Από ότι διαφαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του pentapostagma.gr,  στο παρασκήνιο έχει ξεσπάσει ένα τεράστιος οικονομικός πόλεμος ανάμεσα σε αντικρουόμενα  οικονομικά
συμφέροντα θα λέγαμε εμείς και την Γερμανία. Εδώ και τρείς ημέρες όλα τα διεθνή ΜΜΕ  έχουν την « άμεπτη» και « αψεγάδιαστη» έως τώρα Γερμανία « μία στο καρφί και  μία στο πέταλο» που λέει και ο σοφός λαός.
Σε όλα και παντού  εμπλέκονται οι νοσταλγοί του Δ’ Ράιχ  όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.        
Οι ελβετικές αρχές ανταγωνισμού, ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα ότι έχουν ξεκινήσει ενδελεχή έρευνα για τις τράπεζες  UBS, HSBC, Deutsche Bank και άλλες μεγάλες τράπεζες οι οποίες είναι  ύποπτες για τον πιθανό καθορισμό των τιμών στο εμπόριο  πολύτιμων μετάλλων, όπως είναι ο χρυσός και το ασήμι.
Η Ελβετική Επιτροπή Ανταγωνισμού (COMCO) αναφέρει  ότι η «ανίχνευση» αφορά  επτά τράπεζες οι οποίες είχαν συνεργήσει με σκοπό να χειραγωγήσουν τις τιμές στην αγορά πολύτιμων μετάλλων.
Η επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι είχε «ξεκινήσει  έρευνα εναντίον δύο ελβετικών τραπεζών ,  της  UBS και της Julius Baer, ​​καθώς και κατά των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Deutsche Bank, HSBC, Barclays,  Morgan Stanley και η Mitsui.
Οι ενδείξεις οι οποίες αποτέλεσαν την αφορμή για την  προανάκριση, εμφανίσθηκαν τον Φεβρουάριο,  όταν οι τράπεζες είχαν «ενδεχομένως συνάψει ομάδα »  που ασχολούνταν   με το εμπόριο πολύτιμων μετάλλων (χρυσό, ασήμι, πλατίνα και παλλάδιο).
Η  ελβετική αρχή ανταγωνισμού ανακοίνωσε  ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι οι τράπεζες καθόριζαν  τις τιμές των spread προσφοράς / ζήτησης στην αγορά.
Ο Ελβετός Πρόεδρος της επιτροπής  τόνισε  ότι οι τράπεζες έχουν  ενημερωθεί για την τρέχουσα έρευνα, και ότι η έρευνα πιθανόν θα ολοκληρωθεί  το 2017. Δεν είναι η πρώτη φορά που «εμπλέκεται» ο ρόλος των τραπεζών στον  καθορισμό της τιμής των πολύτιμων μετάλλων .
Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «επί του παρόντος διερευνά καταγγελίες για μη σύννομη  συμπεριφορά στο εμπόριο  πολύτιμων μετάλλων στον ΕΟΧ» (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος), αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Μερικές από τις τράπεζες που ευρίσκονται υπό έρευνα είχαν ήδη πληγεί από τεράστια πρόστιμα μέσα στο έτος μετά την «ομολογία » της  ενοχής  τους στις κατηγορίες του αμερικανικού κράτους  για συνωμοσία με σκοπό την χειραγώγηση των επιτοκίων Libor, τα οποία χρησιμοποιούνται ως  εμπορικό επιτόκιο αναφοράς σε συμβάσεις και  δάνεια σε όλο τον κόσμο.
Μετά την είδηση, οι δύο ελβετικές τράπεζες  που ήταν στην λίστα COMCO, η UBS και η Julius Baer, ​​είδαν τις τιμές των μετοχών τους να κατρακυλούν  1,16 και 1,08 τοις εκατό, αντίστοιχα, σήμερα  το πρωί, στο  ελβετικό χρηματιστήριο το οποίο  έπεσε μόλις 0,24 τοις εκατό.