Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν 3 ανδρικές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η υπέρταση είναι 3 από τις πιο σημαντικές παθήσεις του ανδρικού φύλου. Δείτε πώς μπορεί η διατροφή να συμβάλλει στην αποφυγή τους, όσο είναι δυνατόν.

Στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις
Οι στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις ευθύνονται μέχρι και για το 50% των θανάτων του ανδρικού πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηρίζονται γενικά από απόφραξη των αρτηριών γύρω από την καρδιά και την σκλήρυνση των τοιχωμάτων αυτών. Στην εμφάνιση αυτής της πάθησης συμβάλλουν, το κάπνισμα, ο μη ελεγχόμενος διαβήτης, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, καθώς και κληρονομικοί παράγοντες. Ακόμα, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν η ύπαρξη παχυσαρκίας και η κατανάλωση πολλών ζωικών λιπαρών. Πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή: Στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων φαίνεται να συντελούν η αντικατάσταση των ζωικών λιπών με ακόρεστα φυτικά λίπη, η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, λιπαρών ψαριών, σκόρδου, καθώς και πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, όπως και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος. Με τις παραπάνω τακτικές, είτε μειώνεται το επίπεδο αθηροσκλήρυνσης, είτε μειώνεται ο όγκος του αίματος, είτε η εναπόθεση χοληστερόλης στα τοιχώματα του επιθηλίου, στην κυκλοφορία του αίματος.


Καρκίνος προστάστη Ο κίνδυνος για θάνατο από προστάτη είναι πολύ αυξημένος σε άνδρες με ηλικία μεγαλύτερη των 55 ετών. Ο προστάτης έχει περίπου τη μορφή και το μέγεθος ενός κάστανου και είναι τυλιγμένος γύρω από την ουρήθρα, η οποία μεταφέρει τα ούρα από την κύστη. Πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή: Αν και ακόμα δεν έχει αποδειχθεί, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων της τομάτας και προϊόντων σόγιας φαίνεται ότι δρα ευεργετικά στην υγεία του προστάτη. Από μια μελέτη του Harvard Medical School που διήρκησε 6 έτη και συμμετείχαν 48.000 άνδρες εθελοντές και επιστήμονες υγείας, παρατήρησαν ότι όσα άτομα κατανάλωναν τρόφιμα τα οποία βασίζονταν στην τομάτα με συχνότητα μεγαλύτερη από δύο φορές την εβδομάδα, εμφάνιζαν έως και 34% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε σχέση με αυτά που δεν κατανάλωναν κανένα. Πιθανόν, αυτό να οφείλεται στην ύπαρξη υψηλών επιπέδων λυκοπενίου στις τομάτες, ένα κόκκινο καροτενοειδές που σχετίζεται με τη βήτα καροτίνη στις τομάτες. Ακόμα, στην Ιαπωνία, όπου μόνο 4 στα 100.000 άτομα πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τα 17 στα 100.000 που ισχύει για τις δυτικές χώρες, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση τροφίμων από σόγια. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν φυτικά οιστρογόνα, που μπορούν να μειώνουν την δραστηριότητα μιας ορμόνης που φαίνεται ότι επιδρά στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.


Υπέρταση Η υψηλή πίεση αίματος, ή αλλιώς υπέρταση, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, στηθάγχης και εμφράγματος. Η εμφάνιση της οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες, όμως επηρεάζεται και από τις διάφορες συνήθειες που μπορεί καθημερινά κάποιος να ακολουθεί. Η υπέρταση, αν και εμφανίζεται τόσο σε γυναίκες όσο και στους άνδρες, σίγουρα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τον ανδρικό πληθυσμό. Πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή: Κάτι που είναι αναγκαίο για κάποιον που έχει υπέρταση, είναι η απώλεια βάρους εφόσον έχει παραπάνω από το φυσιολογικό βάρος, αλλά και η μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ. Επίσης, είναι πολύ σωστό να μην προστίθεται αλάτι στο φαγητό τόσο κατά το μαγείρεμα, όσο και στο τραπέζι, όπως και να επιλέγονται τρόφιμα τα οποία δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού (κυρίως επεξεργασμένων). Αν θέλουμε, όμως, να μειωθούν τα επίπεδα της πίεσης του αίματος, δεν αρκεί να μειώσουμε την κατανάλωση κάποιων τροφίμων, αλλά και να αυξήσουμε την πρόσληψη κάποιων άλλων. Έχει υπολογιστεί ότι εάν αυξήσουμε κατά 2.3-3.1gr. την καθημερινή πρόσληψη καλίου, θα μπορούσαν να μειωθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με αυξημένη πίεση αίματος έως και 25%. Αυτή η ποσότητα καλίου μπορεί να βρεθεί, σε μια μπανάνα, ένα μεγάλο ποτήρι χυμό πορτοκάλι, αλλά και από μία μερίδα πολλών άλλων φρούτων και λαχανικών.
Κωνσταντίνος - Αντώνιος Ανδριώτης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, www.logodiatrofis.gr


 

click@Life

Ετικέτες ,