητα λιπαρών, αλατιού ή/και ζάχαρης στη διατροφή τους, χωρίς όμως να στερηθούν σε γεύση.
Παράλληλα, η ευχάριστη γεύση τους μπορεί να κάνει περισσότερο νόστιμα και ελκυστικά τρόφιμα που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν προτιμά να τα καταναλώνει, όπως για παράδειγμα οι διάφορες σαλάτες, ή τα φαγητά που περιέχουν κατά βάση λαχανικά.
Γευστικοί συνδυασμοί: Τι ταιριάζει πού;
- Στο ψάρι: Άνηθος, μουστάρδα σε σκόνη, μαντζουράνα, κάρυ, πάπρικα, πιπέρι, θυμάρι.
- Στο κοτόπουλο: Tζίντζερ, ρίγανη, πάπρικα, δενδρολίβανο, θυμάρι, μαντζουράνα, φασκόμηλο.
- Στο κόκκινο κρέας: Δάφνη, μαντζουράνα, μοσχοκάρυδο, ξερό κρεμμύδι, πιπέρι, θυμάρι, φασκόμηλο, ρίγανη. Στον κιμά επίσης ταιριάζει η κανέλα, το γαρίφαλο και ο δυόσμος.
- Στις πατάτες: Άνηθος, σκόρδο, κρεμμύδι, πάπρικα, μαϊντανός, φασκόμηλο.
- Στα φασολάκια: Άνηθος, κάρυ, μαντζουράνα, μαϊντανός, ρίγανη, θυμάρι.
- Στις ντομάτες: Βασιλικός, δυόσμος, δάφνη, άνηθος, μαντζουράνα, κρεμμύδι, ρίγανη, μαϊντανός, πιπέρι.
Για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα προσθέστε τα μπαχαρικά και τα βότανα λίγο πριν γίνει το φαγητό σας, ώστε να διατηρηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό το άρωμα και η γεύση τους.
Προσθέστε στα γλυκά σας γεύματα μπαχαρικά όπως η κανέλα ή το γαρίφαλο και υποκαταστήστε μέρος του αλατιού που χρησιμοποιείτε στα φαγητά σας με μπαχαρικά και βότανα που έχουν έντονη γεύση όπως το ξερό σκόρδο ή το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Βγάλτε τα μπαχαρικά και τα βότανα από το ντουλάπι σας την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε και «εκμεταλλευτείτε» τη γεύση και τις ιδιότητές τους.
<< Αρχική σελίδα