Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ατομικά ψωμάκια

Ατομικά ψωμάκια

Υλικά

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 600 γρ κοσκινισμένο
  • Νωπή μαγιά ΓΙΩΤΗΣ 40 γρ ή 1 κουτάλι της σούπας ξερή
  • Γάλα 100 ml χλιαρό
  • Ζάχαρη 1 1/2 κουτάλι της σούπας
  • Μαργαρίνη 170 γρ (50 γρ λιωμένη, η υπόλοιπη σε κύβους)
  • Αυγά 3 τεμ (2 ολόκληρα και 1 κρόκος)
  • Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
  • Σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα

Οδηγίες

Βάζουμε σε μπολ την μαγιά με το χλιαρό γάλα, την διαλύουμε και προσθέτουμε την ζάχαρη. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε κι αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 10-12 λεπτά. Ανακατεύουμε το κοσκινισμένο  αλεύρι σε μπολ μεγάλο με το αλάτι, κάνουμε μια λακούβα στην μέση και προσθέτουμε την μαγιά, 50 γρ από την μαργαρίνη λιωμένη , τα δύο ολόκληρα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας (στην πράξη βλέπουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη). Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη σε κύβους και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Χωρίζουμε την ζύμη σε μπάλες. Παίρνουμε μια μπάλα, κάνουμε ένα βαθούλωμα, αλείφουμε με λίγο νερό μια άλλη μπάλα και την τοποθετούμε επάνω στην πρώτη μπάλα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί σε απόσταση το ένα από το άλλο γιατί φουσκώνουν, τα σκεπάζουμε μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο για  περίπου 40 λεπτά . Στην συνέχεια χτυπάμε τον έναν κρόκο αυγού και τον αραιώνουμε με λίγο νεράκι κι αλείφουμε τα ψωμάκια μας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (ανάλογα με τον φούρνο μας) μέχρι να ροδίσουν,για περίπου 20-25 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν κι είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
* Μπορούμε να τα φυλάξουμε στη κατάψυξη σε σακούλα τροφίμων αφού κρυώσουν πολύ καλά πρώτα και να τα χρησιμοποιήσουμε όποτε θελήσουμε.



Chefoulis

Ετικέτες ,